SUMAR

 

Nota bibliografului. Conversia scrierilor nelatine
CUVÂNT DESPRE SPIRIDON VANGHELI
Mihai Cimpoi. Turnul dorului
Stanislav Rassadin. Copacii cântă cu păsările
Olguța Caia. De la Bădița din Humulești - la Bădița din Chișinău
Vlad Ciubucciu. Strămoșii lui Guguță cel Bun
Dumitru Vacariu. O candelă cu flacără de aur
Grigore Vieru. Tu știi
Aprecieri
Dragă nene Spiridon Vangheli: scrisori de la copii
Din confesiunile scriitorului
Tabel cronologic
A FORWARD ABOUT SPIRIDON VANGHELI
Mihai Cimpoi. The tower of Homesickness
Stanislav Rassadin.  The trees sing with the birds
Appreciations
Dear uncle Spiridon Vangheli
Biographical information on Spiridon Vangheli
OPERA LITERARĂ
În original
În alte limbi
Lucrări scrise în colaborare
PUBLICISTICĂ
SPIRIDON VANGHELI - TRADUCĂTOR
SPIRIDON VANGHELI - SELECȚII
REFERINȚE CRITICE
DEDICAȚII ÎN VERSURI
SCRISORI DE LA COPII
INTERVIURI, DISCURSURI
BIBLIOGRAFII
MATERIALE AUDIOVIZUALE
Înregistrări pe disc
Filme cu desene animate
Diafilme
Emisiuni televizate  
 

APRECIERI

Mă întreb deseori în ce constă frumusețea cărților sale. Cred că în ceea ce spunea încă Eminescu, iar el spunea că nu inteligențe se găsesc arare, ci caractere. Și lirismul, și umorul, și gândirea artistică și limba lui Vangheli au caracter. Or, destui dintre noi credem că literatura pentru copii este o căsuță văduvă, fără gard și opreliști, unde ne putem odihni un ceas - două în drum spre marile și adevăratei iubiri. Ar trebui stârpită această mentalitate în numele a ceea ce am obținut cu ațâți osteneală pentru dreapta cinstire a copiilor noștri.
Grigore Vieru
 
Guguță este înzestrat cu multe calități, iar una din ele este cea de ELIBERATOR. Prin anii 50-60 copiii noștri erau închiși într-un fel de Gulag literar. Cu alte cuvinte erau instruiți în baza unor cărți construite pe idei străine, mincinoase și lipsite de orice demnitate. Dar iată că vine un alt eliberator decât cel cu care ne obișnuiseră cărțile de care vorbeam, vine Guguță, care gândește și acționează cu adevărat liber. Iar prin el devine mai liber și gustul literar, complet deformat până mai ieri, al micilor noștri cititori.
Grigore Vieru
 
O altă minunată calitate a cărților semnate de Spiridon Vangheli este frumusețea, plasticitatea și bogăția limbii ... Opera marelui scriitor este un manual de română din care copiii noștri, ca și din opera genialului humuleștean, învață să vorbească, să simtă și să cugete românește.
Grigore Vieru
 
Obținem, așadar, prin Guguță cea mai strălucită izbândă a scrisului nostru mod­ern pentru copii. Guguță e un Făt-Frumos al nostru. Ciuboțel, Grăia-Singur, Titirică... sunt, ca și Guguță, expresia copilăriei adevărate, nefalsificate literar, purtătoare a frumosului și a libertății interioare... Iată de ce opera acestui mare scriitor pentru copii va fi mereu și cu același nestins interes citită și de copii, și de omul matur.
Grigore Vieru
 
Prozatorul are fantezie, are o limbă frumoasă și umor de bună calitate. Spiridon Vangheli e un scriitor din familia nobilă a lui Ion Creangă ivit prin părțile Bălților, acolo unde miturile vechii lumi rurale luptă cu tragediile unei istorii sălbatice.
Eugen Simion, București
 
