Noutăţi

NOCTURNA BIBLIOTECILOR 2021!

Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” vă invită la o serie de evenimente organizate în cadrul Campaniei Nocturna Bibliotecilor, care va avea loc Vineri, 1 octombrie 2021.
Nocturna Bibliotecilor este o campanie de promovare și sensibilizare organizată la inițiativa Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova în parteneriat cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova și Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România.
PROGRAM:
16.30 - Scriitorii ne/se unesc în bibliotecă: Întâlnire cu scriitoarele Claudia Partole, Marcela Mardare, Lilia Bicec (Secția Mediateca, online pe Zoom https://us02web.zoom.us/j/89881807258)
17.00 - Pijama Party: Citim, ne distrăm și visăm împreună cu scriitoarea Anna Leah (Filiala nr. 2, în incinta Teatrului Republican de Păpuși „Licurici”)
17.00 - O poveste pentru copii și bunici: Citim împreună „Bunicii mei sunt speciali” de Jennifer Moore-Mallinos (Secția Biblioteca Picilor, str. Șciusev 65, intrare din str. Pușkin)
17.00 – „Șezătoarea” cu Tromp și Scârț: Vă invită scriitorul Nicolae Rusu (Filiala nr. 1, str. Petru Movilă nr. 27)
17.00 – Making Friends Books: Story time with the book „The very cranky bear” by Nick Bland (Secția Carte străină, str. Șciusev 65, intrare din str. Pușkin)
18.30 – O aventură în bibliotecă: Atelier de benzi desenate (Secția pentru Adolescenți, str. Șciusev 65, intrare din str. Pușkin)
Ghici ce carte este?: Quiz (online pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/biblioteca.creanga)
Aventură și Mister în... Bibliotecă: Expoziție virtuală https://www.zonerama.com/BNCIonCreanga/Album/7686032


MARATON DE LECTURĂ!

Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” invită cititorii să participe la Maratonul de lectură „Vacanță de magie cu lecturi o mie” în perioada 15 iunie – 26 august 2021. Cine și cum poate participa?
Trebuie să ai vârsta între 7-18 ani și permis de intrare la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”.
Te înscrii în orice secție activitate cu publicul sau filială a Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, în orice moment, pe tot parcursul perioadei de desfășurare a maratonului.
La înscriere, vei primi un Carnet de lectură, pe care vei scrie prenumele tău și numărul permisului de intrare la BNC „Ion Creangă” (ex. Elena, BNC00003). v Pe măsură ce vei citi cărțile împrumutate de la BNC „Ion Creangă”, vei completa Carnetul de lectură cu următoarele date: autorul cărții; titlul cărții; până la 5 fraze care te-au impresionat cel mai mult din cartea citită.
La returnarea cărților, bibliotecarul va aplica, în Carnetul de lectură, în dreptul fiecărui titlu de carte citită, o ștampilă-simbol.
Carnetul de lectură completat îl prezinți bibliotecarului, în orice secție activitate cu publicul și filială a BNC „Ion Creangă”, nu mai târziu de 26 august 2021.
Ce premii poți obține?
Un grup de bibliotecari din BNC „Ion Creangă” va examina carnetele de lectură prezentate și va calcula punctajul acumulat de fiecare participant.
Pentru fiecare carte citită vei avea 10 puncte.
În baza punctajului acumulat, vei primi o diplomă și cadouri (suvenire, cărți) după cum urmează:
- Diplomă de gradul V – 50 -70 puncte
- Diplomă de gradul IV – 80 - 110 puncte
- Diplomă de gradul III – 120 - 170 puncte
- Diplomă de gradul II – 180 - 240 puncte
- Diplomă de gradul I – 250 și mai multe puncte.
Festivitatea de premiere va avea loc în a doua săptămână a lunii septembrie.


CONCURS !

Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” și Săptămânalul „Florile dalbe” organizează în perioada iunie – octombrie 2021 Concursul republican de book trailere #PriveșteCitește, care are ca scop stimularea interesului pentru carte și lectură, dezvoltarea creativității, gândirii critice, competențelor tehnologice, de analiză și sinteză ale elevilor, prin realizarea unor book trailere despre cărțile lor preferate. La concurs vor participa elevi din ciclul gimnazial (clasele VII-IX) și ciclul liceal (clasele X-XII), în mod individual sau în echipă. Pentru mai multe informații consultați Regulamentul de organizare a concursului AICI.


CONCURS DE DESENE!

Secția Națională IBBY, în colaborare cu Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, organizează, în cadrul proiectului „Festivalul „Zilele Creangă”, Concursul republican de desene „Ion Creangă – un basm fără sfârșit”. La concurs pot participa elevi din clasele I-IX-a. Perioada de desfășurare a concursului: 9-26 aprilie 2021. Pentru mai multe informații consultați Regulamentul de organizare a concursului AICI.


CONCURS DE SCENETE!

Secția Națională IBBY, în colaborare cu Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, organizează, în cadrul proiectului „Festivalul „Zilele Creangă”, Concursul republican de scenete „Personaje crengiene”. La concurs pot participa echipe, formate din copii cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani. Perioada de desfășurare a concursului: aprilie-mai 2021. Pentru mai multe informații consultați Regulamentul de organizare a concursului AICI.


CONCURSUL „LA IZVOARELE ÎNȚELEPCIUNII”!

Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” și Secția Națională IBBY anunță demararea, de la 1 aprilie 2021, a ediției a XXXI-a a Concursului de lectură „La izvoarele înțelepciunii”, dedicată scriitorului Vladimir Beșleagă. Pot participa la concurs elevi din clasele liceale. Pentru a se încadra în concurs și a parcurge etapele concursului, elevii trebuie să se adreseze bibliotecii din localitate sau bibliotecii școlare. Pentru mai multe informații consultați Protocolul de organizare a concursului AICI.


SĂPTĂMÂNA LECTURII ȘI A CĂRȚII PENTRU COPII!

În perioada 1 - 7 aprilie 2021, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” organizează o serie de activități în cadrul Săptămânii Lecturii și a Cărții pentru Copii. Pe parcursul perioadei vor avea loc mai multe expoziții, prezentări de carte, ora poveștilor, ateliere de lectură și creație. Majoritatea evenimentelor vor avea loc online pe diverse platforme. Programul poate fi găsit la rubrica Activități.


ZILELE CREANGĂ!

În pofida condițiilor dificile, marcate de numeroase restricții, în perioada 1-5 martie 2021 se va desfășura Festivalul „Zilele Creangă”, ediția a XI-a.
Diverse instituții și organizații din Chișinău, Orhei, Bălți, Iași, Târgu-Neamț și Pipirig și-au unit forțele pentru a organiza un program de evenimente online, la care vor participa elevi, cadre didactice, cercetători, scriitori, artiști, bibliotecari. Toate evenimentele vor fi transmise pe pagina de Facebook a Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” https://www.facebook.com/biblioteca.creanga
Pe 1 martie, la ora 10.00, programul va începe cu depunere de flori la bustul lui Ion Creangă de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din Chișinău și la bustul scriitorului din Parcul Copou din Iași.
În aceeași zi, va avea loc Colocviul „Ion Creangă al meu”, în al cărui cadru scriitori, cercetători, profesori și elevi își vor împărtăși propria experiență legată de descoperirea și percepția actuală a creației crengiene. Vor participa la colocviu ministrul educației, culturii și cercetării Lilia Pogolșa, scriitorul, Eugenia Bejan, directorul Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, coordonatoarea Festivalului la Chișinău, jurnalistul și muzeograful Valentin Talpalaru, coordonatorul Festivalului la Iași, scriitoarea Olguța Creangă Caia, strănepoata lui Ion Creangă, coordonatoarea Festivalului la Târgu-Neamț și Pipirig, Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, scriitorii Iulian Filip, Claudia Partole, Ianoș Țurcanu, Titus Știrbu, Ion Anton, Irene Postolache, elevi și profesori de la liceele „Ion Creangă”, „Socrate”, „Mircea Eliade”, „George Meniuc”, „Gh. Asachi” și alți invitați.
Marți, 2 martie, la ora 14.30, Institutul de Filologie Română „B. P. Hasdeu” organizează Simpozionul „Ion Creangă: lumea lui și lumea noastră postmodernă”, unde vor prezenta comunicări acad. Mihai Cimpoi, doctorii în filologie Dumitru Apetri, Oxana Gherman, Olesea Gîrlea, doctoranda Liliana Botnari, scriitorii Valentin Talpalaru, Mircea Platon, Olguța Creangă Caia, Gheorghe Simon.
Pe 3 și 4 martie, la ora 11.00, se includ în program bibliotecile pentru copii din Orhei și Bălți, care poartă numele Ion Creangă. Elevii și profesorii de la Liceul „Alecu Russo” din Orhei, grupurile artistice de la Biblioteca Publică din Piatra și de la Casa de Cultură din Cucuruzeni vor oferi un spectacol literar-muzical „Vocea copilăriei eterne”. Iar elevii și profesorii din Bălți ne invită la un medalion literar teatralizat „Ion Creangă – basmul care nu se termină niciodată”.
Festivalul „Zilele Creangă” se va încheia pe 5 martie, la ora 14.00, cu evenimentul Parada povestitorilor „Hai mai bine despre copilărie să vorbim”, ediția a VI-a. Vor participa elevi din clasele a III-XII-a din mun. Chișinău, care au darul de povestitori și doresc să împărtășească o întâmplare interesantă, captivantă, neobișnuită din copilăria lor, a părinților sau a bunicilor.
Programul integral al Festivalului poate fi descărcat de aici


CONCURS!

Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” și Săptămânalul „Florile dalbe” organizează în perioada februarie – mai 2021 Concursul republican „Personalități marcante din localitatea mea”, care are ca scop stimularea interesului pentru istoria locală, promovarea valorilor naționale și dezvoltarea, valorificarea potențialului creativ și de documentare al copiilor prin realizarea unor filmulețe despre personalități din localitatea lor. La Concurs vor participa elevi din clasele VII-XII, în mod individual sau în echipă formată din maxim 3 persoane. Pentru a afla mai multe detalii concultați Regulamentul concursului


SĂ CITIM ÎMPREUNĂ!

Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” a lansat pe data de 05 februarie 2021, ediţia a X-a a Campaniei Naţionale de promovare a lecturii „Să citim împreună!”, în al cărei cadru vor fi promovate cărțile „Șezătoarea” de Nicolae Rusu și „Misterul de Est” de Lucreția Bârlădeanu.
La eveniment au participat protagoniștii campaniei, scriitorii Nicolae Rusu și Lucreția Bârlădeanu, Claudia Partole, scriitoare, Constantin Șchiopu, dr., conf. univ., Maria Pilchin, scriitoare, critic literar, elevi de la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” (profesoară Valeria Mardari) și Gimnaziul nr. 7 din mun. Chișinău (învățătoare Maria Dolghii), cadre didactice, bibliotecari, părinți etc.
Campania se va desfăşura pe întreg teritoriul republicii, în perioada februarie – decembrie 2021 și va implica elevi de clasele primare, adolescenți, precum și adulți (părinți, bunici, cadre didactice, bibliotecari).
Cărțile recomandate au fost editate prin Programul de editare a cărţii naţionale şi sunt repartizate gratuit în bibliotecile publice din republică prin intermediul oficiului „Rezerva națională de publicații” al Bibliotecii Naționale.Mai multă informație găsiți în Regulamentul Campaniei


NOCTURNA BIBLIOTECILOR!

Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” vă invită la evenimentele online, organizate pe 25 septembrie 2020, în cadrul Campaniei Nocturna Bibliotecilor.

19.00 O povesvk.com/biblioteca.creanga

20.30 Cum arată o relație sănătoasă cu tehnologiile digitale: Non-conferință pentru adolescenți cu Nadia Tatarciuc-Bîrcă (Marea Britanie) Link de conectare pe Zoom: https://us02web.zoom.us/j/87972732520

Campania Nocturna Bibliotecilor este organizată de către Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova, în parteneriat cu Ministerul Educației Culturii și Cercetării, Irex Europe și Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România și are drept scop promovarea bibliotecilor și a activităților creative gândite cu drag de bibliotecari pentru toate categoriile de utilizatori. Actuala ediție a Nocturnei Bibliotecilor își propune să aducă lumină în ce privește fenomenul excesului informațional și mijloacele de protejare de efectele nocive ale infodemiei.


CONCURS DE POSTERE!

Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” invită elevii din clasele I-XI să participe la etapa națională a Concursului internațional „Pe aceeași undă”, organizat de Biblioteca Națională pentru Copii din Ukraina, Secția Națională din Ukraina a Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret (IBBY) și Asociația Bibliotecilor pentru Copii din Ukraina. Concursul este dedicat Deceniului internațional al apropierii între culturi (2013-2022), declarat de ONU, și are scopul de a forma abilitățile comunicative ale copiilor și adolescenților orientate spre cunoașterea valorilor culturale naționale și universale; a forma atitudinea tolerantă față de alte popoare, culturi și tradiții; de a favoriza creșterea conștiinței civice, identificării cu statul, istoria și cultura sa. Toate detaliile despre participarea la concurs le puteți găsi în Regulament.


REDESCHIDEREA BIBLIOTECII!

Începând din 1 iunie 2020, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” și-a redeschis (parțial) spațiile pentru public. Serviciile de bibliotecă oferite în această perioadă sunt:
- Înscrierea la bibliotecă și obținerea cardului de utilizator (Sediul central, Filiala „Petru Movilă”, Filiala „Licurici”);
- Împrumutul și restituirea cărților (Biblioteca Picilor, Secția pentru adolescenți, Secția carte străină; Filiala „Petru Movilă”, Filiala „Licurici”);
- Acces în sala de lectură maximum pentru 1 oră cu respectarea distanței de 2 metri între locurile pentru utilizatori (Secția pentru adolescenți – max. 4 persoane concomitent, Filiala „Petru Movilă” – max. 2 persoane concomitent).
Pentru a evita fluxul sporit al utilizatorilor în același interval de timp, vă recomandăm să vă informați privind disponibilitatea titlurilor de carte (în catalogul online http://bncreanga.ebibliophil.ro/, prin telefon, email) și să le rezervați în prealabil prin email info@bncreanga.md, la tel. 022 229556 sau prin messenger pe pagina https://www.facebook.com/biblioteca.creanga/, indicând următoarele date: Nume, prenume / număr permis, titlul solicitat, telefon de contact. După confirmarea disponibilității titlurilor solicitate, acestea vor fi rezervate pentru maximum 24 ore.
Accesul la bibliotecă se va face în condiții de maximă siguranță atât pentru public, cât și pentru personal, cu respectarea următoarelor reguli și măsuri de protecție și prevenire a infecției cu Covid-19:
- Accesul în bibliotecă doar a următoarelor categorii de utilizatori: copiii cu vârsta până la 7 ani doar însoțiți de părinți; copiii cu vârsta de 8-18 ani; giranții copiilor (părinți, bunici); cadrele didactice;
- Purtarea măștilor de protecție;
- Măsurarea temperaturii și dezinfectarea mâinilor la intrarea în bibliotecă / în secțiile bibliotecii;
- Păstrarea distanței de siguranță de minimum 1,5 metri;
- Limitarea numărului de persoane aflate concomitent în spațiile bibliotecii și limitarea accesului liber la raft;
- Păstrarea cărților restituite în carantină (72 ore) înainte de a fi împrumutate altui utilizator;
- Efectuarea periodică a igienizării și aerisirii spațiilor, dezinfectării suprafețelor și spațiilor de lucru.
Program pentru public: Luni - Vineri între orele 10.00-18.00 (Sediul central, Filiala „Petru Movilă”), 14.00-18.00 (Filiala „Licurici”); Sâmbătă - Duminică: fără program.
Rămân în continuare închise pentru public Secția Mediateca, Sala de lectură pentru copii de 0-10 ani, Sala de lectură a Filialei „Licurici”. Vă vom informa suplimentar despre reluarea activității acestor secții.



SĂ CITIM ÎMPREUNĂ!

