SUMAR
Nota bibliografului. Conversia scrierilor nelatine
Claudia Balaban. Biblioteca lui Grigore Vieru
Mihai Cimpoi. Moarte întru adevăr
Spiridon Vangheli. "Bade Grigore, mașina așteaptă afară ..."
Ion Hadârcă. Grigore Vieru sau Axul postumității testamentare
Vlad Ciubucciu. Copilul cel mare al neamului
Tabel cronologic
 
OPERE
Poezie. Proză
Lucrări scrise în colaborare
Publicistică
Grigore Vieru și muzica
Înregistrări audio-video
Grigore Vieru — traducător
Grigore Vieru — alcătuitor
 
REFERINȚE CRITICE
Lucrări generale
Recenzii și articole despre cărți aparte
Versuri dedicate poetului
Interviuri, dialoguri, mese rotunde
 
CLAUDIA BALABAN
director general al Bibliotecii Naționale
pentru Copii "Ion Creangă"

BIBLIOTECA LUI GRIGORE VIERU 

”Albinuțelor de la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”. Cititorilor care mi-au dat întotdeauna curaj să vreau să trăiesc, să vreau să scriu, să vreau să înving”.
Cu dragoste și aleasă prețuire
Grigore Vieru
01.06.2005
   
Acest mesaj l-a lăsat Grigore Vieru pe volumul „Ghicitoare fără sfârșit”, editat la „Prut Internațional” în 2005.
Contemporan cu noi, el a fost și un exponent al ideilor dominante în conștiința noastră națională pe care le-a exprimat artistic și le-a îmbogățit cu sufletul său. A fost un poet fructuos, mereu sensibil la freamătul inimii și la zbuciumul timpului, un poet al epocii noastre.
Doar un cuvânt despre poetul Grigore Vieru poate produce emoție, trăire firească impusă dincolo de toate ce se produc în viață. Împreună cu alți creatori iluștri, reprezintă o școală poetică, în care poezia este chiar viața și sufletul omului.
În Grigore Vieru literatura noastră își regăsește esența continuității poporului, adevărul, dar, mai ales, durerea realității. Specificul ei este profund influențat de poezia lui Vieru. Tiparele poeziei noastre tradiționale se înscriu în limitele unor teme stabilite demult de istoria și dezvoltarea neamului: patria, dragostea, mama și iubirea de Dumnezeu, iar poetul le integrează în expresia cea mai originală și mai pură. Întreaga lui operă impresionează prin uriașa capacitate de cuprindere și percepere a lumii, prin vibrația adâncă a apartenenței la pământul matern.
Grigore Vieru nu numai că a scris cel mai frumos despre mamă, despre Patrie, despre limba română, despre copilărie, el și-a deschis larg inima pentru cititorii de toate vârstele, aducând lumină și înțelepciune în sufletul lor.
Afirm cu cea mai mare responsabilitate că Grigore Vieru a fost și va rămâne cel mai citit poet. În școli, grădinițe, biblioteci nu există acțiuni unde n-ar fi prezentă poezia și cântecele lui Grigore Vieru.
Nici nu trebuie să ne punem întrebarea de ce? Fiindcă Grigore Vieru a scris pe înțelesul tuturor și fiecare din noi ne regăsim în poezia lui. Citindu-l, nu ai nevoie de dicționar.
Toată opera lui este o carte de învățătură, grație valorilor și adevărului poetic, responsabilității civice pentru fiecare vers scris.
Și a mai avut Grigore Vieru un har de la Dumnezeu - de a-și asculta interlocutorul său, chiar și pe cei mici. Îi plăcea poetului să vină la bibliotecă să stea de vorbă cu copiii. Ba mai mult ca atât, poetul avea în bibliotecă masa sa de lucru unde întotdeauna îl așteptau cărțile. Grigore Vieru nu apela la copiator. El a scris cu mâna sa mii de pagini pentru antologia „Cât de frumoasă ești”. Mulți din poeți, care au fost incluși în antologie, aveau cărțile cu grafie chirilică și atunci poetul nu numai copia poezia, dar o și transcria.
Sutele de întâlniri, pe care le-am avut la bibliotecă cu poetul cu diferite ocazii - zi de naștere, lansarea cărților noi, sărbătoarea limbii române, se transformau în adevărate sărbători ale poeziei, în dialoguri de neuitat dintre poet și admiratorii săi.
