SUMAR

 

Nota bibliografului
Studii introductive
Mihai Cimpoi. Un cavaler al poeziei: Arcadie Suceveanu
Ion Ciocanu. În căutarea arcadiului
Ștefan Hostiuc. Arcadie Suceveanu
Aprecieri
Tabel cronologic
 
OPERA
Poezie. Proză
În volume
În culegeri și publicații periodice
Publicistică
Traduceri
 
REFERINȚE CRITICE
Interviuri. Dialoguri. Mese rotunde
Dedicații poetice
 

NOTA BIBLIOGRAFULUI

Literatura este, în mod inerent, afirmarea de către om a valorii propriei sale ființe, validată în procesul scrisului, și în primul rând un rezultat al nevoii scriitorului de autoîmplinire. Astfel calitatea unei opere de artă rezidă în capacitatea scriitorului de a sesiza adevărul, capacitate ce nu poate fi înlocuită prin jocuri de cuvinte sau tehnici narative.

Deși scriitorul nu poate schimba lumea, el poate face declarații inovatoare, adăugând la ceea ce au declarat alții înaintea lui sau pornind de acolo de unde s-au oprit predecesorii.

Se spune că fiecare scriitor își are  locul său pe raft, iar viața lui durează atâta vreme cât are cititori. Și dacă este să căutăm motivul absolut pentru care literatura există în sine, îl putem găsi în acest prezent etern și în această confirmare a vieții individuale.

“Un poet al metaforei” este numit Arcadie Suceveanu, poet, eseist, care a venit în literatură o dată cu așa-zișii “pașoptiști” ai secolului douăzeci – Leonida Lari, Nicolae Dabija, Vasile Romanciuc, Iulian Filip… care au dinamitat, în ansamblu, tradițiile perimate ale realismului socialist.

Poetul însuși spune că a fost un privilegiat, pentru că s-a născut în mirificul spațiu bucovinean, impregnat de spiritul lui Eminescu, de tot ce există simbol și element românesc acolo.

La ora “Arhivelor Golgotei” (1990) poetul și-a orientat eforturile întru reînnoirea gândirii  și lărgirea paradigmei generației sale.

Acest poet al apocalipsei este frământat de probleme existențiale. Cuvântul și fraza lui Arcadie Suceveanu sunt “electrizate” poetic, ele solicită și incită imaginația cititorului adult și pe cea  a copilului.

În poezia pentru copii Arcadie Suceveanu a găsit modalitatea potrivită vârstei și necesităților de dezvoltare grație căreia copilul ar simți adânc și ar înțelege just viața în multiplele ei manifestări concrete, ceea ce constituie imperativul numărul unu al scriitorului care “riscă” să plăsmuiască opere pentru cei mici.

Astfel, pornind de la interesele cititorilor (copii și adulți), profesorilor, cercetătorilor și cu scopul de a reliefa activitatea scriitorului în evoluție, am elaborat această biobibliografie care, sperăm să fie un adevărat ghid pentru cei ce vor să cunoască, să studieze și să popularizeze  opera sa.

Au fost selectate aparițiile editoriale ale operei scriitorului și materialele de referință asupra scrierilor sale, fiind  structurate în  două mari compartimente: OPERA și REFERINȚE CRITICE.

Am optat, considerăm, pentru o metodă rațională de aranjare a materialului bibliografic – în ordine cronologică directă .

Pentru sporirea informativității,  în subdiviziunea Ediții aparte  descrierile bibliografice ale volumelor sunt însoțite de mențiunile (Premiile) acordate pentru cărțile respective și de recenzii.

Descrierile bibliografice sunt efectuate conform STAS-ului 12629/1-88 “Descrierea bibliografică a documentelor”. Materialele publicate cu caractere chirilice au fost transliterate conform STAS-ului 5309/1-89 “Transliterarea caracterelor chirilice slave în caractere latine”.

Prescurtările au fost executate conform STAS-ului 8256-82 “Prescurtarea cuvintelor și a expresiilor tipice românești și străine din referințele bibliografice”.

Principalele surse consultate au fost fondurile de carte și periodice, fișierele Bibliotecii Naționale pentru Copii “Ion Creangă”, fișierele Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova și Bibliotecii Municipale “B. P. Hasdeu”, arhiva personală a poetului Arcadie Suceveanu, indicii bibliografici: Cronica presei (1967 – 1999), Bibliografia Națională a Moldovei (2000 – 2007), Articole din publicații periodice. Cultură / Biblioteca Națională a României (2000 –...), Cărțile Moldovei Sovietice, Critica și știința literară în Moldova (1971 – 1985), Anul literar. Limitele cronologice ale biobibliografiei: 1967 – 2007. Selectarea surselor va continua.

Biobibliografia este destinată elevilor, liceenilor, studenților, profesorilor, cercetătorilor, tuturor celor îndrăgostiți de poezie și interesați să cunoască creația lui Arcadie Suceveanu.

 

CONVERSIA SCRIERILOR NELATINE

Transliterarea  caracterelor  chirilice  slave în caractere  latine

 

Caracterul

chirilic

Transliterarea

Caracterul

chirilic

Translit

 

erarea

Caracterul

chirilic

Transliterarea

А, а

A, a

Л, л

L, l

Ц, ц

C, c

Б, б

B, b

М, м

M, m

Ч, ч

È, è

В, в

V, v

Н, н

N, n

Ш, ш

©, č

Г, г

G, g

О, о

O, o

Щ, щ

Ŝ, ŝ

Д, д

D, d

П, п

P, p

Ъ, ъ

Е, е

E, e

Р, р

R, r

Ы, ы

Y, y

Ж, ж

ź, Ÿ

С, с

S, s

Ь, ь

'

З, з

Z, z

Т, т

T, t

Э, э

È, è

И, и

I, i

У, у

U, u

Ю, ю

Û, û

Й, й

I, j

Ф, ф

F, f

Я, я

Â, â

К, к

K, k

Х, х

H, h