Dragi elevi, profesori, bibliotecari. Situația, care s-a creat în țară ca urmare a pericolului de infectare cu Covid-19, a impus anumite restricții în organizarea Campaniei Naționale de promovare a lecturii „Să citim împreună!”, făcând imposibilă desfășurarea întâlnirilor în format tradițional cu protagoniștii campaniei din acest an – scriitorii Ion Anton și Titus Știrbu. Desigur, preconizăm organizarea întâlnirilor în format online și vă îndemnăm să vă alăturați campaniei, citind cărțile promovate – „Ieșirea din uitare” de Ion Anton și „Născocilă, Roadegumă și feciorul lui Păcală” de Titus Știrbu. Știm că în această perioada nu aveți toți posibilitatea să procurați sau să împrumutați de la bibliotecă cărțile respective. Grație permisiunii oferite de autori și editura „Lumina”, vă oferim acces gratuit la aceste cărți în format electronic. Le puteți descărca accesând următoarele link-uri: Ion Anton „Ieșirea din uitare” și Titus Știrbu „Născocilă, Roadegumă și feciorul lui Păcală”. Spor la lectură!


ANUNȚ!

Vă informăm că, în conformitate cu Hotărârea nr. 11 din 15 mai a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” nu va fi deschisă pentru public până la 30 iunie 2020.
Vă invităm să utilizați serviciile, programele și informațiile oferite online de bibliotecă prin intermediul site-ului și paginii Facebook: ore de poveste, expoziții virtuale, quizze-uri și concursuri, recomandări de aplicații educaționale, ateliere de instruire în coding, design grafic, web design și altele. Termenul de restituire a cărților va fi prelungit pentru perioada respectivă. Despre schimbarea situației vă vom anunța prin intermediul site-ului https://bncreanga.md/ și rețeaua socială https://www.facebook.com/biblioteca.creanga/ Pentru informații ne puteți contacta prin email la info@bncreanga.md sau prin pagina de Facebook.


TEST ONLINE!

Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” susține inițiativa Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene privind desfășurarea, în perioada 4-8 mai 2020, a Săptămânii EUROPEI cu genericul „Republica Moldova este Europa”. În acest context, vă propunem un nou test de erudiție #marcaBNConline DESCOPERĂ EUROPA PRIN LITERATURĂ, răspunde corect la întrebări, acumulează puncte și intră în posesia unui premiu din partea bibliotecii. Succes! Testul îl găsești la acest link .


QUIZZE ONLINE!

#ÎnvățămAltfel în săptămâna „Descoperim Republica Moldova împreună”. Dragi elevi, profesori și părinți, vă propunem un nou test #marcaBNConline, prin care puteți verifica cât de buni sunteți la ISTORIA... ÎN „ISTORII” LITERARE. La finalul testului puteți vizualiza rezultatul personal și verifica răspunsurile corecte. Succes! Pentru a deschide testul faceți click pe acest link .


ORA POVEȘTILOR ONLINE!

Știm că vă este dor de Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, de acele momente minunate când citeam, ne jucam, cream, descopeream și învățam lucruri interesante împreună. Și nouă, bibliotecarilor, ne este dor de voi.
Știm că sunteți responsabili și #StațiAcasă acum, de aceea am decis să venim la voi cu Ora poveștilor prin intermediul Internetului. În fiecare marți, miercuri și joi, la ora 11.00, vă invităm să vă alăturați nouă la Ora poveștilor live pe https://www.facebook.com/biblioteca.creanga/
De fiecare dată, în ajun, vă vom informa pentru ce categorie de vârstă a copiilor va fi carte pe care o vom citi. Dacă aveți anumite preferințe, vă rugăm să ne sugerați cărți, pe care doriți să le citim. În măsura în care dispunem la bibliotecă de cărțile solicitate, vom răspunde doleanțelor voastre. .


ANUNȚ!

Dragi utilizatori, În legătură cu instituirea gradului de alertă Cod roșu la nivel național referitor la răspândirea infecției cu COVID-19, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” nu va mai fi deschisă pentru public de astăzi, 15 martie 2020, pe un termen nedeterminat.
Despre schimbarea situației vă vom anunța prin intermediul site-ului http://bncreanga.md/ și rețeaua socială https://www.facebook.com/biblioteca.creanga/ Pentru informații ne puteți contacta prin email la info@bncreanga.md sau prin pagina de Facebook .


SĂ CITIM ÎMPREUNĂ - 2020!

Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” a lansat pe data de 31 ianuarie 2020 Campania Naţională de promovare a lecturii „Să citim împreună!”, ediţia a IX-a, 2020, în al cărei cadru vor fi promovate cărțile „Ieșirea din uitare” de Ion Anton și „Născocilă, Roadegumă și feciorul lui Păcală” de Titus Știrbu, apărute la editura Lumina.
Pe lângă protagoniștii campaniei, la eveniment au participat: vicepreședintele Uniunii Scriitorilor Teo Chiriac, scriitorii Claudia Partole, Ianoș Țurcanu, criticii litereri Vitalie Răileanu, Tudor Palladi, Ana Bantoș, elevi de la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu”, Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, Gimnaziul nr. 7, cadre didactice, bibliotecari etc.
Campania se va desfăşura pe întreg teritoriul republicii, în perioada ianuarie – decembrie 2020 și va implica copii, adolescenți, precum și adulți (părinți, bunici, cadre didactice, bibliotecari).
Bibliotecile publice și cele școlare vor organiza pe parcursul anului promovarea şi lectura cărţilor recomandate prin diverse forme de activitate: lecturi publice, lecturi comentate, recitaluri de poezii, întâlniri cu autorii, discuţii, dezbateri, conferinţe, acţiuni teatralizate, concursuri de creaţie inspirate din lectura cărţilor respective etc.
În perioada octombrie – noiembrie 2020 bibliotecile publice raionale (municipale, orăşeneşti) vor organiza activităţi de totalizare la nivel de raion (municipiu, oraş). Cei mai activi cititori vor fi delegaţi la Conferinţa republicană de totalizare, care va avea loc la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, în decembrie 2020. .


PROGRAM DE SĂRBĂTORI!

Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” vă anunță că în zilele de sărbători va avea următorul program pentru public:

31 decembrie 2019 – 9.00-14.00

1, 4, 6, 7, 8 ianuarie 2020 – închis

2, 3 ianuarie 2020 – 9.00-17.00 5 ianuarie 2020 – 9.00-16.00

Vă urăm Sărbători fericite și un An Nou cu multe realizări.


CONCURS!

Concurs republican „Istorii locale în povestiri digitale”, organizat de Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” în colaborare cu Săptămânalul „Florile dalbe”. Perioada de desfășurare decembrie 2019 – aprilie 2020. Participă copii din clasele VII – XII. Pentru informații detaliate accesați Regulamentul concursului.


ZILELE BIBLIOTECII!

Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” marchează 75 de ani de la fondare. Cu acest prilej, în perioada 18-24 noiembrie 2019 vor avea loc Zilele Bibliotecii, un program de activități prin care se vor pune în valoare colecțiile, serviciile, partenerii și personalul instituției. Programul poate fi accesat Aici.


ROBO LIGA BIBLIOTECILOR 2019!

Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, cu susținerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, reunește echipele de robotică din biblioteci la cea de-a 3-a ediție a competiției Robo Liga Bibliotecilor. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 28 septembrie, începând cu ora 9.00, în incinta bibliotecii (str. Șciusev 65, intrare din str. Pușkin). Peste 50 de copii și tineri pasionați de robotică, reuniți în 8 echipe, își vor etala abilitățile de programare și lucru în echipă. Echipele vor concura pentru cupa Premiul Mare și cupele pentru Cele mai bune echipe în probele concursului: Robotul în misiune - Orășelul, Robotul în misiune - Imitarea unui personaj literar, Proba Sumo. De asemenea, vor fi acordate și premii speciale, iar toți membrii echipelor participante la concurs vor primi medalii.
Pentru a răspunde cererii educaționale crescânde în domeniul științei și ingineriei, începând cu 2016, cu susținerea programului Novateca, 19 cluburi de robotică de la Biblioteca Națională pentru Copii, bibliotecile din Ialoveni, Fălești, Telenești, Rezina, Căușeni, Ungheni, Cahul, Drochia, Chișinău, Orhei, Glodeni, Voinova, Gălești, Drujba, Râșcova, Izbiște, Cricova, Molovata Nouă au fost echipate cu seturi de robotică și oferă acces public tinerilor pasionați de programare.


NOCTURNA BIBLIOTECILOR!

Joi, 26 septembrie, de la ora 16.00 la ora 20.00, copiii, adolescenții, părinții, bunicii, cadrele didactice sunt invitați să participe la evenimente extraordinare în cadrul Nocturnei la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”:


16.00-20.00 Arena bibliofililor „Vă recomand cartea mea preferată” – Schimb de cărți (Filiala nr. 1, str. Petru Movilă nr. 27, tel. 022 228565)
16.30 Vizionarea filmului „Băiatul cu pijamale în dungi”, după cartea cu același titlu de John Boyne - Dezbateri (Filiala nr. 2, str. 31 August 1989, nr 121, tel. 022 241663)
17.30 Flashmob „Reading Is Fun” (str. Şciusev 65, în fața intrării din str. Pușkin, 022 996152)
18.00-20.00 Biblio Quest „În căutarea comorilor” (Sala de Evenimente, str. Şciusev 65, intrare din str. Pușkin, 022 996153)
18.30 „Ascultă povestea mea preferată” cu Zina Bivol, scriitoare și prezentatoare TV (Secția Biblioteca Picilor, str. Şciusev 65, intrare din str. Pușkin, 022 229504)


Actuala ediție a Nocturnei Bibliotecilor, inițiată de Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova, se desfășoară în perioada 23-30 septembrie 2019. Scopul campaniei este de a promova rolul bibliotecii ca spațiu de interacțiune și creativitate.


CONCURS!

Sâmbătă, 1 iunie, ora 10.00, la Filiala Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” (str. 31 August, nr. 121, Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”) va avea loc festivitatea de premiere a participanților la Concursul internațional de creație literară „Călătorie în lumea poveștilor”, etapa națională. Concursul „Călătorie în lumea poveștilor” este un proiect internațional realizat de Biblioteca de Stat pentru Copii din Rusia în colaborare cu Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” din Republica Moldova, Biblioteca Republicană pentru Copii din Azerbaidjan, Biblioteca Națională pentru Copii din Armenia, Biblioteca Centrală pentru Copii din Minsk, Belarus, Biblioteca Centrală pentru Copii din Kazahstan. Concursul se desfășoară concomitent în șase țări, în 2 etape: națională și internațională, și are ca scop valorificarea și promovarea tradițiilor folclorice naționale, încurajarea creativității literare a copiilor, identificarea și susținerea copiilor talentați. Participanții la concurs, copii cu vârsta de 10-14 ani, au avut ca sarcină scrierea poveștilor inspirate din tradițiile folclorice ale țărilor pe care le reprezintă. Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, în calitate de instituție coordonatoare în Republica Moldova, a organizat, în perioada februarie-aprilie 2019, etapa națională a concursului. Din circa 60 de lucrări prezentate juriului național, au fost selectate 20 cele mai bune, ale căror autori vor participa la festivitatea de premiere. În cadrul evenimentului vor fi oferite diplome și cadouri câștigătorilor Premiului I (1), Premiului II (2), Premiului III (3) și Mențiunilor (14). Premianții vor primi câte un set de cărți din partea Editurii „Prut”. Primele 3 lucrări premiate la etapa națională sunt prezentate juriului internațional, care va selecta câte o lucrare de la fiecare țară. Festivitatea de premiere a câștigătorilor în etapa internațională va avea loc în orașul Moscova, Federația Rusă. Lucrările premiate de juriul internațional vor fi publicate într-un volum colectiv.


FESTIVALUL „GRIGORE VIERU”!

În zilele de 14-17 mai 2019, la Chişinău şi Iaşi, va avea loc ediţia a XI-a a Festivalului Internaţional de Poezie „GRIGORE VIERU”.
Festivalul va fi deschis la Chişinău, la 14 mai, ora 10.00, cu depunere de flori şi un recital poetic la bustul poetului Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”.
Programul va continua la ora 11.30, la Uniunea Scriitorilor, cu un colocviu „Sunt iarbă, mai simplu nu pot fi” și lansarea mai multor cărți de și despre Grigore Vieru.
Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” organizează la ora 14.30 un medalion literar-artistic „Poezia lui Grigore Vieru – judecătorul valoric suprem” și o expoziție de carte cu genericul „Grigore Vieru în constelația lirei”.
Prima zi se va încheia la ora 18.00, la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”, cu Gala Premiilor Festivalului şi un spectacol omagial, susţinut de artiștii Mihai Munteanu, Mihai Ciobanu, Nicolae Jelescu, Margareta Nazarchevici, Cătălina Cărăuș, Fanfara Poliției de Frontieră, Studioul muzical-coral „Lia-Ciocârlia”, colective artistice de la liceele „Prometeu-Prim”, „Socrate”, „Nicolae Sulac” din Chișinău.
Miercuri, 15 mai, la ora 10.00, în Sala Mică a Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova se va desfăşura simpozionul științific „Grigore Vieru, destin înveșnicit în poezie”, organizat de Institutul de Filologie Română „B. P. Hasdeu”.
La ora 13.00, la Truşeni, în preajma Complexului monumental „Scriitorii Unirii”, va avea loc un medalion literar-artistic „Grigore Vieru – Poetul Unirii”, organizat de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Filiala Chişinău.
În ziua de 16 mai, la 11.00, în Sala Consiliului Primăriei Iași va avea loc deschiderea oficială a Festivalului la Iaşi, Conferința „Grigore Vieru, poet și tribun al spaţiului românesc”, susținută de poetul și eseistul Nicolae Băciuț, prezentarea cărții „Trandafirul Singurătății / La rosa della Solitudine” de Grigore Vieru, tradusă în italiană de Francesco Altieri, recitalul muzical pe versuri de Grigore Vieru „Scrisoare din Basarabia”, oferit de Ansamblul vocal al Liceului „Prometeu-Prim” din Chișinău.
La ora 16.00, în Sala de spectacole „Radu Beligan” a Ateneului Tătărași, iubitorii creației vierene vor avea ocazia să participe la spectacolul „Rădăcina de foc”, care va include un recital de cântece patriotice, prezentat de Corul Marii Uniri din Iași, recitalul susținut de interpreta Mădălina Gaivas, recitalul poetului Valeriu Matei, recitalul muzical al interpretului Iurie Sadovnic.
Vineri, 17 mai, la ora 9.00 se vor depune flori la bustul poetului Grigore Vieru din Parcul Copou, iar la ora 10.00, la Muzeul Municipal Iași, se vor ține dialoguri culturale și conferințe cu genericul „Grigore Vieru și misiunea christică pentru poporul român”, la care vor participa personalități marcante ale culturii române, și vor fi lansate mai multe cărți.


EXPOZIȚIE!

În cadrul Săptămânii Lecturii și a Cărții pentru Copii, la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” va avea loc vernisajul expoziției de pictură „De la Carte la Pictură”, organizată în colaborare cu Centrul Republican pentru Copii și Tineret „Artico”. Expoziția cuprinde 17 lucrări în acuarelă și creion, realizate de discipolii profesoarelor Corina Covaliu, Maria Bantaș și Svetlana Celma. Lucrările sunt inspirate din opere cunoscute atât din literatura română, cât și din cea universală.
După inaugurarea expoziției, profesoarele Erica Zghibarța și Tatiana Marinescu vor organiza două master-class în floristica decorativă și decorarea figurinelor din ceramică. Evenimentul va avea loc pe 4 aprilie, la ora 14.30, în Sala de lectură pentru Adolescenți a Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” (str. Șciusev 65, intrare din str. Pușkin, scara 1, etaj 2.) Expoziția va putea fi vizitată până la sfârșitul lunii mai.


SĂ CITIM ÎMPREUNĂ - 2019!

Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” organizează miercuri, 30 ianuarie 2019, ora 13.30, lansarea Campaniei Naţionale de promovare a lecturii „Să citim împreună!”, ediţia 2019, în al cărei cadru vor fi promovate cărțile „Rebela” de Claudia Partole și „Poeme pe trepte încinse” de Ianoș Țurcanu, apărute la editura Prut Internațional.
Evenimentul va avea loc la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” (str. Șciusev 65, intrarea din str. Pușkin, scara 1, etajul 2, Sala de evenimente).
Pe lângă protagoniștii campaniei, la eveniment vor participa Arcadie Suceveanu, președinte al Uniunii Scriitorilor, scriitorii Aurelian Silvestru, Iulian Filip, Mihaela Perciun, elevi de la liceele „Ion Creangă”, „Gheorghe Asachi”, „Nicolae Iorga”, cadre didactice, bibliotecari etc.
Campania se va desfăşura pe întreg teritoriul republicii, în perioada ianuarie – decembrie 2019 și va implica copii, adolescenți, precum și adulți (părinți, bunici, cadre didactice, bibliotecari).
Cărțile recomandate au fost editate prin Programul de editare a cărţii naţionale şi sunt repartizate în bibliotecile publice teritoriale din republică prin intermediul oficiului „Rezerva națională de publicații” al Bibliotecii Naționale.
Bibliotecile publice teritoriale, în colaborare cu cele școlare vor organiza pe parcursul anului promovarea şi lectura cărţilor recomandate prin diverse forme de activitate: lecturi publice, lecturi comentate, recitaluri de poezii, întâlniri cu autorii, discuţii, dezbateri, conferinţe, acţiuni teatralizate, concursuri de creaţie inspirate din lectura cărţilor respective etc.
În perioada octombrie – noiembrie 2019 bibliotecile publice raionale (municipale, orăşeneşti) vor organiza activităţi de totalizare la nivel de raion (municipiu, oraş). Cei mai activi cititori vor fi delegaţi la Conferinţa republicană de totalizare, care va avea loc la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, în decembrie 2019. .


CONCURS!

Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” invită copiii din clasele a 7-12-a să participe la Concursul republican de postere „Amicii Lecturii”. Lucrările se vor prezenta până la 15 martie 2019. Pentru a afla toate condițiile de participare, citiți Regulamentul concursului.


ZILELE BIBLIOTECII!

În perioada 19-25 noiembrie vor avea loc Zilele Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”. Programul include mai multe acțiuni de promovare a lecturii, activități în cadrul serviciilor oferite copiilor și adolescenților: expoziții, lansări de carte, întâlniri cu scriitorii, concursuri, ateliere, conferințe și altele. Petru a consulta programul detaliat, accesați rubrica Activități.


ROBO LIGA BIBLIOTECILOR - 2018!

Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, cu susținerea programului Novateca, reunește echipele de robotică din biblioteci la cea de-a 2-a ediție a competiției Robo Liga Bibliotecilor! Evenimentul va avea loc sâmbătă, 9 iunie, începând cu ora 8.30, în incinta bibliotecii (str. Șciusev 65, intrare din str. Pușkin). 12 echipe de robotică, alături de instructorii lor din biblioteci, vor concura pentru cupa Robo Liga Bibliotecilor, aplicându-și cunoștințele STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică) pentru a soluționa problema hidrodinamică. Peste 90 de copii și tineri pasionați de robotică, își vor etala abilitățile de programare și lucru în echipă la probele „Designul robotului” și „Robotul în misiune”, precum și proba „Prezentarea proiectului”. Această competiție va necesita o colaborare intensivă și sincronizare din partea membrilor de echipă, contribuind la dezvoltarea abilităților de programare și de gândire critică a tinerilor. Cele mai bune echipe la probele de concurs vor fi premiate. Pentru a răspunde cererii educaționale crescânde în domeniul științei și ingineriei, începând cu 2016, cu susținerea programului Novateca, 19 cluburi de robotică de la Biblioteca Națională pentru Copii, bibliotecile din Ialoveni, Fălești, Telenești, Rezina, Căușeni, Ungheni, Cahul, Drochia, Chișinău, Orhei, Glodeni, Voinova, Gălești, Drujba, Râșcova, Izbiște, Cricova, Molovata Nouă au fost echipate cu seturi de robotică și oferă acces public tinerilor pasionați de programare.


SĂ CITIM ÎMPREUNĂ - 2018!

Copiii cu vârsta de peste 12 ani, părinții și bunicii sunt îndemnați să participe la Campania Națională de promovare a lecturii „Să citim împreună!”. Citim și discutăm împreună cărțile Lumina glasului lăuntric de Vasile Romanciuc și Îngerii dispar în ploaie de Aurelian Silvestru. Campania se desfăşoară pe întreg teritoriul republicii, în perioada ianuarie – decembrie 2018. Cărțile recomandate au fost editate prin Programul de editare a cărţii naţionale şi au fost repartizate în bibliotecile publice din republică prin intermediul oficiului „Rezerva națională de publicații” al Bibliotecii Naționale. Bibliotecile publice şi cele şcolare organizează promovarea şi lectura cărţilor recomandate prin lecturi publice, lecturi comentate, întâlniri cu autorii, discuţii, dezbateri, conferinţe, acţiuni teatralizate, concursuri de creaţie literară şi de desen inspirate din lectura cărţilor respective etc. Cei mai activi cititori vor fi delegaţi la Conferinţa republicană de totalizare, care va avea loc la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, în decembrie 2018. Mai multă informație găsiți în Regulamentul Campaniei.


SĂ CITIM ÎMPREUNĂ!

Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” organizează vineri, 8 decembrie 2017, ora 11.00, în incinta Filialei Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” (Teatrul „Licurici”, str. 31 august 1989 nr. 121), Conferinţa de totalizare a Campaniei Naţionale „Să citim împreună”, ediția 2017, dedicată cărţilor „Ghiozdanul zburător” de Nicolae Popa și „Alina” de Ion Anton. La eveniment vor participa scriitori, elevi, profesori, bibliotecari din raioanele şi municipiile republicii. Programul Conferinței include opinii despre cărțile respective și momente artistice prezentate de către cei mai activi participanţi la activităţile organizate în cadrul Campaniei la nivel local, raional şi municipal. Campania s-a desfăşurat în întreaga republică, în perioada ianuarie – decembrie 2017 şi a implicat copii cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani pentru lectura cărții „Ghiozdanul zburător” de Nicolae Popa, adolescenți cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani, precum și adulți, pentru lectura romanului „Alina” de Ion Anton. Bibliotecile publice şi cele şcolare au organizat promovarea şi lectura cărţilor recomandate prin diverse forme de activitate: lecturi publice, lecturi comentate, întâlniri cu autorii, discuţii, dezbateri, conferinţe, acţiuni teatralizate, concursuri de desene, postere, creaţie literară inspirate din lectura cărţilor respective etc.


ZILELE BIBLIOTECII!

În perioada 20-26 noiembrie vor avea loc Zilele Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”. Programul include mai multe acțiuni de promovare a lecturii, activități în cadrul serviciilor oferite copiilor și adolescenților: expoziții, lansări de carte, întâlniri cu scriitorii, concursuri, dezbateri, ședințe ale cluburilor și altele. Petru a consulta programul detaliat, accesați rubrica Activități.


CONCURS DE DESEN!

Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” invită elevii din clasele a III-V-a să participe la Concursul de desen „Cu Guguță împreună, Facem o ispravă bună!”, dedicat aniversării a 50-a de la publicarea cărții „Isprăvile lui Guguță” de Spiridon Vangheli. Lucrările se vor prezenta până la 20 noiembrie 2017. Pentru a afla toate condițiile de participare, citiți Regulamentul concursului.


CLUB DE ROBOTICĂ!

Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” invită copiii de 10-16 ani să participe la Clubul de Robotică în fiecare Vineri, la ora 15.00, în sala Maker Space a bibliotecii (str. Șciusev 65, intrare din str. Pușkin, scara 1, etaj 2). Înscrierea se poate face prin email la adresa clubrobotica@bncreanga.md, la tel. 022229558 (Svetlana) sau prin mesaj trimis pe pagina de Facebook – Biblioteca Ion Creangă Chișinău. În cadrul clubului vom învăța cum să programăm roboții din setul „LegoCommunity” să îndeplinească diverse misiuni, ne vom dezvolta creativitatea, logica, talentul și spiritul de echipă.


NOCTURNA BIBLIOTECILOR 2017!

Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” invită copiii, adolescenții, părinții și alți doritori să petreacă o seară neobișnuită la Nocturna Bibliotecilor, vineri, 29 septembrie, începând cu ora 18.00. Programul evenimentelor îl găsiți aici.


SPIRIDON VANGHELI - 85!

   La Filiala Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” din incinta Teatrului „Licurici”, în data de 14 iunie, la ora 10.00, va avea loc medalionul aniversar „Copilul trăiește în sufletul meu”, dedicat maestrului Spiridon Vangheli, scriitorul care ne-a făcut cunoscuți în toată lumea prin intermediul literaturii pentru copii.
    Scriitorul Copilăriei împlinește 85 de ani și continuă să bucure cititorii cu noi cărți. Și de această dată va fi lansată o carte nouă - „Crăița”, iar participanții la eveniment vor avea ocazia să asculte câteva fragmente în lectura actorului Vitalie Rusu, Artist al Poporului.
    Alături de sărbătorit vor fi colegii de breaslă, acad. Mihai Cimpoi, Arcadie Suceveanu, Vasile Romanciuc, Nicolae Dabija.
    Copiii de la Gimnaziul nr. 7, Școala Primară „Antonin Ursu”, liceele „Gh. Asachi”, „George Meniuc” vor readuce în scenă personajele îndrăgite din opera lui Spiridon Vangheli și vor prezenta eseuri. Ionel Prodan de la Liceul „Socrate” și Anastasia Pereteatcu de la Liceul „Prometeu-Junior” au pregătit pentru scriitorul drag câteva piese muzicale pe versurile celui care i-a fost prieten și colaborator Grigore Vieru.
    Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” va vernisa expoziți amplă de carte „Eu scriu despre și pentru copilul din suflet”, în care se regăsesc și numeroasele traduceri ale operei vangheliene în mai multe limbi.


1 IUNIE!

De Ziua Internațională a Ocrotirii Copiilor, în Filiala de Carte Românească a Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” (în incinta Teatrului „Licurici”) va avea loc o acțiune deosebită cu genericul „Sărbătoarea Copilăriei”. Evenimentul, care va începe la ora 10.30, este organizat pentru copiii din opt Case de Copii Tip Familie, însoțiți de părinți-educatori, din diverse localități ale Republicii Moldova. Ei sunt așteptați cu drag la o feerie de cărți, jocuri, cireșe, multe daruri. Alături de copii și părinți vor fi dna Zhang Yanjun, soția Ambasadorului Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, reprezentații Fondului Copiilor din Republica Moldova, editurii „Prut”, scriitorii Vasile Romanciuc și Irina Nechit, interpreta Valeria Mogâldea, laureată a Concursului Național „Tamara Ciobanu”, bursieră a Fondului Copiilor. În spațiul bibliotecii va fi vernisată expoziția de carte „Copilăria este inima tuturor vârstelor”


SALONUL DE CARTE!

În perioada 11-14 mai 2017, la Centrul Internaţional de Expoziţii MOLDEXPO, în Pavilionul 3, se va desfăşura ediţia a XXI-a a Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret, dedicată aniversării a 180-a de la nașterea marelui povestitor Ion Creangă. Salonul oferă diverse posibilităţi vizitatorilor: de a cunoaşte mai multe edituri din ţară şi de peste hotare; de a afla despre noi titluri importante de carte; de a participa la discuţii şi întâlniri cu scriitorii, la ateliere de creaţie, concursuri, întruniri profesionale; de a procura carte la preţuri reduse. La ediţia curentă sunt reprezentate peste 110 edituri şi distribuitori de carte din 9 ţări: Republica Moldova, România, Franţa, Germania, China, Lituania, Polonia, Ucraina, Ungaria. Pentru mai multe informații consultați Programul Salonului. .


FESTIVALUL „GRIGORE VIERU”!

În zilele de 16-19 mai 2017, la Chişinău şi Iaşi, va avea loc ediţia a IX-a a Festivalului Internaţional de Poezie „GRIGORE VIERU”, organizat de Centrul Cultural-Ştiinţific „Grigore Vieru” Chişinău, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” Chişinău, Primăria Municipiului Chişinău, Primăria Municipiului Iaşi, Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova, Institutul de Filologie, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Asociaţia Culturală „Feedback” Iaşi, Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”, Secţia Naţională IBBY în Republica Moldova, Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Filiala Chişinău, Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, Colegiul Național de Comerț al ASEM, Ateneul Tătărași, Muzeul Unirii și Palatul Copiilor din Iași.

Festivalul va fi deschis la Chişinău, la 16 mai, ora 10.00, cu depunere de flori şi un recital poetic la bustul poetului Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”.
Programul va continua la ora 11.00 cu medalionul literar-artistic „Poetul cu glas de veșnicie”, organizat de Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” în filiala de carte românească din Teatrul „Licurici”.
Biblioteca Colegiului Național de Comerț al ASEM organizează la ora 13.00 un recital de poezie și muzică susținut de profesori și elevi cu genericul „Sunt iarbă. Mai simplu nu pot fi”. Prima zi se va încheia la ora 18.00, la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”, cu Gala Premiilor Festivalului şi un spectacol omagial susţinut de Ion Suruceanu, Mihai Ciobanu, Nicolae Jelescu, colective artistice de la Centrul Republican pentru Copii și Tineret „ARTICO” și de la mai multe licee din Chișinău.

Miercuri, 17 mai, la ora 10.00, în Sala Mică a Academiei de Ştiinţe a Moldovei se va desfăşura un simpozion științific consacrat comemorării poetului Grigore Vieru.
La ora 13.00, la Truşeni, în preajma Complexului monumental „Scriitorii Unirii”, va avea loc un medalion literar-artistic „Din Basarabia vă scriu, dulci frați de dincolo de Prut” organizat de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Filiala Chişinău.

În ziua de 22 mai, la 12.00, în Sala Consiliului Primăriei Iași va avea loc deschiderea oficială a Festivalului la Iaşi, Conferința „Grigore Vieru, poet al spaţiului românesc”, susținută de acad. Eugen Simion și un recital oferit de Studioul muzical-coral „Lia-Ciocârlia”.
La ora 19.00, în Sala de spectacole „Radu Beligan” a Ateneului Tătărași, iubitorii creației vierene vor avea ocazia să savureze în spectacolul „Rădăcina de foc” recitaluri cu actorul Adrian Păduraru, interpreții Adrian Naidin, Ion Suruceanu.
Vineri, la ora 12.00, la Muzeul Mitropolitan Iași, Sala SINAXAR, va avea loc un florilegiu de conferințe și dialoguri culturale privind opera lui Grigore Vieru, la care vor participa personalități marcante ale culturii române. .


SĂPTĂMÂNA LECTURII ȘI A CĂRȚII PENTRU COPII!

În perioada 2 - 4 aprilie 2017, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” organizează o serie de activități în cadrul Săptămânii Lecturii și a Cărții pentru Copii. Pe parcursul perioadei se organizează mai multe prezentări de carte, întâlniri cu scriitorii, lecturi publice, ateliere de creație, ședințe speciale ale cluburilor și cenaclurilor, expoziţii. Miercuri, 5 aprilie, la ora 10.00, se va da start programului „Ascultă povestea mea preferată”, care are ca scop promovarea lecturii de la cea mai fragedă vârstă și implicarea adulților (părinților, bunicilor) în formarea pasiunii pentru carte și lectură la copii. Protagonista evenimentului, dna Monica Babuc, ministrul culturii, le va povesti copiilor despre ce povești îi plăceau în copilărie, cum au influențat-o acestea și le va citi povestea sa preferată. Programul poate fi găsit la rubrica Activități.


ZILELE CREANGĂ!