Ca să ne dăm mai bine seama de frumoasele calități ale lui Guguță, o să vă spun o întâmplare din viața mea. Era în 1954. Nereușind la examenele ce le susținusem la Kiev la Institutul de pictură, întârziat deja, apărusem și eu la Institutul „Ion Creangă" din Chișinău. Avusem însă norocul să dau peste Spiridon Vangheli, care pe atunci era student la „ Ion Creangă". Și iată că cel care avea să-1 scrie pe Guguță, mă luă frumușel de mână și mă duse la comisia de examinare și la insistența dumisale, în două zile, am susținut examenele de admitere. Astfel, mulțumită lui Spiridon Vangheli, am ajuns și eu student în anul acela. Iar mai târziu, tot grație lui, am intrat în atmosfera cenaclului literar de la institut pe care îl dirija inimosul, prietenosul și îngăduitorul, tânăr pe atunci și el scriitor, Spiridon Vangheli.
Desigur, fericitul și faimosul personaj al literaturii noastre pentru copii, Guguță, n-a putut să fie al nimănui altuia, decât al lui Spiridon Vangheli, așa cum acest mare har artistic îi aparține numai lui Vangheli.
Gheorghe Vodă
 
Am avut zeci și sute de ocazii de a mă întâlni cu elevii din diferite sate ale republicii noastre. Și trebuie să recunosc cu bucurie (pentru Vangheli și pentru noi toți): cărțile și eroii domniei sale se bucură de o largă popularitate; Guguță, Ciuboțel și alte personaje create de fantezia sa și-au găsit viză de reședință în toate satele și orașele Moldovei, ba încă și mult dincolo peste hotarele ei.
Petru Cărare
 
Orele de inspirație ale lui Spiridon Vangheli poartă numele eroilor săi. El a reușit să picure peste lumea văzută și cea nevăzută a eroilor săi un strop din copilăria eternă.
Victor Prohin
 
Spiridon Vangheli știe să surprindă viziunea copilului în procesul de cunoaștere a lumii. De aici și forța emotivă a scrisului său... Opera lui Vangheli e bine cunoscută pe toate continentele. E un lucru rar pentru o literatură mică scrisă într-o limbă care nu e de circulație universală.
Vladimir Beșleagă
 
Literatura e destinată ca regulă copiilor, iar satira, cum s-ar spune, e o pilulă ce se înghite odată cu întreaga operă.
Interesante se prezintă în acest sens „Isprăvile lui Guguță" de Spiridon Vangheli. Aceste povestiri pot fi educative în cel mai înalt grad, dezvăluind calitățile pozitive ale eroului în confruntări cu fenomenele negative din realitate.
Vasile Coroban
 
Vangheli este un scriitor cu o rară imaginație. El stăpânește la perfecție tot ce aparține logicii și psihologiei copilului. Imaginile lui sunt foarte plastice, fiindcă sunt firești copilului.
...Îndemnați-1 pe Spiridon Vangheli să mai scrie asemenea povestiri, să scrie  romane fantastice, de aventuri. El e aproape unicul literat la noi în stare să le ridice, aceste genuri, la rangul de artă.
George Meniuc
 
Guguță e la vârsta, când relațiile cu oamenii, cu societatea treptat și trainic înlocuiesc acel prim și irepetabil contact, până la identificare, cu natura.
Raisa Suveică
 
Situându-se între joc și dramă, cu toată realitatea bogată a satului, pe care autorul o cunoaște în amănunt și cu toată diversitatea de culori, Spiridon Vangheli realizează de fapt prin cartea sa, lucru fără precedent în literatura noastră, un roman pentru copii, în orice caz, impresia de diversitate, profunzime realistă și cunoaștere psihologică după lectura acestei cărți este mai puternică decât după lectura multor romane „serioase", care-și afișează malițios titlul...
Ion Hadârcă
 
În biblioteci cărțile lui, dacă le găsești pe polițe, sunt cele mai uzate. Semn că sunt și cele mai citite.
El a scris odată cu noi. În timp ce alții își făceau planuri — el scria, în timp ce unii se lăudau că au de gând să scrie capodopere — el le scria. Când îi sunam câteodată, răspundea: „Nu-s acasă!" Adică muncesc. Nu mă deranjați în primii 60 de ani, voia să spună zâmbetul dumisale puțin stânjenit, când i se propunea să meargă la o bere sau la o deturnare de premii a Uniunii Scriitorilor.
Nicolae Dabija
 
