SUMAR

 

Nota bibliografului. Conversia scrierilor nelatine
CUVÂNT DESPRE SPIRIDON VANGHELI
Mihai Cimpoi. Turnul dorului
Stanislav Rassadin.  Copacii cântă cu păsările
Olguța Caia.  De la Bădița din Humulești - la Bădița din Chișinău
Vlad Ciubucciu. Strămoșii lui Guguță cel Bun
Dumitru Vacariu. O candelă cu flacără de aur
Grigore Vieru. Tu știi
Aprecieri
Dragă nene Spiridon Vangheli: scrisori de la copii
Din confesiunile scriitorului
Tabel cronologic
A FORWARD ABOUT SPIRIDON VANGHELI
Mihai Cimpoi. The tower of Homesickness
Stanislav Rassadin.  The trees sing with the birds
Appreciations
Dear uncle Spiridon Vangheli
Biographical information on Spiridon Vangheli
OPERA LITERARĂ
În original
În alte limbi
Lucrări scrise în colaborare
PUBLICISTICĂ
SPIRIDON VANGHELI - TRADUCĂTOR
SPIRIDON VANGHELI - SELECȚII
REFERINȚE CRITICE
DEDICAȚII ÎN VERSURI
SCRISORI DE LA COPII
INTERVIURI, DISCURSURI
BIBLIOGRAFII
MATERIALE AUDIOVIZUALE
Înregistrări pe disc
Filme cu desene animate
Diafilme  
Emisiuni televizate
 

Dumitru Vacariu

O CANDELĂ CU FLACĂRĂ DE AUR

Prin opera lui Spiridon Vangheli copilăria a aprins o candelă cu flacără de aur în altarul limbii române din acea parte fermecată de țară românească numită Basarabia. Și, aidoma cuvintelor și expresiilor din capodoperele titanului de la Humulești, multe cuvinte, expresii și personaje din opera încă neîncheiată a „humuleșteanului” din Chișinău s-au transformat în licurici melodici meniți să lumineze cu cântec visele copiilor de pretutindeni și să ofere un farmec sporit limbii române.
Guguță, Titirică, Grăia-Singur, Nani (Nică) și ceilalți binecunoscuți eroi ai operelor lui Spiridon Vangheli nu-i reprezintă numai pe copiii din Basarabia ci pe copiii din întreaga lume. Ei sunt însăși copilăria în plinătatea manifestărilor sale hazlii, duioase, poznașe, naive, jucăușe, tandre și atât de curate! Limba jocurilor și năzdrăvăniilor lor este limba universală a copilăriei. Visul lui Guguță de a-și făuri o școală personal într-un avion numai al său, cu care să zboare în toată lumea și chiar în spațiile astrale, învățând singur cât vrea, cum vrea și când vrea și punându-și singur note după propriile aprecieri, reprezintă, pe lângă dorința firească de emancipare a fiecărui copil, izvodirea din basm și feerie atât a unui univers propice de joacă, fără răutate și fățărnicie, dar și a unei lumi mai bune, mai frumoase și mai sigure sortite să pună copilăriei clopoței de argint întru străbaterea veșniciei ...
Spiridon Vangheli este un copil cu suflet de uriaș călător pe toate meridianele cu noua sa tolbă de povești humuleștene.
Copiii, copilăria, pacea și fericirea de a exista a lumii de pretutindeni prin copii și copilărie și-au găsit în Spiridon Vangheli un prieten adevărat, un demiurg copil al speranței într-o adevărată poiană de lumină atât de necesară tuturor vietăților lumii. Să ne trăiești întru mulți ani, bădie Spiridoane!