În perioada 27 februarie - 4 martie 2017, la Chişinău, Iaşi, Tîrgu-Neamţ și Pipirig se va desfăşura Festivalul „Zilele Creangă”, ediţia a VII-a, dedicată aniversării a 180-a de la nașterea marelui clasic al literaturii române. Programul este organizat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Secţia Naţională din Republica Moldova a Consiliului Internaţional al Cărţii pentru Copii şi Tineret (IBBY), Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, IPNA „Teleradio-Moldova”, Institutul de Filologie al Academiei de Științe din Moldova, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău, liceele „Ion Creangă” și „Prometeu-Prim”, Catedrala „Sfânta Teodora de la Sihla” din Chişinău, primăriile Iași și Tîrgu-Neamț, Muzeul Literaturii Române din Iaşi, Filiala Iași a Uniunii Scriitorilor din România, Fundația „Sfânta Teodora de la Sihla” din Tîrgu-Neamț, Parohia Bisericii „Sfântul Haralambie” din Tîrgu-Neamţ, Parohia Bisericii Catedrala Munţilor din Pipirig şi alte instituţii.
La Chişinău evenimentele din cadrul Festivalului „Zilele Creangă” se vor desfăşura în zilele de 27-28 februarie.
Programul va demara luni, 27 februarie, la ora 9.00, cu un parastas de pomenire și o evocare a diaconului Ion Creangă la Catedrala Națională Română „Sfânta Teodora de la Sihla”. La ora 11.00, în Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” (în incinta Teatrului „Licurici”), se va produce un parteneriat literar-artistic cu genericul „Ion Creangă – expresia subtilei esențe umane” dintre elevii liceelor „Gh. Asachi” și „Dante Alighieri” din Chișinău . De asemenea, vor fi decernate premii pentru promovarea operei lui Ion Creangă. Iar la ora 13.00, în aceeași bibliotecă, va avea loc Concursul povestitorilor „Hai mai bine despre copilărie să vorbim”, la care vor participa elevi din clasele a III-IX-a. Copiii vor povesti o întâmplare din copilăria lor sau din copilăria părinților, bunicilor lor.
La ora 14.30, la Liceul Teoretic „Ion Creangă” va avea loc Gala laureaților Festivalului şcolar „Ion Creangă cu neamuri”.
În 28 februarie, la ora 10.00, programul va continua la Liceul de creativitate și inventică „Prometeu-Prim”, unde vor fi prezentate expoziția „Creangă și lumea personajelor sale”, organizată de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, și un spectacol pregătit de elevii liceului. La ora 11.30, la Institutul de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei va avea loc o conferință științifică, consacrată omagierii a 180 de ani de la nașterea scriitorului Ion Creangă. Programul la Chișinău se va încheia la 12.30, la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” cu masa rotundă „Ion Creangă – scriitorul tuturor vârstelor. Zilele Creangă vor continua la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” până la 5 martie cu expoziţii, concursuri, spectacole teatralizate şi alte activităţi.


PREZENTARE DE CARTE!

Joi, 2 februarie 2017, la ora 10.00, cititorii Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” se vor întâlni cu scriitoarea Stela Popa pentru a discuta despre noua ei poveste „Sofia Păpădia”, lansată de curând la editura „Cartier”. „Sofia Păpădia” este o poveste despre binele care învinge răul, despre puterea miraculoasă a dragostei și despre cum au apărut pe lume gingașa floare de păpădie și vântul care „se tot joacă zile întregi în pletele iubitei sale și le răspândește peste tot în lume spunând oamenilor povestea păpădiei.” Copiii de la Gimnaziul nr. 7 și de la Liceul „Ion şi Doina Aldea-Teodorovici” au transpus impresiile lor despre poveste în scenete și desene, pe care le vor prezenta în cadrul întâlnirii cu autoarea Stela Popa şi cu ilustratoarea Stela Damaschin-Popa. Apoi, vor putea face un schimb de păreri despre carte cu binecunoscuții scriitori Iulian Filip și Claudia Partole, și ei autori de povești și povestiri. Evenimentul va avea loc în incinta Filialei Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”, situată în localul Teatrului „Licurici” (str. 31 august nr. 121) .


CONCURS!


Cu prilejul aniversării a 180-a de la nașterea scriitorului Ion Creangă, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” organizează Concursul povestitorilor „Hai mai bine despre copilărie să vorbim”. Pentru a afla detalii despre cine poate participa, când și unde se va desfășura concursul, consultați Regulamentul concursullui.


CAMPANIE!

Pe 20 ianuarie 2017, în incinta Filialei Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, a fost lansată Campania Națională de promovare a lecturii „Să citim împreună!”, ediția 2017, consacrată cărților „Ghiozdanul zburător” de Nicolae Popa și „Alina” de Ion Anton. Campania se va desfășura pe întreg teritoriul republicii în perioada ianuarie-decembrie 2017. Pentru mai multă informație consultați Regulamentul Campaniei.


CONCURS!

Au fost desemnați premianții Concursului Internațional „Călătorie în lumea poveștilor”, organizat de Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” în colaborare cu Biblioteca de Stat pentru Copii din Federația Rusă, Biblioteca Republicană pentru Copii „F. Kocearli” din Azerbaidjan, Sistemul centralizat al bibliotecilor pentru Copii din Minsk, Belarusi, Biblioteca Națională pentru Copii „Hnko Apera” din Republica Armenia. Lucrările laureaților locurilor I, II și III în cele două categorii de vârstă (7-10 ani, 11-16 ani) vor fi publicate într-o culegere colectivă editată la Moscova. Lista premianților o puteți găsi în Procesul verbal al juriului.


CONCURS!

În perioada decembrie 2016 - aprilie 2017, Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” organizează, în colaborare cu Baștina-Radog SRL, revista „a”Mic”, săptămânalul „Florile dalbe”, Concursul de eseuri „Biblioteca – cheia succesului meu”. Pot participa copii din clasele a 7-12-a. Pentru informații detaliate accesați Regulamentul Concursului.


NOCTURNA BIBLIOTECILOR!

La inițiativa Asociației Bibliotecarilor, în Republica Moldova are loc NOCTURNA BIBLIOTECILOR în seara din 30 septembrie spre 1 octombrie 2016. Biblioteca Națională pentru Copii ”Ion Creangă” propune beneficiarilor săi – copiilor, adolescenților, părinților, bunicilor, cadrelor didactice - și tuturor doritorilor un program extraordinar cu evenimente inedite. Vă așteptăm Vineri, pe 30 septembrie, de la ora 18.00 la ora 20.00 să participați la acțiunile noastre.

18.00-19.00 Karaoke Party la Bibliotecă (Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, Filiala nr. 2, str. 31 august nr. 121, Teatrul „Licurici”)

19.30-20.30 Povestea de seară cu membrii Formației „Acord” – Igor Sîrbu și Igor Stribițchi (Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, Biblioteca Picilor, str. Şciusev 65, intrare din str. Pușkin)

18.00-20.00 „Oprește clipa!”: Master class de creare a filmulețelor pe tabletă (Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, Centrul de Excelență și Formare, str. Şciusev 65, intrare din str. Pușkin)

19.00-20.00 Social Media and Teenagers = Rețelele sociale și adolescenții Dezbateri în limba engleză moderate de Catherine May Stricklan, tânără bibliotecară din SUA (Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, Secția Adolescenți și Secția Carte străină, str. Şciusev 65)


SALON DE CARTE!

În perioada 14-17 aprilie 2016, la Chişinău, se va desfăşura Salonul Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret, ediţia a XX-a, la Centrul „Moldexpo”, Pavilionul nr. 3. Salonul va include o expoziţie de carte editată în ţară şi peste hotare, peste 75 de lansări de carte, ateliere de creaţie cu scriitorul Iulian Filip, profesori de la Centrul „Artico”, Clubul „MeşteRICH”, concursuri de lectură şi întrunirea premianţilor din Chişinău şi Cluj în Concursul de lectură „Bătălia Cărţilor”, o conferinţă susţinută de animatorul lecturii Victor Miron de la Cluj, Forumul Copiilor – laureaţilor Concursului „Biografia mea de cititor”, Conferinţa Internaţională „Cartea pentru copii şi lectura copiilor: tendinţe, abordări moderne, perspective de colaborare”. Pentru a afla mai multe despre Salon, accesaţi adresa http://bncreanga.md/scp/homepage.html.


PREZENTARE DE CARTE!

Vineri, 18 martie 2016, la ora 10.00, cititorii Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” vor avea ocazia să discute cu tânăra scriitoare Stela Popa despre cartea-poveste „Îngerii mării”, lansată de curând la editura „Cartier”.

Mai mulţi elevi de la liceele „Gh. Asachi” şi „Ion şi Doina Aldea-Teodorovici” din capitală au citit povestea dedicată copiilor pierduţi în exod şi sunt nerăbdători să discute cu autoarea Stela Popa şi cu ilustratoarea Stela Damaschin-Popa despre lecţiile de viaţă pe care le oferă acest volum, despre cât sunt de importante iubirea, ajutorul şi respectul uman reciproc. De asemenea, elevii vor înscena câteva fragmente din „Îngerii mării”. Copiii vor avea parte şi de jocuri creative inspirate din tematica volumului pus în discuţie.

Evenimentul va avea loc în incinta Filialei Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”, situată în localul Teatrului „Licurici” (str. 31 august nr. 121) şi este realizat în colaborare cu siteul-ghid pentru mămici Eumama.md.


ZILELE CREANGĂ!

În perioada 27 februarie - 3 martie 2016, la Tîrgu-Neamţ, Iaşi şi Chişinău, se va desfăşura Festivalul „Zilele Creangă”. Programul va continua în Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” până la 6 martie. Suita de activităţi va include expoziţii, inclusiv expoziţii virtuale, concursuri, lecturi, înscenări de poveşti, vizionare de filme şi altele. Pentru mai multe detalii consultaţi Programul Festivalului „Zilele Creangă” şi Programul „Zilele Creangă” în Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”.


ATELIER MĂRŢIŞOARE!

Duminică, 21 februarie 2016, ora 12.00, Clubul „MeşteRICH” invită copiii, tinerii, părinţii, bunicii la un Atelier de confecţionare a mărţişoarelor, care vor fi dăruite copiilor internaţi în spitalele din Chişinău. Acţiunea se va desfăşura sun genericul „Mărţişoare – bucurii pentru cei mai trişti copii” în sala de lectură a Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” (str. Şciusev 65, intrare din str. Puşkin).
Vă rugăm să contribuiţi aducând următoarele materiale:
- Aţă şnur alb-roşu pentru mărţişoare;
- Guaş sau vopsea acril de culoare albă;
- Hârtie cartonată mată de culoare deschisă (albă, bleu, verde deschis etc.);
- Clei PVA;
- Foarfece;
- Ace de siguranţă.

Pentru informaţii suplimentare puteţi suna la 022 229578.


CAMPANIE!

Vineri, 22 ianuarie 2016, ora 13.00, în incinta Filialei Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” (Teatrul „Licurici”, str. 31 august 1989 nr. 121), va avea loc lansarea Campaniei Naţionale de promovare a lecturii „Să citim împreună!”, ediţia 2016, consacrată cărţilor „Trandafirul pustiului” de Claudia Partole, „Nuca lui Newton” de Iulian Filip şi „Cu gândul la tine” de Aurelian Silvestru.

Această Campanie, care este o continuare a Campaniei Naţionale „Copiii Moldovei citesc o carte”, se va desfăşura pe întreg teritoriul republicii, în perioada ianuarie – decembrie 2016. Pentru mai multă informaţie consultaţi Regulamentul Campaniei.


CONCURS!

Cu prilejul Zilei Naţionale a Culturii, Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” vă invită să participaţi la concursul „Recunoaşteţi personalităţile culturii naţionale”. Cei care vor recunoaşte cele 6 personalităţi descrise mai jos şi ne vor trimite lista până la ora 18.00, pe 15 ianuarie, la adresa de email bncreanga@dnt.md, vor primi ca premiu cartea „Cu gândul la tine” de Aurelian Silvestru.

1. Lingvist şi istoric literar român. Alcătuitor al primei antologii de literatură românească, publicată la Viena între anii 1862 şi 1865, cu titlul „Lepturariu rumînesc”. Dascălul de suflet al geniului poeziei româneşti, Mihai Eminescu.
2. Lingvist român de notorietate mondială, Doctor Honoris Causa al peste 40 de universităţi din lume, membru al mai multor academii, fondatorul primei şcoli lingvistice din America de Sud şi al Şcolii lingvistice de la Tübingen (Germania). A elaborat, în opinia exegeţilor operei sale, cea mai importantă teorie lingvistică din a doua jumătate a secolului trecut.
3. Reputat regizor şi actor de teatru şi film, ex-ministru al Culturii şi Cultelor al Republicii Moldova. A montat peste 30 de spectacole şi filme, şi a interpretat tot atâtea roluri. Cele mai cunoscute sunt Boris Grădinaru din Când omul nu-i la locul lui (1958), Sfântul Petru din Se caută un paznic (1967), inspectorul Lodge din Favoritul (1976), Novac din Calul, puşca şi nevasta (1975) ş. a. De asemenea a dublat zeci de filme în limba română.
4. Poet român contemporan de o mare sensibilitate. Scrie atât pentru adulţi, cât şi pentru copii. Printre cărţile sale sunt Citirea proverbelor, Un timp fără nume, Marele pustiu invizibil, Cuvântul ne adaugă vedere, Doi iezi, Floarea zburătoare, Copilul cu aripi de carte, O furnică în bibliotecă ş.a. Are o strânsă colaborare cu distinsul interpret de muzică uşoară Mihai Ciobanu.
5. Tenor lirico-dramatic care a cucerit întreaga lume. Solist al Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”. Şi-a perfecţionat măiestria vocală la renumitul teatru „La Scala”. A interpretat roluri precum: Lenski din Evgheni Oneghin de P. Ceaikovski, Alfred din Traviata de G. Verdi, Pollione din Norma de V. Bellini, Manrico din Trubadurul de G. Verdi, Don Jose din Carmen de G. Bizet, Gherman din Dama de pică de P. Ceaikovski, Canio din Paiaţe de R. Leoncavallo ş.a.
6. Pictor. Şi-a manifestat abilităţile în diferite genuri de artă: pictură, grafică de şevalet, sculptură, artă monumentală. A avut un stil aparte şi inconfundabil. Este autorul tablourilor tematice La culesul viei, Răsărit de soare, În livadă, Amiază, Dimineaţa ş.a., a mozaicului Plugarul în Univers de pe faţada Centrului Republican al Tineretului şi a celui de pe clădirea Uniunii Scriitorilor din Moldova, a linogravurii Arborele Eminescu.


CONCURS!

De la 1 februarie 2016 demarează ediţia a XXVI-a a Concursului literar „La izvoarele înţelepciunii”, dedicată scriitorului român Ionel Teodoreanu. Pot participa la concurs elevii claselor a VIII-X-a. Pentru a se încadra în concurs şi a parcurge toate etapele concursului, elevii trebuie să se adreseze bibliotecii publice şi bibliotecii şcolare din localitate. Pentru mai multe informaţii consultaţi extrasul din Protocolul concursului AICI.


CONCURS!

În perioada decembrie 2015 – aprilie 2016, Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” desfăşoară, în colaborare cu alte instituţii, Concursul republican de eseuri „Biografia mea de cititor”. Pot participa la concurs elevii claselor a VIII-XII-a. Participanţii vor prezenta un eseu, în care vor relata despre diverse momente din activitatea lor de cititori. Pentru mai multe informaţii consultaţi Regulamentul concursului.


CONFERINŢĂ!

Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” organizează vineri, 11 decembrie 2015, ora 11.00, în incinta Filialei din Teatrul „Licurici” (str. 31 august 1989 nr. 121), Conferinţa de totalizare a Campaniei Naţionale „Copiii Moldovei citesc o carte - 2015”, dedicată cărţii „Şi tu eşti singur?” de Aurelian Silvestru.
La eveniment vor participa consilierul Preşedintelui Republicii Moldova Mihail Şleahtiţchi, scriitori, elevi, profesori, bibliotecari din raioanele şi municipiile republicii – cei mai activi participanţi la activităţile organizate în cadrul Campaniei la nivel local, raional şi municipal.
Campania s-a desfăşurat în întreaga republică, în perioada ianuarie – decembrie 2015 şi a implicat copii cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani. Bibliotecile publice şi cele şcolare au organizat promovarea şi lectura cărţii recomandate prin diverse forme de activitate: lecturi publice, lecturi comentate, întâlniri cu autorul, discuţii, dezbateri, conferinţe, acţiuni teatralizate, concursuri de creaţie literară inspirate din lectura cărţii respective etc., cei mai activi cititori fiind delegaţi la Conferinţa de totalizare.
În cadrul conferinţei va fi lansată şi culegerea „Magia lecturii”, care include eseuri cu referire la romanul „Şi tu eşti singur?” de Aurelian Silvestru, scrise de elevi din diverse localităţi ale Republicii Moldova.