Scrisul lui Spiridon Vangheli nu copie viața, ci mai degrabă viața e predispusă să copie ceea ce se întâmplă în cărțile sale. Aproape fiecare sat din Moldova are azi un Guguță, iar pe ici-colo și câte un Titirică, un Ciuboțel... Cărțile scriitorului sunt ca niște corăbii care scot copiii în larg, ca să se întoarcă apoi după alți copii.
Nicolae Dabija
 
La marginea unui imperiu, într-o colonie, trăia un mare magician. Magicianul acesta adora copiii și, pentru că realitatea era cenușie și mohorâtă, el hotărî să creeze o altă lume: una mai veselă, mai bună și mai frumoasă în care, odată intrați, omuleții să se simtă acolo ca de când lumea, bucurându-se din plin de minunea cea mare, care nu se mai repetă — copilăria.
...e bunul vrăjitor Spiridon Vangheli, scriitorul care a demonstrat că și într-o provincie se poate face literatură — Literatură cu literă mare.
Sergiu Cucuietu
 
Micul erou al lui Spiridon Vangheli face suprema minune: pe voi, cei mici, vă duce între cei mari, pe noi, iști mari, ne întoarce la întreaga noastră copilărie.
Mihai Cimpoi
 
Titirică, un alt erou al lui Spiridon Vangheli, ne demonstrează cu prisosință că scriitorul concepe copilul ca pe o realitate complexă unde bunătatea și pornirea diabolică spre aventură se împacă de minune. Prin aceasta se și explică priza pe care o are Vangheli la cititorii de pe glob.
Mihai Cimpoi
 
Adulții trec în proza lui Spiridon Vangheli printr-un purgatoriu al copilăriei. Istețimea lui Guguță și Ciuboțel îi readuce în sfera candorilor și a purității dintâi.
Mihai Cimpoi
 
Ca atâtea personaje crengiene și folclorice, Guguță este uriaș prin capacitatea sa de a inventa parabole în care faptul obișnuit, cotidian, banal chiar, se pomenește hiperbolizat, încadrat într-o atmosferă basmică neverosimilă, dar absolut veridică.
Ion Ciocanu
 
Spiridon Vangheli este un mare scriitor al copiilor. Un mare scriitor român al copiilor. Zic acest lucru fără să fi uitat că au scris pentru copii iluștrii noștri înaintași: Creangă, Coșbuc, Sadoveanu, Arghezi...
Vasile Romanciuc
 
Nu e deloc ușor să găsești doi prieteni buni. Chiar și printre scriitori. Sau poate mai ales printre scriitori. Gășcarii, desigur, nu pot fi puși la socoteală. Falsa prietenie a gășcarilor rodește grămezi de sticle goale, piramide de bârfeli...
Dar știu doi scriitori prieteni. Prieteni adevărați. Din cei care se cunosc la nevoie — Spiridon Vangheli și Grigore Vieru. Rodul prieteniei lor este Abecedarul.
Vasile Romanciuc
 
În timp ce oamenii politici zic una și fac alta, în timp ce se sărută, închipuindu-și că se mușcă, copiii sunt sinceri și au o singură față. Mai țineți minte aceste rânduri dintr-o miniatură de Spiridon Vangheli: „Rodico, ia ce-i bine! Când eu îs lângă tine, atunci și tu ești lângă mine!"
Guguță, care din chiar anul nașterii sale călătorește peste mări și țări, contribuind ca nimeni altul la „ieșirea in lume" a basarabenilor, este un adevărat ministru de externe al literaturii noastre. Un Guguță sau un Tom Sawyer au făcut și fac pentru apropierea dintre oameni și țări mai mult decât unele capete încoronate...
Vasile Romanciuc
 
Sunt destule temeiuri pentru a susține că lucrările lui Spiridon Vangheli au intrat definitiv în patrimoniul literaturii noastre, ocupând pe scara valorilor consacrate un loc de cinste.
Eliza Botezatu
 
Copiii acceptă imediat acest joc, mai mult vesel, și intră bucuroși în el. Mai departe, însă, de talentul scriitorului depinde: va știe el ori nu să prefacă jocul în realitate, să treacă de la fantastic la viață, de la convențional la adevărul absolut.
Spiridon Vangheli știe s-o facă, e un maestru. Guguță acum e un voinic din basme săritor la nevoie, acum e băiețelul care abia se vede de sub căciulă, bun să se ducă la culcare. Cu câtă părtinire va citi copilul cartea! Doar autorul vede cu ochii lui și vorbește în limba sa.
Igor Moteașov, Moscova
 