Cuvântul scris al lui Grigore Vieru a modelat și va continua să modeleze copilăria a zeci și zeci de generații, or un copil, citind opera lui Grigore Vieru, mărturisește că pentru el Grigore Vieru este om, pom, dor, izvor, stea, ”e țara mea, e un neam, e tot ce am, e dor ceresc, Doamne, mult îți mulțumesc”.
Ce poate fi mai de preț decât această declarație față de poet și opera sa.
Chiar dacă în ultimii ani poetul a scris mai mult pentru maturi, mereu va fi considerat cel mai bun poet ce a muncit pentru copii, învrednicindu-se (în 1988) de Diploma Andersen pentru ciclul de poezii pentru copii. Mărturisea poetul că atunci când obosea de cei maturi se întorcea la cei mici.
Ultimul volum pentru copii „Soare, soare, Domn frumos” a apărut în 2008 la Editura „Prut Internațional” și lansat în cadrul Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, ediția a XII-a. Nu vom uita niciodată bucuria din ochii poetului când discipolii profesoarei Zinaida Panciuc de la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” au realizat un adevărat spectacol pe marginea acestui volum.
Tot la acest salon poetului i s-a înmânat Premiul „Ion Creangă” pentru întreaga activitate de către dnul Marian Lupu, Președinte al Parlamentului Republicii Moldova.
Cine ar fi crezut atunci că ediția a XII-a a Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret va fi ultimul salon cu participarea talentatului și neobositului poet Grigore Vieru.
Plecând în ceruri, Grigore Vieru ne-a lăsat un Testament plin de sentimente și dragoste de neam, de Patrie, de mamă, de frate:
„Lângă doină și izvor
Nu-i ușor să-ți fie dor,
Nu-i ușor să fii curat
Pe pământ înstrăinat.
Vă las dorul cel durut
Și nădejdea de la Prut.
V-am crescut, v-am ridicat,
Mă pot duce,
Mă pot duce împăcat.”
El a crescut și educat zeci de generații prin poezia sa. „Albinuța”, calitatea didactică a căreia a rezistat 13 ediții cu un tiraj de peste 1 mln. de exemplare, a devenit un adevărat povățuitor al celor mici.
În donația, pe care am făcut-o diasporei moldovenești din Irlanda, am pus și un exemplar de „Albinuța”. În mesajul pe care l-am primit de la această diasporă ni se relata că atunci, când s-au adunat toți moldovenii, cea mai mare bucurie, pe care au retrăit-o și mic și mare, a fost întălnirea cu „Albinuța”. Ea a trecut din mâna în mână ca o comoară sfântă a neamului.
Așa este opera poetului, cea mai de preț comoară pe care o avem, comoară ce deschide sufletele copiilor spre cunoaștere, spre lumină, spre realizarea celor mai nobile visuri.
Poetul a avut și dușmani, ca orice om, dar a simțit din plin și dragostea celor care îl citeau, îl ascultau. A avut mulți prieteni printre oameni simpli, scriitori, muzicieni, compozitori, dar cea mai frumoasa și fidelă prietenie a fost cea cu scriitorul Spiridon Vangheli. Cu el a muncit asupra Abecedarului care, după cum mărturisește scriitorul Spiridon Vangheli, de 33 de ani a fost oprit ca să nu intre în școlile din Moldova.
Lui Spiridon Vangheli poetul i-a dedicat cel mai frumos vers:
„Tu știi
Că un cântec frumos
Pentru copii
Poate salva în viitor
O Patrie.”
Ambii știau ce înseamnă cum să scrii pentru copii, ca aceștea să te înțeleagă și să-ți urmeze povețele. Averea lăsată de acești doi titani ai literaturii pentru copii e de neprețuit.
Eu aș compara prietenia dintre Grigore Vieru și Spiridon Vangheli cu prietenia dintre Mihai Eminescu și Ion Creangă. Peste un veac de poezie istoria se repetă. O frumoasă prietenie de creație în secolul XVIII dintre un poet și un povestitor și o altă prietenie dintre poetul Grigore Vieru și povestitorul Spiridon Vangheli la sfârșit de secol XX și început de secol XXI.
Vor trece anii și Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” va rămâne aceeași ”Bibliotecă a lui Grigore Vieru”. Muzeul Cărții pentru Copii, care-și așteaptă inaugurarea în această instituție, va purta numele Marilor copii ai neamului - Grigore Vieru și Spiridon Vangheli.