EXPOZIŢIE!

Joi, 10 decembrie 2015, la ora 10.30, în Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” din incinta Teatrului „Licurici” va avea loc un eveniment deosebit cu genericul „Pisicile din Cimitirul Plăcerilor: O aventură fotografică portugheză a ambasadorului Valeriu Turea”. Valeriu Turea, ex-ambasadorul Republicii Moldova în Portugalia, oferă publicului o expoziţie inedită de fotografii, care prezintă comunitatea felinelor din Cimitirul Plăcerilor din Lisabona, locul unde îşi dorm somnul de veci mai multe personalităţi portugheze. De asemenea, în cadrul evenimentului va fi lansată cartea „Quanto vale a amizade = Cât face să ai un prieten?” de Maria Lúcia Carvalhas, ilustrată de Raquel Pinheiro. Traducerea în română îi aparţine lui Valeriu Turea, actualmente şef al Biroului pentru relaţii cu diaspora. Vor participa la eveniment elevi şi cadre didactice de la liceele „Gh. Asachi”, „Dante Alighieri” şi „Waldorf” din Chişinău.


ZILELE BIBLIOTECII!

Sub acest generic la Biblioteca Naţională pentru Copii "Ion Creangă" se va desfăşura un ciclu de evenimente în perioada 23-29 noiembrie 2015. În toate compartimentele pentru public şi la filialele Bibliotecii vor avea loc expoziţii şi prezentări de carte, seminare şi acţiuni de formare, şedinţe ale cluburilor beneficiarilor, concursuri, întâlniri cu oameni de creaţie şi alte activităţi. Pentru a consulta programul detaliat, accesaţi rubrica Activităţi


SĂPTĂMÂNA CUNOŞTINŢELOR!

Sub acest generic la Biblioteca Naţională pentru Copii "Ion Creangă" se va desfăşura un ciclu de manifestări în perioada 19-25 octombrie 2015. În toate compartimentele pentru public şi la filialele Bibliotecii vor avea loc expoziţii şi prezentări de carte, seminare şi acţiuni de formare, şedinţe ale cluburilor beneficiarilor, ring-uri intelectuale, întâlniri cu oameni de creaţie şi alte activităţi. Pentru a consulta programul detaliat, accesaţi rubrica Activităţi


ÎNTÂLNIRE!

Vineri, 11 septembrie 2015, la ora 14.00, în Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” (Teatrul „Licurici”, str. 31 august nr. 121) va avea loc o întâlnire a elevilor şi profesorilor de la liceele „Nicolae Sulac” şi „Onisifor Ghibu”, precum şi de la Colegiul Pedagogic „Alexei Mateevici” din Chişinău cu tânăra soprană Claudia Caia din Bucureşti. Claudia Caia a venit la Chişinău cu ocazia participării sale la Concertul de binefacere şi la Concertul de Gală din cadrul Festivalului Internaţional de Operă şi Balet, „Maria Bieşu”, ediţia a XXIII-a. Deşi este foarte tânără, soprana are în repertoriu roluri celebre din binecunoscute opere: Mimi („Boema”), Liu („Turandot”), Aida („Aida”), Micaela („Carmen”), Margareta („Faust”) şi altele. Claudia Caia este descendentă din familia clasicului literaturii române Ion Creangă prin mama sa, scriitoarea Olguţa Creangă-Caia.


LANSARE DE CARTE!

Vineri, 4 septembrie 2015, la ora 11.00, în Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” (Teatrul „Licurici”, str. 31 august nr. 121) va avea loc Lansarea antologiei de proză scurtă „Bucurii pentru copii”, apărută la Editura „Bibliotheca” din Târgovişte. Antologia include o selecţie realizată de Vasile Romanciuc de povestiri scurte pentru copii semnate de autori din Republica Moldova: Ion Druţă, Aureliu Busuioc, Vladimir Beşleagă, Spiridon Vangheli, Mihail Gheorghe Cibotaru, Gheorghe Vodă, Ion Gheorghiţă, Aurel Scobioală, Victor Prohin, Gheorghe Calamanciuc, Iulian Filip, Nicolae Rusu, Leo Butnaru, Ion Hadârcă, Aurelian Silvestru, Leonida Lari, Ion Iachim, Lidia Codreanca, Claudia Partole, Nicolae Popa. Vor participa la eveniment autorii textelor şi elevi de la liceele „Prometeu”, „George Meniuc”, „Spiru Haret”, „Minerva” şi de la Şcoala de Arte „Valeriu Poleacov” din Chişinău.


1 IUNIE!

Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” şi Editura „Prut” invită copiii Luni, 1 iunie 2015, ora 11.00, la un atelier de lectură şi creaţie „Cireşele din vârful pomului – copilăria dulce-a omului”. Copiii se vor întâlni cu scriitorii îndrăgiţi Vasile Romanciuc, Iulian Filip, Ianoş Ţurcanu, vor fi antrenaţi în diverse jocuri, îşi vor confecţiona şi decora fişe pentru lecturile de vară, iar la încheiere vor fi invitaţi la un ospăţ cu cireşe şi dulciuri.


FESTIVAL „GRIGORE VIERU”!

În zilele de 20-23 mai 2015, la Chişinău şi Iaşi, va avea loc ediţia a VII-a a Festivalului Internaţional de Poezie „GRIGORE VIERU”, organizat de Centrul Cultural-Ştiinţific „Grigore Vieru” Chişinău, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” Chişinău, Primăria Municipiului Chişinău, Primăria Municipiului Iaşi, Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova, Institutul de Filologie, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Fundaţia „Iaşi – Capitală Culturală Europeană”, Asociaţia Culturală „Feedback” Iaşi, Secţia Naţională IBBY în Republica Moldova, Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Filiala Chişinău, Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, Biblioteca Universităţii de Stat din Moldova.

Festivalul va fi deschis la Chişinău, la 20 mai, ora 10.00, cu depunere de flori şi un recital poetic la bustul poetului Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”.
Programul va continua la ora 11.00 cu un eveniment organizat de Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” în filiala din Teatrul „Licurici”. Elevi şi profesori de la diverse şcoli şi licee din Chişinău se vor întâlni cu scriitorii invitaţi la Festival, vor participa la prezentarea volumelor „Albinuţa” (ediţia a XV-a), „Mama” şi „Ceasul” apărute la editura „Cartier”, vor audia un recital muzical-poetic interpretat de laureaţii Concursului declamatorilor „Şi sufletul e poezie…” şi Concursului interpreţilor de cântece pe versurile lui Grigore Vieru.
La ora 15.00, în Sala Azurie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei se va desfăşura o sesiune de comunicări dedicate creaţiei poetului Grigore Vieru, vor fi lansate cărţile „Omul Duminicii”, o ediţie îngrijită de Raisa Vieru, şi „Taina care apără poetul” de Valeriu Matei. Actriţa Ninela Caranfil, artistă a poporului, va susţine un recital de versuri din cele înregistrate pe CD-ul „Cântare copilăriei/Cântare Limbii Române”.
Prima zi se va încheia la ora 18.00, la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, cu Gala Premiilor Festivalului şi un spectacol susţinut de Nicolae Jelescu, Iurie Sadovnic, Claudia Caia, Ansamblul vocal „Brigantina”, Ansamblul vocal „Prometeu”, Studioul muzical-coral „Lia-Ciocârlia” şi poeţii invitaţi la Festival.

Joi, 21 mai, la ora 11.00, la Biblioteca Universităţii de Stat din Moldova se va desfăşura colocviul literar-artistic „Grigore Vieru – dialog în eternitate”, la care vor participa studenţi şi profesori. La ora 13.00, la Truşeni, în preajma Complexului monumental „Scriitorii Unirii”, va avea loc un medalion literar-artistic „Grigore Vieru – Poetul Unirii” organizat de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Filiala Chişinău.

În ziua de 22 mai, la 11.00, în Sala Dublei Alegeri a Muzeului Unirii va avea loc deschiderea oficială a Festivalului la Iaşi şi sesiunea de conferinţe ale scriitorilor invitaţi la Festival „Grigore Vieru, poet al spaţiului românesc”.

Sâmbătă, 23 mai, la ora 11.00, în Parcul Copou se vor depune flori la bustul poetului Grigore Vieru, grupuri artistice din şcolile din Iaşi vor susţine un spectacol şi va fi lansat numărul dedicat poetului al „Revistei de pe gard”, realizat de Nichita Danilov şi Daniel Corbu.
La ora 17.30, în Aula „Mihai Eminescu” a Bibliotecii Centrale Universitare Iaşi, va avea loc vernisajul expoziţiei „Grigore Vieru, contemporanul nostru”, va fi lansată colecţia de audiobook-uri „Mari Poeţi, Mari Opere, Mari Actori” de către editura „Princeps Multimedia” şi un spectacol cu actorii Dorel Vişan, Maria Ploae, Nicolae Jelescu, cantautorii Adrian Naidin şi Florin Săsărman.


CONCURS!

Sâmbătă, 16 mai 2015, ora 10.00, în Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” din localul Teatrului de Păpuşi „Licurici” (str. 31 August nr. 121), va avea loc etapa republicană a Concursului literar „La izvoarele înţelepciunii”, ediţia a XXV-a, consacrată scriitorului Mark Twain. Organizatorii Concursului sunt Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova, Biblioteca Naţională pentru Copii “Ion Creangă“, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport Chişinău, Fondul Copiilor din Republica Moldova şi Secţia Naţională IBBY din Republica Moldova. La etapa republicană vor participa circa 70 de elevi din clasele a VI–VIII-a din toată republica, care s-au clasat pe primele locuri la etapele raionale şi municipale ale concursului. Concurenţii vor susţine două probe de concurs, având sarcina de a răspunde la mai multe întrebări în legătura cu biografia şi operele scriitorului. Juriul Concursului, prezidat de Adrian Ghicov, doctor în filologie, conferenţiar universitar, va desemna 10 premianţi la locul I, 10 premianţi la locul II, 10 premianţi la locul III. Premianţii locului I vor participa în iulie 2015 la etapa finală a Concursului, concurând cu 10 elevi din judeţul Iaşi, România.


SALON DE CARTE!

În perioada 23-26 aprilie 2015, la Chişinău, se va desfăşura Salonul Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret, ediţia a XIX-a, la Centrul „Moldexpo”. Salonul va include o expoziţie de carte editată în ţară şi peste hotare, o expoziţie de ilustraţii de carte în original, lansări şi prezentări de carte, sesiunea de comunicări „Biblioteca – spaţiu de comunicare şi educaţie interculturală”, Forumul laureaţilor Concursului „Deapănă firul poveştii”, diverse activităţi interactive pentru copii. Conform tradiţiei, copiii care vor vizita Salonul vor primi în dar cartea-surpriză, care în acest an este volumul „Comoara” de Spiridon Vangheli.


SESIUNE DE COMUNICĂRI!

În 24 aprilie 2015, în cadrul Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret, ediţia a XIX-a, va avea loc Sesiunea de comunicări „Biblioteca – spaţiu de comunicare şi educaţie interculturală”. Evenimentul se va desfăşura în sediul Direcţiei Generale, Educaţie, Tineret şi Sport a mun. Chişinău, Sala de festivităţi, etaj 2 (str. Dosoftei 99, intersecţie cu str. Petru Movilă).

Sunt invitaţi să participe reprezentanţi responsabili de activitatea pentru copii la bibliotecile publice, raionale, municipale, orăşeneşti, bibliotecari şcolari, specialişti ai direcţiilor de învăţământ raionale (municipale, orăşeneşti) responsabili de activitatea bibliotecilor şcolare.

Doritorii de a prezenta comunicări vor anunţa secretariatul Salonului până la 5 aprilie 2015. Durata prezentării nu va depăşi 10-15 minute. Textul comunicării va fi prezentat organizatorilor pentru publicare în buletinul „Cartea. Biblioteca. Cititorul” (redactare: Times New Roman, font 14, spaţiu 1,0, aliniere stânga-dreaptă, referinţele bibliografice conform standardului SM ISO 690:2012 „Reguli pentru prezentarea referinţelor bibliografice şi citarea resurselor de informare”).

Termen final de înregistrare – 5 aprilie 2015.


ZILELE CREANGĂ!

În perioada 26 februarie - 4 martie 2015, la Tîrgu-Neamţ, Iaşi şi Chişinău, se va desfăşura Festivalul „Zilele Creangă”. Programul va continua în Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” până la 6 martie. Suita de activităţi va include expoziţii, spectacole, colocvii şi simpozioane, medalioane literare, concursuri şi altele. Pentru mai multe detalii consultaţi Programul Festivalului „Zilele Creangă” şi Programul „Zilele Creangă” în Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”.


CONCURS!

Vineri, 13 februarie, la ora 13.00, în Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” (Teatrul „Licurici”, str. 31 august nr. 121) va avea loc Concursul de poezie dramatizată din creaţia lui Grigore Vieru „Făguraşi”. Vor participa la concurs elevi din clasele primare şi gimnaziale de la liceele „Gh. Asachi”, „Vasile Vasilache”, „Dante Alighieri”, „Natalia Dadiani”, Şcoala de Arte „V. Poleacov”, Şcoala de Arte din Cojuşna şi alte instituţii. Copiii vor prezenta într-o formă teatralizată unele dintre cele mai cunoscute poezii de Grigore Vieru, printre care „Pui golaşi”, „Scrisoare din Basarabia”, „Casa părintească”, „Eminescu”, „Formular” şi altele. Laureaţii concursului vor primi diplome şi cărţi.


COLOCVIU!

Duminică, 15 februarie, la ora 12.00, în Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” (Teatrul „Licurici”, str. 31 august nr. 121) va avea loc Colocviul pentru copii, părinţi şi bunici „Vieru al meu”. Această acţiune se va organiza în cadrul Salonului literar-artistic „La Creangă”, condus de scriitoarea Claudia Partole. Participanţii la colocviu îşi vor împărtăşi propria experienţă legată de cunoaşterea şi percepţia personală a operei lui Grigore Vieru, amintiri despre întâlnirile cu poetul.


ATELIER!

Duminică, 15 februarie, ora 12.00, la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” (Sediul central, str. Şciusev 65, în Sala de lectură cu intrare din str. Puşkin) va avea loc Atelierul de confecţionare a mărţişoarelor „Un mărţişor plin de dor”. Acest atelier este o iniţiativă lansată de Liga Tineretului din Moldova, susţinută prin parteneriat de Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” şi Clubul „MeşteRICH”, care activează aici. Copiii, împreună cu părinţii sau bunicii, bibliotecarii şi voluntarii Ligii Tineretului, vor confecţiona mărţişoare, care mai apoi vor fi dăruite copiilor internaţi la Spitalul Republican pentru Copii „Emilian Coţaga” şi donate Centrului Hospice Angelus. Doritorii de a participa la atelier ar fi bine să aducă cu ei foarfece, hârtie colorată, aţă, stofă, nasturi de culori alb şi roşu, şi alte materiale potrivite pentru mărţişoare.


ENGLISH BOOK CLUB!

Duminică, 15 februarie, ora 14.30, la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” (Secţia Carte străină, str. Şciusev 65, intrare din str. Puşkin) va avea loc şedinţa clubului de lectură în limba engleză – English Book Club. Moderatorul Clubului este Tanvi Madhusudanan, voluntară în cadrul Corpului Păcii. Se pot înscrie în club adolescenţii pasionaţi de lectură şi limba engleză şi care au permis de intrare la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”.


CONCURS!

Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” din Iaşi, organizează Concursul de volume colective de proză „Ionel Teodoreanu”. La concurs pot participa elevi cu vârsta cuprinsă între 10 şi 20 de ani, în cadrul unui colectiv coordonat de un profesor voluntar. Se prezintă la concurs un volum care cuprinde creaţiile literare ale colectivului de elevi. Tematica este un liberă, la alegerea participanţilor. Pentru a afla condiţiile detaliate ale concursului consultaţi Regulamentul.


MEDALION ANIVERSAR!

Joi, 5 februarie, la ora 13.00, în Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” (Teatrul „Licurici”, str. 31 august nr. 121) va avea loc Medalionul „Poet al cetăţii graiului”, dedicat aniversării a 80-a de la naşterea poetului Grigore Vieru.