Un băiețaș dintr-un sat din Moldova reprezintă calitățile frumoase ale poporului său. Precum sufletul poporului trăiește în folclor, tot atât de autentic e întruchipat el în caracterul lui Guguță.
Irina Tokmakova, Moscova
 
Vangheli e de neîntrecut în fantezie, el reface lumea care оl înconjoară, o reface nostim, cu umor, ciudat, într-atât de ciudat, că nu pentru prima oară eu îl numesc Lewis Carrol al Moldovei. Dar o face după o bună lege a dreptății, unde nu e înjosită demnitatea nimănui, iar dacă și suferă careva, apoi e răsplătit cu vârf și îndesat, e o lume unde respiră liber și omul și „frunza verde", pentru că nimănui nu i se ia dreptul de a respira cu toată gura. într-un cuvânt, o lume cu totul opusă aceleia, pe care ne-am croit-o noi, adulții, atât de neinspirat.
Stanislav Rassadin, Moscova
 
în „Steaua lui Ciuboțel" autorul a deschis încă o supapă a fanteziei și a sufletului său: această carte e foarte aproape de copii, nu mai puțin decât „Guguță" și „Coliba albastră", dar ea are, totodată, mai multe tangențe cu adulții, ba chiar și cu cei care sunt cărunți de acum. În „Steaua lui Ciuboțel" e uimitoare poezia ritualului, rânduielii și a armoniei vieții rurale — poezie minunată prin nostalgia ei. E o nostalgie dublă: după copilăria, care s-a dus și poezia vieții rurale, care se duce.
Stanislav Rassadin, Moscova
 
Cartea aceasta e plină de haz și, totodată, e o carte foarte serioasă. Cred că .Pantalonia" e apogeul scriitorului. Ea concentrează ce a avut scriitorul mai bun în celelalte cărți, împlinind și desăvârșind pânza operelor sale cunoscute și îndrăgite
pe toate meridianele. „Pantalonia" e COSMOSUL autorului (și, desigur, al neamului său) — a cărui respirație am simțit-o încă demult, când m-a uimit forța inexplicabilă și misterioasă a Mioriței.
Stanislav Rassadin, Moscova
 
Nu demult am avut norocul să ilustrez cartea „întâlniri cu Guguță". După ani și ani de lucru ca grafician, pentru prima oară ilustrarea unei cărți mi-a produs o adevărată plăcere... Pentru Guguță am o dragoste aparte.
Trina Schart Hyman, New York,
Statele Unite ale Americii
 
Mă încântă acea mare libertate, pe care i-o dă lui Guguță și Ciuboțel autorul. De aici vine vigoarea și originalitatea lor. Ei refac lumea după bunul lor plac, aducând-o la armonie. Eroii lui Vangheli au ceva din firescul și înțelepciunea naturii.
Chiomi Sibuia, Tokyo, Japonia
 
Ingenios, Guguță te cucerește de la primul contact cu el, ba uneori îl ajuți chiar
să te biruie...
Prin isprăvile sale Guguță a devenit popular în Cehia, cartea fiind reeditată!
Iaroslava Slukova, Praga, Cehia
 
"Pantalonia" m-a captivat. Autorul lui Guguță vine cu o altă carte celebră. Câtă lumină, umor și înțelepciune în acești adulți năstrușnici din „Pantalonia", în care
dăinuie copilul!
Demult n-am citit o scriere unde să fie atât de puternic sentimentul de îngemănare a omului cu natura. Ca de aer, avem nevoie de asemenea cărți.
Iaroslava Slukova, Praga, Cehia
 
De la bun început mi-am dat seama că Guguță va ajunge departe. Ce poate fi mai ademenitor decât să câștigi mereu războaiele cu cei adulți? Iată de ce copiii îl vor apăra pururi pe Guguță și vor merge cu el pretutindeni.
Eno Raud, Tallin, Estonia
 
