SUMAR

 

Nota bibliografului. Conversia scrierilor nelatine
CUVÂNT DESPRE SPIRIDON VANGHELI
Mihai Cimpoi. Turnul dorului
Stanislav Rassadin.  Copacii cântă cu păsările
Olguța Caia.  De la Bădița din Humulești - la Bădița din Chișinău
Vlad Ciubucciu. Strămoșii lui Guguță cel Bun
Dumitru Vacariu. O candelă cu flacără de aur
Grigore Vieru. Tu știi
Aprecieri
Dragă nene Spiridon Vangheli: scrisori de la copii
Din confesiunile scriitorului
Tabel cronologic
A FORWARD ABOUT SPIRIDON VANGHELI
Mihai Cimpoi. The tower of Homesickness
Stanislav Rassadin.  The trees sing with the birds
Appreciations
Dear uncle Spiridon Vangheli
Biographical information on Spiridon Vangheli
OPERA LITERARĂ
În original
În alte limbi
Lucrări scrise în colaborare
PUBLICISTICĂ
SPIRIDON VANGHELI - TRADUCĂTOR
SPIRIDON VANGHELI - SELECȚII
REFERINȚE CRITICE
DEDICAȚII ÎN VERSURI
SCRISORI DE LA COPII
INTERVIURI, DISCURSURI
BIBLIOGRAFII
MATERIALE AUDIOVIZUALE
Înregistrări pe disc
Filme cu desene animate
Diafilme  
Emisiuni televizate
 

Vlad Ciubucciu

STRĂMOȘII LUI GUGUȚĂ CEL BUN

Nici un copil din țara aceasta sau de prin alte țări din lume, de la Stokholm până la Tokyo și mai departe nu-și pune o întrebare simplă: cine e tatăl lui Guguță?
Da, acel Guguță care a cucerit și mic, și mare prin sinceritate și suflet generos de dimensiuni planetare, acel Guguță care de mic, potrivindu-și pe umerii fragezi povara bunătății omenești, povara lumii, a devenit protagonist al cosmosului copilăriei de pretutindeni.
-         Și totuși - cine e tatăl lui Guguță?
-         Păi, cine să fie? Nenea Spiridon Vangheli. Ne vor răspunde decelușii de-a pururea care sunt de asemenea și atotștiutori.
Iar noi, aceiași admiratori naivi ai lui Guguță și ai plăsmuitorului său artistic, zâmbim cu îngăduință. Nu e chiar așa. Că adevărul e puțin altul. Dar - care?
Să vă spun eu adevărul cela mare: Guguță este copilul de suflet al lui Spiridon Vangheli, care s-a născut odată cu scriitorul și a sălășluit mereu în inima lui. A sălășluit până în clipa istorică când Domnia sa, scriitorul, și-a deschis Sufletul cel mare și 1-a lăsat pe Guguță să pășească pragu-i spre noi, ca apoi, în clipele cuvenite, să revină iar și iar înapoi, în lăcașu-i luminos.
Dacă e așa, ar reieși că părintele lui Guguță e moșul Ștefan Vangheli, tatăl scriitorului (1889-1983).
Dar se zice că nu e așa. Nu e așa, deoarece moșul Ștefan Vangheli, sosind el însuși pe lume, îl avea și el deja, în suflet, pe Guguță. Mereu l-a ținut acolo, tăinuit, până când i 1-a încredințat fiului său Spiridon drept moștenire.
Atunci, cine dar să-i fie părinte lui Guguță, dacă și moș Ștefan se născu cu el în suflet?
Cum se vede, aici este deja implicat tatăl lui Ștefan Vangheli - moș Scridon Vangheli, care împreună cu soția sa Ștefana lui Chiriac, la etatea de 40 de ani, la 3 mai 1889, 1-au făcut, iar peste 4 zile, la 7 mai, 1-au botezat la biserica din satul Strâmba, sat vecin cu Hrinăuțul lor.
Darnici așa nu e așa. Căci străbunul Scridon Vangheli, tatăl lui Ștefan și bunicul scriitorului, încă în 1839, apăru și el pe lume, avându-1 deja în suflet, moștenire, pe micul Guguță.
Nu cumva „vina cea mare" o poartă în suflet tatăl Dumnealui - Vasile al lui Ioniță, al lui Anton Vangheli? Acel Vasile Vangheli care împreună cu o frumoasă Ileana din același Hrinăuți al Hotinului, de pe Ciuhur îi dădu viață lui Scridon, bunicul scriitorului.
Dându-i acestuia viață, odată cu suflarea, ca o zestre neprețuită, îl scoaseră în lume și pe Guguță, senin, bun la inimă, darnic, săritor la nevoie.
Și așa, din leat în leat, odată cu suflarea trecea, din suflet în suflet, micul miracol Guguță - de la Anton la Ioniță, de la Ioniță la Vasile - la Scridon-bunicul, iar de la Scridon - la Ștefan. Și, în fine, de la moșul Ștefan Vangheli - la Spiridon, scriitorul.
Dacă la o adică, în gând, vei face iar cale îndărăt, în înălțimea albastră a tunelului genealogic, vei perinda tot neamul vanghelesc, contopit cu întregul nostru neam.
Și-1 vei fi putând vedea pe același Guguță, suflet mare, cu nelipsita-i cușmă proverbială, porăind neobosit pe moșia mănăstirii Burdujeni, în a cărei posesie se aflau atunci Hrinăuții cu cele 10 căsuțe și bordeie, cu 13 moldoveni, 7 birnici și un volintir, înregistrați la 1774.
Sau, trăgând brazdă țărănească, pe pământurile întărite de domnul țării unui Mihail ot Dorohoi (secolul XVI), sau pe cele ale legendarului Hrinea, care a și botezat cândva localitatea cu propriul său nume, ca prim stăpân pe aceste locuri.
În concluzie, un lucru e limpede de tot: Guguță-ștafetă se află mereu în coliba albastră a sufletului lui Spiridon Vangheli.
Pentru că în Domnia sa, mereu Mare Copil al Neamului, mereu dăinuie COPILUL.
Și tare bine e pe lume, ferice e lumea când în fiecare om, în adânc de suflet, mai dăinuie COPILUL ...
Dar Domniile voastre îl simțiți — simțiți cum vi se zbate în suflet copilul?
Aveți grijă de el!
Vă rog...