În cadrul medalionului, moderat de Claudia Balaban, director al Bibliotecii, va fi lansat volumul „Omul Duminicii”, îngrijit de soţia regretatului poet Raisa Vieru şi publicat la Editura „Prut”. Cu evocări, amintiri despre poet vor veni scriitorii acad. Mihai Cimpoi, Spiridon Vangheli, Arcadie Suceveanu, Nicolae Dabija, prietenul de familie Alexei Marulea. Actorul şi regizorul Ion Ungureanu, Artist al Poporului, va susţine un recital de versuri de Grigore Vieru, incluse în CD-ul „Reaprindeţi candela”.

Cu momente artistice, inspirate din creaţia poetului, vor participa elevii de la Liceul „Alexandru cel Bun” din or. Sângera (profesoară Taisia Gorincioi, bibliotecară Stela Celac), eleva clasei I-a de la Liceul „Mircea Eliade” Anastasia Pereteatcu şi Natalia Ţurcan, laureată a Premiului Mare în Concursul interpreţilor de cântece pe versurile lui Grigore Vieru, ediţia 2014. De asemenea, la medalion vor participa elevi şi profesori de la liceele „Gh. Asachi” şi „Antioh Cantemir”, Colegiul Naţional de Comerţ de pe lângă ASEM. Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” va prezenta publicului o amplă expoziţie de carte „Crescător de perle în cuvinte” şi secvenţe video, în care îl regăsim pe Grigore Vieru la Salonul de Carte pentru Copii şi Tineret.


CONCURS!

Miercuri, 4 februarie 2015, ora 11.00, la Grădiniţa „Auraş-Păcuraş” (str. Bernardazzi 70) va veni Bibliobusul Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” şi va avea loc premierea laureaţilor Concursului „Vis de Iarnă”. Copiii, împreună cu cei care i-au ajutat să participe la concurs, vor primi diplome şi cadouri.
Concursul de creaţie „Vis de Iarnă” a fost organizat de Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, în colaborare cu „Ascendia Design” şi Grădiniţa „Auraş-Păcuraş” din Chişinău. Copiii, împreună cu bibliotecarele, au explorat filmuleţele şi jocurile electronice din CD-urile educaţionale „Vis de Iarnă” şi „Clinchet de clopoţei” din colecţia „EduTeca”. Apoi, împreună cu părinţii, educatorii, copiii au confecţionat lucrări prin care au reprezentat personaje şi obiecte din aceste programe educaţionale. Fotografiile cu lucrările copiilor au fost plasate pe pagina de Facebook a Bibliotecii AICI şi au fost votate de comunitate.


CAMPANIE!

Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” organizează joi, 29 ianuarie 2015, ora 13.00, în incinta Filialei Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” (Teatrul „Licurici”, str. 31 august 1989 nr. 121), lansarea Campaniei Naţionale „Copiii Moldovei citesc o carte”, ediţia 2015, consacrată cărţii „Şi tu eşti singur?” de Aurelian Silvestru.

La eveniment vor participa: Prima Doamnă a Republicii Moldova Margareta Timofti, care patronează această campanie, scriitori, elevi, profesori, bibliotecari etc.

Campania se va desfăşura pe întreg teritoriul republicii, în perioada ianuarie – decembrie 2015 şi va implica copii cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani. Bibliotecile publice şi cele şcolare vor organiza promovarea şi lectura cărţii recomandate prin diverse forme de activitate: lecturi publice, lecturi comentate, întâlniri cu autorul, discuţii, dezbateri, conferinţe, acţiuni teatralizate, concursuri de creaţie literară şi de desen inspirate din lectura cărţii respective etc. Cei mai activi cititori vor fi delegaţi la Conferinţa republicană de totalizare, care se desfăşura în luna decembrie anul curent.


CONCURS!

Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” anunţă Concursul de inteligenţă şi creativitate „Miss Smărăndiţa – 2015”. La concurs pot participa eleve din clasele a V-VII-a. Pentru informaţii detaliate accesaţi .Regulamentul concursului


CONCURS!

Revista „a”MIC” invită copiii şi adolescenţii să participe la Concursul „Cunoaşte Europa!”, care se va desfăşura în trei etape pe parcursul anului 2015. Prim etapă se încheie pe 30 aprilie. Pentru mai multe informaţii consultaţi Regulamentul concursului AICI.


CONCURS!

De la 1 februarie 2015 demarează ediţia a XXV-a a Concursului literar „La izvoarele înţelepciunii”, dedicat scriitorului Mark Twain. Pot participa la concurs elevii claselor a VI-VIII-a. Pentru a se încadra în concurs şi a parcurge toate etapele concursului, elevii trebuie să se adreseze bibliotecii publice şi bibliotecii şcolare din localitate. Pentru mai multe informaţii consultaţi Protocolul şi Regulamentul de organizare a concursului AICI.


CONCURS!

Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” anunţă Concursul Republican de creaţie literară „Deapănă firul poveştii…”. Se organizează în colaborare cu „Baştina-Radog” SRL, revista „a”Mic”, săptămânalul „Florile Dalbe”. Perioada de desfăşurare: decembrie 2014 – aprilie 2015. Participă copii din clasele a IV-VII-a. Pentru informaţii detaliate accesaţi Regulamentul concursului.


ZILELE BIBLIOTECII!

În perioada 24-30 noiembrie 2014 vor avea loc Zilele Bibliotecii Naţionale pentru Copii "Ion Creangă", dedicate aniversării a 70-a de la fondarea instituţiei. Programul include diverse activităţi: expoziţii complexe, concursuri, dezbateri, ateliere de discuţii, matinee, conferinţe ale cititorilor, întruniri profesionale ale bibliotecarilor, un flashmob, medalionul aniversar „Regal al frumosului şi cunoaşterii” şi altele. Pentru a consulta programul detaliat, accesaţi rubrica Activităţi.


SĂPTĂMÂNA CUNOŞTINŢELOR!

Sub acest generic la Biblioteca Naţională pentru Copii "Ion Creangă" se va desfăşura un ciclu de manifestări în perioada 20-26 octombrie 2014. În toate compartimentele pentru public şi la filialele Bibliotecii vor avea loc expoziţii şi prezentări de carte, medalioane literare, seminare  şi acţiuni de formare, şedinţe ale cluburilor beneficiarilor şi alte activităţi. Pentru a consulta programul detaliat, accesaţi rubrica Activităţi.


SEMINAR!

Școala Liderilor Changemakers invită tinerii de 14-17 ani să participe la Seminarul „Fii liderul care aduce schimbarea”. Participanții la seminar vor învăța despre modul în care pot aduce schimbarea în mediul lor, vor fi încurajați să lanseze inițiative personale și vor primi acces la programul de instruire online al Școlii Liderilor Changemakers. De asemenea, în cadrul seminarului vor fi prezentate condiţiile de participare la Concursul de granturi mici „START primul meu proiect” pentru tinerii interesați să elaboreze și să implementeze un proiect în perioada noiembrie 2014-martie 2015.
Tu aduci schimbarea și, cu ajutorul Școlii Liderilor Changemakers, poți să o faci mai repede decât te-ai gândit!
Seminarul va avea loc în data de 21 octombrie, la ora 14.30, în Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” (în incinta Teatrului „Licurici”, str. 31 august nr. 121). Te poţi înscrie la seminar până la 19 octombrie , ora 18.00, în secţiile Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”:
- Secţia Activitate cu copii de 11-16 ani (str. Şciusev 65, intrare din str. Puşkin), tel. 022 229563;
- Secţia Carte străină (str. Şciusev 65, intrare din str. Puşkin), tel. 022 226489;
- Filiala Nr. 1 (str. Petru Movilă nr. 27), tel. 022 228565;
- Filiala Nr. 2 (Teatrul „Licurici”, str. 31 august nr. 121), tel. 022 241663; sau la adresa de email bncreanga@dnt.md
Evenimentul este organizat de către Asociația Obștească „Altruism”, în parteneriat cu Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, cu susținerea Fondului pentru Absolvenții Programelor de Schimb ale Ambasadei SUA în R. Moldova.


СЕМИНАР!

Школа лидеров Changemakers приглашает молодых людей 14 – 17 лет на Семинар «Будь лидером, который несет перемены». Участники семинара узнают, как можно изменять свое окружение, с чего начать реализацию своей мечты об изменениях в обществе, а также как получить доступ к программе онлайн-обучения Школы лидеров Changemakers. В рамках семинара будут предоставлены и условия участия в Конкурсе малых грантов «СТАРТ - моему первому проекту» (ноябрь 2014 – март 2015 гг.) для молодежи, заинтересованной в разработке и внедрении личных проектов.
Ты несешь перемены и с помощью Школы лидеров Changemakers можешь их осуществить быстрее, чем ты думаешь!
Семинар состоится 23 октября в 14-30 в филиале Национальной детской библиотеки им. Иона Крянгэ (в помещении театра «Ликурич», ул. 31 Августа, 121). Можешь записаться на семинар до 19 октября, до 18-00 часов, в отделах Национальной детской библиотеки им. Иона Крянгэ:
- Отдел для детей 11-16 лет (ул. Щусева 65, вход с улицы Пушкина), тел. 022 229563;
- Отдел Иностранной книги, (ул. Щусева 65, вход с улицы Пушкина), тел. 022 226489;
- Филиал № 1 (ул. Петру Мовилэ 27), тел. 022 228565;
- Филиал № 2 (Театр «Ликурич», ул. 31 августа 121), тел. 022 241663; или по электронной почте на адрес bncreanga@dnt.md
Мероприятие организовано Общественной ассоциацией «Altruism» в сотрудничестве с Национальной детской библиотекой им. Иона Крянгэ при поддержке Фонда для выпускников программ обмена Посольства США в Республике Молдова.


LANSARE DE CARTE!

Volumul de versuri ”Durere tricoloră” semnat de basarabeanca Galina Martea, stabilită actualmente în Olanda, va fi lansat joi, 25 septembrie, la ora 13.00, în Filiala Bibliotecii Naționale pentru Copii ”Ion Creangă” (Teatrul ”Licurici”, str. 31 august nr. 121). La evenimentul moderat de scriitorul și cercetătorul Iurie Colesnic vor participa scriitorii Nicolae Dabija, Galina Furdui, Claudia Partole, Marcela Mardare, academicianul Nicolae Bucun, doctorul în pedagogie Maria Hadârcă, profesori universitari, specailiști de la Institutul de Științe ale Educației, directori de licee, elevi de la Liceele ”Gh. Asachi” și ”George Meniuc” din capitală. Autoarea cărții va fi prezentă la lansare prin intermediul tehnologiilor informaționale, de la distanță, comunicând cu cititorii cărții sale prin Skype. Atmosfera inspirată de versurile Galinei Martea, care relevă dragostea de țară, de neam, de simbolurile națonale, va fi susținută și de o tânără și talentată interpretă - Ecaterina Burghilă de la Liceul ”Ion Inculeț” din Vorniceni, Strășeni.


NOCTURNA BIBLIOTECILOR!

Pentru prima dată, la inițiativa Asociației Bibliotecarilor, în Republica Moldova are loc NOCTURNA BIBLIOTECILOR în seara din 26 spre 27 septembrie 2014. Biblioteca Națională pentru Copii ”Ion Creangă” propune beneficiarilor săi – copiilor, adolescenților, părinților, bunicilor, cadrelor didactice - și tuturor doritorilor un program extraordinar cu evenimente inedite. Vă așteptăm Vineri, pe 26 septembrie, de la ora 18.00 la ora 20.00 să participați la acțiunile noastre.

18.00-18-20 Nu pierde seara asta. Vino la bibliotecă!
Flashmob iniţiat de serviciile Mediatecă, Activitate cu copii de 11-16 ani. Participă: elevi de la Liceul „N. Gogol”; ansamblul „Paradis” de la Liceul „Acad. C. Sibirschi”, cond. Victoria Braghiş (Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, Sediul central, str. Şciusev 65)

18.00-18.30 Rock pentru lectură
Program muzical prezentat de Formaţia „Plumb” de la Liceul „Spiru Haret” (Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, Filiala nr. 2, în colaborare cu Biblioteca Liceului Teoretic „Spiru Haret” str. 31 august nr. 121, în faţa Teatrului „Licurici”)

18.00-20.00 Dă cărţile pe faţă: spune ce gândeşti despre lectură şi bibliotecă
Panou de opinie publică (Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, Sediul central, str. Şciusev 65)

18.30-20.00 Ofer o carte bună!
Licitaţie – schimb de cărţi (Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, Filiala nr. 2, str. 31 august nr. 121, în incinta Teatrului „Licurici”)

18.00-19.00 Master class de la Clubul „MeşteRICH”
(Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, Sediul central, str. Şciusev 65)

18.30-20.00 Lectura te face mai puternic?
Discuţii la un ceai (Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, Serviciul Activitate cu copii de 11-16 ani, Serviciul Mediatecă, str. Şciusev 65)

18.30 – 19.30 Cartoon Cinema
Vizionare de film în grup (Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, Serviciul Carte străină, Str. Şciusev nr. 65)

19.00-19.30 Povestea de seară cu actriţa Mariana Bahnaru
(Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, Biblioteca Picilor, str. Şciusev 65)


LANSARE DE CARTE!

Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” şi Editura „Ştiinţa” invită elevii de liceu, profesorii, bibliotecarii la lansarea Colecţiei „Câmpul de lectură”, care include volumele „Poezia romantică românească”, „Proza romantică românească”, „Poezia simbolistă şi decadentă românească”, „Poezie” de Mihai Eminescu. Despre conceptul şi conţinutul colecţiei vor vorbi moderatorul evenimentului Mircea Ciobanu, criticii literari Lucia Ţurcanu, Grigore Chiper, Adrian Ciubotaru, Maria Şleahtiţchi şi directorul editurii Gheorghe Prini.
Lansarea, inclusă în programul Salonului Internaţional de Carte, va avea loc la 1 septembrie 2014, ora 12.00, în Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” din incinta Teatrului de Păpuşi „Licurici” (str. 31 august nr. 121).


ANIVERSĂRI

CULTURALE 2015!

Pe site-ul Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”, în compartimentul „Publicaţii”, este plasată enumerarea datelor remarcabile şi memorabile pentru anul 2015. Este o listă cu aniversări, sărbători tradiţionale, zile naţionale şi internaţionale, care poate fi utilizată de bibliotecari, educatori, profesori, reprezentanţi ai mass-media în planificarea agendei de lucru şi în organizarea activităţilor culturale şi educaţionale. Puteţi accesa lista AICI.

CONCURS!

Sâmbătă, 5 iulie 2014, va avea loc etapa finală a Concursului literar „La izvoarele înţelepciunii”. Ediţia curentă a concursului, a XXIV-a la număr, este consacrată scriitorului Dumitru Matcovschi. Concursul se va desfăşura la Gimnaziul „Dumitru Matcovschi” din satul Vadul-Raşcov, r-nul Şoldăneşti, cu începere de la ora 12.45, şi va întruni 10 elevi din Republica Moldova, premianţi ai locului I la etapa republicană, şi 10 elevi din judeţul Neamţ, România, învingători în etapa judeţeană. Concurenţii vor realiza, într-un discurs oral, o interpretare creativă a unui text poetic din creaţia lui Dumitru Matcovschi. Juriul, condus de Dl Adrian Ghicov, doctor în filologie, va desemna 2 laureaţi ai Premiului I, 2 – ai Premiului II, 2 – ai Premiului III. Ceilalţi concurenţi vor primi menţiune pentru participare. Participanţii la Concurs vor depune flori la mormântul poetului din cimitirul Vadul-Raşcov, vor vizita casa-muzeu „Dumitru Matcovschi”, Stejarul lui Ştefan cel Mare din satul Cobâlea, Mănăstirea „Cuşelăuca” şi Mănăstirea „Dobruşa”. Programul mai include şi un popas pe malul Nistrului, unde va avea loc un concert prezentat de artiştii din localitate şi o vizită la tabăra de odihnă „Dumbrava”. Concursul este organizat de Ministerul Culturii al R. Moldova, Ministerul Educaţiei al R. Moldova, Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport a mun. Chişinău, Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Neamţ, Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu” Neamţ, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Fondul Copiilor din Moldova, Secţia Naţională IBBY din Republica Moldova cu sprijinul Direcţiei Generale Învăţământ, Tineret şi Sport Şoldăneşti, Primăria satului Vadul-Raşcov, Gimnaziul „Dumitru Matcovschi” şi Muzeul „Dumitru Matcovschi” din s. Vadul-Raşcov, r-nul Şoldăneşti.