Am citit cu mult interes povestirile despre Guguță, acest mic român cu suflet mare. îmi plac subiectele nuvelelor cu iz românesc și felul de a povesti al autorului —o limbă simplă, dar plastică și bogată în culori.
Gottfried Proisler, Germania
 
Talentul poetic luminos al lui Spiridon Vangheli a creat un nou erou — Ciuboțel. El are, fără îndoială, toate șansele să fie inclus, ca și Guguță, în familia eroilor îndrăgiți de copii.
În cartea „Steaua lui Ciuboțel", ca într-o veritabilă operă de artă, chinurile
creatorului nu se văd.                                                   '
Cela Georgieva, Sofia, Bulgaria
 
Guguță e un veritabil român prin viziunea, gândurile și sentimentele sale. În el, totodată, se regăsesc copiii de pe tot globul.
Naționalul și universalul se împletesc de minune în această fermecătoare carte, care nu mai e a lui Vangheli, ci a literaturii universale.
Ulla-Liisa Heine, Helsinki, Finlanda
 
Acest condei e de o sensibilitate rară. Vangheli face o literatură mare pentru cei mici.
Dursan Singh, Delhi, India
 
Citindu-1 pe „Guguță", m-am convins că e vorba de o carte care conține adevărate valori umane... A-i convinge pe copii că ei au o mare datorie față de societate — nu e o problemă dintre cele ușoare. Autorul însă o rezolvă fundamental — e o literatură de înaltă ținută artistică.
Leo Fonseco, Colombo, Sri Lanca
 
Am tradus cartea „Isprăvile lui Guguță" dintr-o răsuflare. Nu aveam nici un pic de îndoială că Guguță va deveni eroul îndrăgit al copiilor unguri.
Mai apoi n-am rezistat ispitei și am tradus în limba maghiară și aventurile lui Ciuboțel.
în acești ani, ca scriitor, am fost influențat mult de creația lui Spiridon Vangheli. Proza renumitului scriitor din Basarabia nu e altceva decât întruchiparea celei mai veritabile poezii...
Istvan Petrovatz, Budapesta, Ungaria
 
Am tradus mulți autori celebri pentru copii, dar Guguță e un caz aparte. Curios lucru, un copil născut în Basarabia mă reîntoarce pe mine, chinezul, în propria mea copilărie și-mi descoperă subtilități pe care le-am uitat de mult, dar le-am trăit aici, departe, în China.
E o artă pe care o stăpânesc numai adevărații scriitori.
Wai Wai, Shanghai, China
...Ce băiețel minunat e Guguță! Am tradus imediat această carte în limba japoneză și am citit-o mai întâi fiicelor mele. Ele 1-au îndrăgit pe Guguță ca pe un frățior... Aș vrea să văd țara unde s-a născut Guguță.
Saiaka Matsuia, Tokyo, Japonia
 
Am avut norocul să mă întâlnesc cu autorul lui Guguță. La Tokyo Vangheli era foarte ocupat, într-o zi, totuși, a găsit timp să viziteze Palatul Copilului din capitala Japoniei.
O, cu câtă căldură 1-au întâlnit copiii japonezi! Când i-a văzut adunați în jurul său, i s-a luminat fața. El nu știa un cuvânt în japoneză, dar imediat s-a împrietenit cu dânșii.
O prestigioasă editură din Tokyo („Fucuincan-setan") m-a rugat să-1 învăț și pe Ciuboțel limba japoneză. Am făcut-o cu plăcere. E o mare onoare pentru mine să traduc din creația acestui minunat scriitor.
La Tokyo Spiridon Vangheli mi-a dezvăluit principiul său: „îmi scriu cartea cum ai țese un covor..."
De la Răsăritul Depărtat eu urmăresc și voi urmări cu interes și dragoste cum își continuă drumul de creație autorul lui Guguță.
Saiaka Matsuia, Tokyo, Japonia
 
Consiliul Internațional al literaturii pentru copii premiază cu Diploma de Onoare Andersen pe Spiridon Vangheli pentru cartea „Ministrul bunelului", recunoscută drept model remarcabil de literatură de importanță mondială.
Niilo Visapaa, Președintele Consiliului Internațional al literaturii pentru copi, Virginia Hamlend, juriul „Hans Christian Andersen", Rio de Janeiro, Brazilia, 1974