BIBLIOBUS!

Joi, 3 iulie 2014, la ora 9.30, în spaţiul din faţa Teatrului Republican de Păpuşi „Licurici” (str. 31 august nr. 121), va avea loc ceremonia oficială de transmitere a Bibliobusului pentru Copii instituţiei beneficiare de către E.S. Toichi Sakata, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Japoniei în Republica Moldova. Ambasadorul va fi însoţit de soţie, E.S. Dna Yoko Sakata, dl Hidechika Nakamura, ataşat al Secţiei economice a Ambasadei Japoniei, şi Dl Volodymyr Ganzha, coordonator al Programului Kusanone în Republica Moldova. La eveniment vor participa dna Tatiana Potîng, viceprim-ministru, dna Monica Babuc, ministru al culturii, Prima doamnă Margareta Timofti, dl Arcadie Suceveanu, preşedinte al Uniunii Scriitorilor, şi scriitorul Spiridon Vangheli. După discursurile programate, oficialii vor răspunde întrebărilor reprezentanţilor mass-media. Copiii, invitaţi la eveniment, vor avea ocazia în continuare să participe la un atelier de origami „O mie de cocori japonezi pentru un vis”, oferit de Clubul „MeşteRICH” al Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”.

ZIUA COPIILOR!

Duminică, 1 iunie 2014, ora 13.00, aşteptăm copiii, împreună cu părinţii şi bunicii, în „Mirajul Copilăriei”, la o feerie în lumea cărţilor, cu jocuri, dulciuri şi cireşe din belşug. Locul întâlnirii - Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” din localul Teatrului de Păpuşi „Licurici” (str. 31 August nr. 121.

Evenimentul este organizat în colaborare cu Editura „Prut Internaţional”, care îşi sărbătoreşte şi ziua de naştere în această zi.

Copiii vor avea parte de o întâlnire cu scriitorii Vasile Romanciuc, Iulian Filip, Ianoş Ţurcanu, Aurelian Silvestru, de momente muzicale, un joc „Ce se ascunde în puzzle?” şi, tradiţional, de ospăţul cu cireşe şi dulciuri.

CONCURS!

Joi, 29 mai 2014, ora 13.00, în Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” din localul Teatrului de Păpuşi „Licurici” (str. 31 August nr. 121), va avea loc Concursul „Cititor-Model”, ediţia a IX-a. Concursul este organizat în colaborare cu Fondul Copiilor din Moldova. La concurs vor participa 10 cei mai buni cititori ai Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”, elevi în clasele a III-IX-a de la Şcoala „Pas cu pas”, şcolile primare „Antonin Ursu” şi „Grigore Vieru”, liceele „Gh. Asachi”, „Mihail Kogălniceanu”, „Spiru Haret”, „Vasile Vasilache”, „Orizont”. Participanţii la concurs vor susţine 3 probe, în care îşi vor prezenta personajele preferate, demonstra abilităţile de utilizare a enciclopediilor şi dicţionarelor, preferinţele de lectură. Juriul va acorda premiul I, câte două premii II şi III (în bani) şi menţiuni (cărţi), diplome pentru toţi participanţii la concurs.

CONCURS!

Sâmbătă, 17 mai 2014, ora 10.00, în Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” din localul Teatrului de Păpuşi „Licurici” (str. 31 August nr. 121), va avea loc etapa republicană a Concursului literar „La izvoarele înţelepciunii”, ediţia a XXIV-a, consacrată scriitorului Dumitru Matcovschi.

Organizatorii Concursului sunt Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova, Biblioteca Naţională pentru Copii “Ion Creangă“, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport Chişinău, Fondul Copiilor din Republica Moldova şi Secţia Naţională IBBY din Republica Moldova.

La etapa republicană vor participa circa 70 de elevi din clasele a IX–XI-a din toată republica, care s-au clasat pe primele locuri la etapele raionale şi municipale ale concursului. Concurenţii vor susţine două probe de concurs, având sarcina de a răspunde la mai multe întrebări în legătura cu biografia şi operele scriitorului.

Juriul Concursului, prezidat de Arcadie Suceveanu, Preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, va desemna 10 premianţi la locul I, 10 premianţi la locul II, 10 premianţi la locul III. Toţi premianţii concursului vor primi diplome şi premii băneşti. Premianţii locului I vor participa în iulie 2014 la etapa finală a Concursului, concurând cu 10 elevi din judeţul Neamţ, România.

FESTIVAL
„GRIGORE VIERU”!

În zilele de 20-23 mai 2014 la Chişinău, Cahul şi Iaşi se va desfăşura ediţia a VI-a a Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”. Programul include următoarele evenimente:
Marţi, 20 mai – Chişinău
10.00 Aleea Clasicilor, Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”
• Depunere de flori la bustul poetului Grigore Vieru
• Deschiderea oficială a Festivalului la Chişinău
• Recital poetic
11.00 Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, Filiala de Carte Românească
• Expoziţia de carte „Eu sunt poetu-acestui neam”
• Întâlnirea scriitorilor invitaţi la Festival cu elevi şi profesori din şcolile şi liceele din Chişinău
• Prezentarea volumelor: „Tu m-ai strigat, fiule?” de Grigore
Vieru, selecţie de Spiridon Vangheli; „Întâmplări cu Grigore Vieru” de Nicolae Dabija; „Aşa cum l-am cunoscut” de Pr. Ioan Ciuntu; „Taina care apără poetul” de Valeriu Matei
• Recital de poezie şi muzică susţinut de participanţii la Concursul declamatorilor „Şi sufletul e poezie …” şi Concursul interpreţilor de cântece pe versuri de Grigore Vieru
15.00 Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova, Institutul de Filologie, Sala Azurie
• Simpozionul ştiinţific „Grigore Vieru şi valenţele sale europene” Moderatori: acad. Mihai Cimpoi, Valeriu Matei, Nicolae Dabija
18.00 Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”
• Gala premiilor Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”, ediţia a VI-a
• Recital de muzică şi poezie cu Vasile Iovu, Mihai Ciobanu, Nicolae Jelescu, Adrian Bezna, Ansamblul „Prometeu”
• Recital de poezie a poeţilor invitaţi la Festival
• Recital de poezie şi muzică susţinut de laureaţii Concursului declamatorilor „Şi sufletul e poezie …” şi laureaţii Concursului interpreţilor de cântece pe versurile lui Grigore Vieru • Expoziţia de carte „Eu sunt poetu-acestui neam”
Miercuri, 21 mai – Chişinău
11.30 Oraşul Cahul
• Inaugurarea şi sfinţirea bustului poetului Grigore Vieru
• Recital poetic
• Prezentarea volumelor: „Aşa cum l-am cunoscut” de Pr. Ioan Ciuntu; „Întâmplări cu Grigore Vieru” de Nicolae Dabija; „Taina care apără poetul” de Valeriu Matei Moderator: acad. Valeriu Matei
Joi, 22 mai – Iaşi
10.30 Muzeul Unirii, Sala Dublei Alegeri
• Deschiderea oficială
• Grupul Vocal „Vovidenia” – „Grigore Vieru, închinare pentru nemurire”
• Alocuţiunea domnului Gheorghe Nichita, primar al Municipiului Iaşi
• Alocuţiuni ale scriitorilor invitaţi la Festival
• Colocviul „Grigore Vieru, poet al spaţiului românesc”. Participă scriitorii invitaţi
• Lansarea Albumului Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”, 5 ediţii (2009 – 2013) Moderatori: acad. Mihai Cimpoi, acad. Nicolae Dabija, Daniel Corbu
13.00 Colegiul Naţional „C. Negruzzi”
• Întâlnirea scriitorilor invitaţi cu elevii colegiilor naţionale ieşene
17.00 Arena Palas Mall
Spectacol de muzică şi poezie „Taina care mă apără”
• Recital Grupul vocal „Vovidenia”
• Recital Nicolae Jelescu – Scrisoare din Basarabia
• Recital susţinut de cantautorul Adrian Bezna
• Recital susţinut de Vasile Iovu şi Mihai Ciobanu
• Cântece pe versuri de Grigore Vieru interpretate de Anastasia Lazariuc
Vineri, 23 mai – Iaşi
10.30 Parcul de Cultură Copou
• Depunere de jerbe şi flori la bustul poetului şi un Te Deum cu prezenţa ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei
• Lansarea „Revistei de pe gard”, număr dedicat poetului Grigore Vieru, realizat de Nichita Danilov şi Daniel Corbu
11.30 Casa de Cultură „Mihai Ursachi”, Parcul de Cultură Copou
• Vernisajul expoziţiei de carte, grafică, fotografii „Grigore Vieru, contemporanul nostru” Prezintă: acad. Valeriu Matei, Daniel Corbu şi acad. Mihai Cimpoi
• „Grigore Vieru în dialog liric european” – Colocviul traducătorilor din opera poetică a lui Grigore Vieru Moderatori: acad. Mihai Cimpoi şi Theodor Codreanu
• Lansări de cărţi: „Întâmplări cu Grigore Vieru” de Nicolae Dabija; „Aşa cum l-am cunoscut” de Pr. Ioan Ciuntu; „Taina care apără poetul” de Valeriu Matei; „Declinul istoric al Basarabiei şi Bucovinei – mărturii şi imagini” de Diana Vrabie şi Constantin Chirilă Prezintă: acad. Mihai Cimpoi, acad. Nicolae Dabija, Daniel Corbu
13.30 Închiderea manifestărilor

ZIUA EDITURII
„LITERA”!

Vineri, 16 mai 2014, la ora 13.00, în Filiala Bibliotecii din localul Teatrului „Licurici” va avea loc Ziua Editurii „Litera”, prima editură privată din Republica Moldova, care sărbătoreşte 25 de ani de la fondare. Cu acest prilej, Anatol Vidraşcu, directorul editurii, va oferi Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” o substanţială donaţie de carte. Vor fi prezentate şi câteva volume din cele mai proaspete publicaţii pentru copii ale editurii: „Curcubeul” de Grigore Vieru prezentat de elevii din clasa a 3-a „B” de la Liceul „Vasile Vasilache” (învăţătoare Tatiana Slipenschi); „Ceasornicul din tei” de Arcadie Suceveanu prezentat de elevii clasei a 3-a „D” de la Liceul „Gh. Asachi” (învăţătoare Valentina Ghidiu); „Fiind băiet păduri cutreieram” de Mihai Eminescu prezentat de elevii clasei a 2-a „F” de la Liceul „Gh. Asachi” (învăţătoare Silvia Ciobanu). Copiii vor avea ocazia să intre în posesia unei cărţi de la editura „Litera”, participând la un concurs de lectură „Poveşti din toată lumea”. Atmosfera de sărbătoare va fi susţinută şi de momente muzicale în interpretarea Ansamblului vocal al clasei a 6-a „C” de la Liceul „Ginta Latină” (conducător Angela Beregoi) şi Cristina Zaharia, elevă în clasa a 2-a a Liceului din Durleşti.

CLUBUL
„MeşteRICH”!

Duminică, 11 mai 2014, orele 12.00, va avea loc şedinţa Clubului „MeşteRICH” dedicată Zilei Internaţionale a Familiei. Copiii, împreună cu părinţii şi bunicii, vor confecţiona o căsuţă în origami. Materiale necesare: 4 foi de hârtie cu dimensiunile 20x20 cm de diverse culori: roşie, roz, bej, galben, maro, verde, albastru, portocaliu etc.; carioci; clei PVA; foarfece. Şedinţa va avea loc în Sala AudioVideo (str. Şciusev 65, intrare din str. Puşkin).

SALON DE CARTE!


În perioada 3-6 aprilie 2014, la Centrul Internaţional de Expoziţii MOLDEXPO, în Pavilionul 3, se va desfăşura ediţia a XVIII-a a Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret. La ediţia curentă sunt reprezentate peste 150 de edituri din 9 ţări: Republica Moldova, România, Franţa, Germania, China, Italia, Polonia, Federaţia Rusă, Azerbaidjan.
DESCHIDEREA SALONULUI
Deschiderea Salonului va avea loc pe 3 aprilie, la ora 10.00. Salonul va putea fi vizitat zilnic între orele 9.00 şi 18.00.
CARTEA-SURPRIZĂ A SALONULUI
Cartea-surpriză, oferită gratuit copiilor – vizitatori ai Salonului, va fi şi în acest an elementul care face Salonul de la Chişinău deosebit de alte acţiuni similare din lume. Conform regulamentului, această carte aparţine autorului care a luat premiul Cartea Anului la ediţia anterioară a Salonului. Cartea-surpriză 2014 „Aşchii de cer” scrisă de Nicolae Dabija va intra în 15000 de familii prin intermediul copiilor veniţi la Salon.
LANSĂRI ŞI PREZENTĂRI DE CARTE
Pe parcursul Salonului vor fi lansate circa 110 titluri de carte. Lansările se vor desfăşura în Pavilionul 3 Moldexpo, la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, Biblioteca Publică „Onisifor Ghibu”, liceele „Prometeu”, „Spiru Haret”, „Orizont” din Chişinău.Mai multe cărţi ale autorilor copii vor fi lansate în cadrul unei şedinţe a Salonului literar-artistic „La Creangă” pe 6 aprilie, orele 9.30.
ÎNTÂLNIREA MINISTRULUI DELEGAT PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI BODGAN STANOEVICI CU BIBLIOTECARII DIN REPUBLICA MOLDOVA
În cadrul unui eveniment intitulat „Cartea românească – o prioritate şi o conştiinţă”, organizat la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu”, va avea loc întâlnirea bibliotecarilor din Republica Moldova cu dl Bogdan Stanoevici, Ministru delegat pentru românii de pretutindeni, şi dna Zvetlana Ileana Preoteasa, director general al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni. Cu acest prilej bibliotecile publice din Republica Moldova vor primi o donaţie de 2000 exemplare din colecţia „Biblioteca Ion Creangă” apărută la Editura „Princeps Multimedia” din Iaşi.
EXPOZIŢIA DE ILUSTRAŢII DE CARTE „SE VEDE CE FACEM. CLUBUL ILUSTRATORILOR POVESTEŞTE”
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, în colaborare cu Secţia Naţională IBBY şi Clubul Ilustratorilor din România, organizează în cadrul Salonului expoziţia de ilustraţie de carte Se vede ce facem. Clubul Ilustratorilor povesteşte. Inaugurarea expoziţiei va avea loc în data de 3 aprilie 2014, la orele 11.00. La deschidere, vor rosti cuvinte de salut domnul acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chişinău, şi doamna Claudia Balaban, directorul Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”, Sebastian Opriţă, preşedintele Clubului Ilustratorilor din România, şi Cristiana Radu, membru al clubului, vor prezenta expoziţia şi activitatea Clubului Ilustratorilor din România. Expoziţia include ilustraţii de carte şi diverse obiecte realizate de peste 30 de artişti ilustratori de carte, membri ai Clubului Ilustratorilor din România, prin care se oferă o reprezentare a celor mai noi tendinţe în ilustraţia de carte românească.
FORUMUL LAUREAŢILOR CONCURSULUI REPUBLICAN „PAGINI DIN ISTORIA FAMILIEI MELE”
Concursul „Pagini din istoria familiei mele”, a fost organizat în memoria Alexandrinei Rusu de către Secţia Naţională IBBY, Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, revista „a”Mic”, săptămânalul „Florile dalbe” şi Baştina-Radog SRL. În cadrul Forumului va avea loc premierea elevilor care au scris cele mai bune eseuri despre participarea familiei sau a unuia (unora) dintre membrii familiei la derularea unui eveniment istoric important. Laureaţii vor primi diplome şi premii băneşti.
ATELIERE DE CREAŢIE ŞI CONCURSURI PENTRU COPII
Cu sprijinul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău vor avea loc Atelierul de animaţie cu Sebastian Opriţă (4 aprilie, 14.00) şi Atelierul de desen cu Cristiana Radu (5 aprilie, 11.00). Alianţa Franceză din Moldova invită copiii la Atelierul multimedia „Platforma Culturethèque – un spaţiu virtual interactiv” (3 aprilie, 14.30) moderat de Doina Pînzari şi Atelierul „Jocuri de societate” (4 aprilie, 15.00) cu Tatiana Tulbure.
Clubul „MeşteRICH” de la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” va oferi un master class „Cum se naşte un fluture” (5 aprilie, 13.30) pentru copiii pasionaţi de lectură, arte aplicate şi handmade. Pe parcursul zilelor de 3-5 aprilie, la standul Secţiei Naţionale IBBY, se va desfăşura Concursul de lectură „Citeşti – câştigi”, susţinut cu premii în cărţi de Editura „Arc”.
ÎNTRUNIRI PROFESIONALE
Salonul include două întruniri profesionale ale bibliotecarilor: sesiunea de comunicări „Servicii inovative de bibliotecă pentru copii şi adolescenţi” (4 aprilie, 10.00-14.00) şi conferinţa dlui Mircea Regneală, preşedinte al Asociaţiei Bibliotecarilor din România (3 aprilie, 15.00).
FESTIVITATEA DE PREMIERE
Festivitatea de premiere a laureaţilor Salonului va avea loc la 6 aprilie, orele 12.30. Se vor acorda mai multe premii, instituite de Comitetul de organizare a Salonului sau oferite de diverse instituţii şi organizaţii în calitate de premii speciale, astfel realizându-se obiectivul de bază al Salonului - promovarea cărţii pentru copii şi tineret, susţinerea tuturor celor care contribuie la apariţia acestor cărţi: scriitorilor, ilustratorilor, traducătorilor, editorilor, tipografilor, precum şi popularizarea literaturii pentru copii şi tineri din Republica Moldova în afara ţării.
Programul detaliat şi alte informaţii despre Salon puteţi găsi la adresa www.bncreanga.md/scp/index.htm

ZILELE
CREANGĂ!

ZILELE CREANGĂ! În perioada 1-4 martie 2014, la Iaşi şi Chişinău, se va desfăşura Programul duplex „Zilele Creangă”. Programul va continua în Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” până la 7 martie. Suita de activităţi va include expoziţii, spectacole, colocvii, medalioane literare, concursuri şi altele. Pentru mai multe detalii consultaţi Programul duplex şi Programul „Zilele Creangă” în Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”.

DIALOGUL
GENERAŢIILOR!

Vineri, 31 ianuarie 2014, ora 14.00, în Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” (str. 31 august nr. 121, Teatrul „Licurici”) va avea loc o întâlnire a copiilor cu Artistul Poporului, dirijorul, compozitorul şi profesorul Eugen Mamot. Despre activitatea multilaterală a maestrului Eugen Mamot vor relata Aurelian Dănilă, preşedinte al Uniunii Muzicienilor, Emilia Moraru, preşedintă a Asociaţiei dirijorilor de cor, Vladimir Beleaev, preşedinte al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor, Aurelia Simion-Bufteac, profesor la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, Mariana Plămădeală, conferenţiar la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Cu acest prilej va fi lansată Biobibliografia „Eugen Mamot”, elaborată de Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”. Diverse cântece şi piese instrumentale, compuse de protagonistul întâlnirii, vor fi prezentate publicului de Studioul muzical coral „Lia-Ciocârlia”, director artistic Luminiţa Istrati, Gheorghiţă Gonţa, elev la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga”, Ştefan Ţurcan, elev la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu”. Vor participa la eveniment elevii clasei a V-a de la Liceul de limbi moderne şi management (profesoară Anişoara Cotoman, bibliotecară Maria Corober) şi elevi de la Colegiul Pedagogic „Alexei Mateevici” (profesoară Nadejda Gâza).

SEMINAR!

Duminică, 26 ianuarie 2014, ora 11.00, va avea loc Seminarul pentru părinţi „Tehnici de consolidare a memoriei şi atenţiei la copii” în secţia Biblioteca Picilor. Seminarul se organizează în cadrul Programului „Arta de a fi părinte”, desfăşurat în parteneriat cu Centrul „ABeZe”.

CAMPANIE!

Vineri, 24 ianuarie 2014, ora 13.00, Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” lansează ediţia din 2014 a Campaniei Naţionale de promovare a lecturii „COPIII MOLDOVEI CITESC O CARTE”, organizată sub patronajul Primei Doamne a Republicii Moldova Margareta Timofti. Această Campanie, iniţiată în colaborare cu scriitori, editori, ilustratori de carte, biblioteci publice din republică, are ca scop atragerea copiilor la lectură şi promovarea cărţilor valoroase pentru copii şi adolescenţi ale autorilor autohtoni. În anul 2014 se propun spre lectură copiilor cu vârsta cuprinsă între 10-15 ani două cărţi: „Şi eu sunt Guguţă” şi „Copii în cătuşele Siberiei” de Spiridon Vangheli. La lansarea Campaniei vor participa autorul cărţilor, Prima Doamnă a Republicii Moldova Margareta Timofti, academicianul Mihai Cimpoi, scriitorul Nicolae Dabija, compozitoarea Daria Radu. Mai mulţi elevi de la Şcoala de Arte „V. Poleacov”, liceele „Gh. Asachi”, „Mihail Sadoveanu”, „Natalia Dadiani” din capitală vor prezenta monologuri, scenete inspirate din ambele volume.

CLUBUL „MEŞTERICH”!

Duminică, 12 ianuarie 2014, ora 12.00, va avea loc şedinţa Clubului „MeşteRICH”, dedicată comemorării poetului Mihai Eminescu. Tehnicile aplicate: origami, aplicaţie. Materiale necesare:
- 7 pătrate de hârtie verde, galbenă, kaki cu dimensiunea 10x10 cm;
- 1 pătrat de hârtie verde cu dimensiunea 15x15 cm;
- 2 pătrate de hârtie cafenie cu dimensiunea 10x10 cm;
- 1 pătrat de hârtie cafenie cu dimensiunea 15x15 cm:
- 1 foaie de carton A4 de culoare albă sau bej;
- clei PVA;
- foarfece.
Pentru informaţii suplimentare sunaţi la 022 229563 sau 022 229578.

REÎNREGISTRARE UTILIZATORI!

De la 1 ianuarie 2014, Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” va utiliza un nou sistem de informatizare. În legătură cu acest fapt, invităm toţi utilizatorii să se reînregistreze şi să primească gratuit un nou card - permis de utilizator. Pentru reînregistrare, ca şi pentru înregistrare, trebuie să aveţi: - Copii până la 16 ani – buletinul de naştere şi buletinul de identitate al unuia dintre părinţi, tutori sau al altei persoane majore, care este ca girant pentru cititorul copil; - Persoane peste 16 ani – buletinul de identitate. Vă aşteptăm la: Sediul central – str. Şciusev 65, tel. 229563 Filiala nr. 1 – str. Petru Movilă nr. 27, tel. 228565 Filiala nr. 2 – str. 31 August nr. 121 (Teatrul de Păpuşi „Licurici”), tel. 241663

ZILELE BIBLIOTECII!

În perioada 18-24 noiembrie 2013 va avea loc un ciclu de activităţi de promovare a bibliotecii şi lecturii. Zilele Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” vor include expoziţii, inclusiv virtuale, convorbiri, medalioane, concursuri, şedinţe ale cluburilor şi cenaclurilor. Pentru a consulta programul detaliat, accesaţi rubrica Activităţi

CONCURS!

Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” organizează Concursul „Cel mai original semn de carte dedicat lecturii”. Concursul se adresează elevilor din clasele a VII-IX-a şi se va desfăşura în perioada 15 noiembrie – 15 decembrie 2013. Pentru a afla condiţiile de participare la concurs, accesaţi rubrica Activităţi

SĂPTĂMÂNA CUNOŞTINŢELOR!

Sub acest generic la Biblioteca Naţională pentru Copii "Ion Creangă" se va desfăşura un ciclu de manifestări în perioada 21-27 octombrie 2013. În toate compartimentele pentru public şi la filialele Bibliotecii vor avea loc expoziţii de carte, prezentări de carte, lecţii de cultură a informării, discuţii asupra cărţilor, concursuri, dezbateri, şedinţe ale cluburilor beneficiarilor. Pentru a consulta programul detaliat, accesaţi rubrica Activităţi

SEMINAR!

Duminică, 13 octombrie 2013, ora 13.00, va avea loc al treilea seminar în cadrul Programului „Autodezvoltarea personalităţii”, realizat de bibliotecă în parteneriat cu Centrul de instruire „Globo”. Sunt invitaţi adolescenţii care s-au înscris pentru acest program. Seminarul cu tema „Tehnici de memorizare” se va desfăşura în Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”, str. 31 august nr. 121 (Teatrul „Licurici”).

CLUBUL „MEŞTERICH”!

Pe site-ul Bibliotecii http://bncreanga.md/expozitii.html poate fi vizitată expoziţia virtuală „Să învăţăm limba română”. Aceasta include o serie de dicţionare explicative, ortografice, de sinonime, antonime, omonime, neologisme, îndrumare şi studii despre dificultăţile limbii române şi utilizarea corectă a cuvintelor şi expresiilor româneşti, pe care le puteţi găsi în colecţiile Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”. Expoziţia este dedicată sărbătorii naţionale „Limba noastră cea română”.

SEMINAR!

Duminică, 6 octombrie 2013, ora 13.00, va avea loc al doilea seminar în cadrul Programului „Autodezvoltarea personalităţii”, realizat de bibliotecă în parteneriat cu Centrul de instruire „Globo”. Sunt invitaţi adolescenţii care s-au înscris pentru acest program. Seminarul cu tema „Mind Mapping – organizarea informaţiei corect, repede şi în culori” se va desfăşura în Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”, str. 31 august nr. 121 (Teatrul „Licurici”).

EXPOZIŢIE VIRTUALĂ!

Pe site-ul Bibliotecii http://bncreanga.md/expozitii.html poate fi vizitată expoziţia virtuală „Să învăţăm limba română”. Aceasta include o serie de dicţionare explicative, ortografice, de sinonime, antonime, omonime, neologisme, îndrumare şi studii despre dificultăţile limbii române şi utilizarea corectă a cuvintelor şi expresiilor româneşti, pe care le puteţi găsi în colecţiile Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”. Expoziţia este dedicată sărbătorii naţionale „Limba noastră cea română”.

LANSARE DE CARTE!

Luni, 2 septembrie 2013, la ora 12.00, va avea loc lansarea cărţii „Atlas zoologic” de Tudor Cozari. Volumul, apărut la Editura „Ştiinţa” din Chişinău, „prezintă un material bogat despre diversitatea speciilor de animale, răspândirea, biologia, ecologia, rolul în natură şi starea ecologică generală”. Vor participa la lansare elevi de la liceele „Onisifor Ghibu”, „George Meniuc”, „Spiru Haret”, „Vasile Vasilache”. Lansarea se va desfăşura la Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” din Teatrul „Licurici” (str. 31 august nr. 121) şi este inclusă în programul Salonului Naţional de Carte.

GUGUŢĂ ÎN PORTUGALIA!

Marţi, 13 august 2013, la ora 11.00, în incinta Filialei Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” (str. 31 august 121, Teatrul „Licurici”), va avea loc vernisajul Expoziţiei „Guguţă şi prietenii săi”. Copiii moldovenilor din Portugalia au participat la această expoziţie-concurs de artă plastică”, organizată de Centrul de Cultură şi Artă „Trei Culori” din Almada, Portugalia. Cu sprijinul Ambasadei Republicii Moldova în Lisabona, expoziţia a ajuns şi la Chişinău. Vor participa la eveniment scriitorul Spiridon Vangheli, Monica Babuc, ministrul culturii, E.S. Valeriu Turea, ambasadorul Republicii Moldova în Portugalia, Victor Lutenco, şeful Biroului pentru Relaţii cu Diaspora din cadrul Guvernului Republicii Moldova, Cristina Mahu, secretar I în Direcţia generală cooperare bilaterală din Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Naţional de Artă, Valerie Volontir, redactorul-şef al revistei pentru copii şi adolescenţi „Noi”, scriitorul Vasile Romanciuc şi alte personalităţi. Dl Valeriu Ticu, preşedintele Centrului de Cultură şi Artă „Trei culori” din Almada, va participa la manifestare prin intermediul tehnologiilor moderne de comunicare, prin Skype. Mesajele adresate lui Guguţă şi scriitorului Spiridon Vangheli, care însoţesc desenele şi picturile copiilor, vor constitui subiectul unui colaj demonstrat în cadrul activităţii. Atmosfera va fi animată de tinerii interpreţi Rafael Bobeico, născut în Portugalia, şi Felicia Dunaf, ambii laureaţi ai concursurilor naţionale şi internaţionale.

ANIVERSĂRI CULTURALE 2014

Pe site-ul Bibliotecii Naţionale pentru Copii “Ion Creangă”, în compartimentul Publicaţii, este plasată enumerarea datelor remarcabile şi memorabile pentru anul 2014. Este o listă cu aniversări, sărbători tradiţionale, zile naţionale şi internaţionale, care poate fi utilizată de bibliotecari, educatori, profesori, reprezentanţii mass-media în planificarea agendei de lucru şi în organizarea activităţilor culturale şi educaţionale. Enumerarea poate fi accesată AICI


CURSURII

Pe perioada vacanţei, în zilele 24 – 28 iunie, Sala Multimedia a Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” organizează cursuri pentru beneficiari „INTERNET pentru toţi” (copiii - la ora 11.00 şi părinţii - la ora 13.00) .

Cursul este gratuit. Înscrierea la curs se face în prealabil. Locurile sunt limitate. Vă aşteptăm! tel. de contact: 022-229578, 022-226489


SUB STEAUA NOROCOASĂ A COPILĂRIEI

Cu acest generic, la Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici”, în ziua de 11 iunie, va avea loc un eveniment dedicat scriitorului Spiridon Vangheli, organizat de Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”. La ora 10.00 evenimentul va demara cu o serie de ateliere de creaţie, unde copiii, prin fantezia lor, vor readuce în actualitate personajele scriitorului. Se vor desfăşura atelierul de creaţie literară cu scriitoarea Claudia Partole, atelierul de desen cu artistul plastic, prof. univ. Alexei Colâbneac şi un master-class de la Clubul „MeşteRICH”, moderat de Lolita Caneev şi Adriana Solomon de la bibliotecă. Cu începere de la ora 11.00, în sala teatrului, se va prezenta un spectacol literar-muzical cu participarea copiilor de la Grădiniţa nr. 201 din Durleşti, elevilor de la liceele „Gh. Asachi” şi „Mihai Viteazul” din Chişinău, trupei teatrale a copiilor de la Şcoala de Arte şi Centrul de Cultură din Criuleni, micuţei Anastasia Pereteatcu. În încheiere copiii vor avea prilejul să discute cu maestrul Spiridon Vangheli, să-i adreseze întrebări şi felicitări cu prilejul zilei de naştere, pe care o va sărbători pe 14 iunie.

CONCURSUL “CITITOR-MODEL”

Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” organizează ediţia a VIII-a a Concursului Cititor-model, care va avea loc Marţi, 28 mai 2013, ora 13.30, în Filiala Bibliotecii (Teatrul cu Păpuşi „Licurici”, str. 31 august nr. 121). Concursul este organizat în colaborare cu Fondul Copiilor din Moldova. La concurs vor participa 10 cei mai buni cititori ai Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”, elevi în clasele a IV-IX-a de la diferite licee din mun. Chişinău: „Gh. Asachi”, „Mircea Eliade”, „Mihai Viteazul”, „Spiru Haret”, „Mihail Koţiubinski”, „Vasile Vasilache”, „Prometeu-Prim”. Participanţii la concurs vor susţine 4 probe, în care îşi vor prezenta personajele preferate, demonstra abilităţile de utilizare a enciclopediilor şi dicţionarelor, preferinţele de lectură, cunoaşterea şi evitarea greşelilor de exprimare.. Juriul va acorda premiul I, câte două premii II şi III (în bani) şi menţiuni (cărţi), diplome pentru toţi participanţii la concurs.

GUGUŢĂ ÎN DIALOG CU ADMIRATORII SĂI

În cadrul Programului „Anul Spiridon Vangheli”, la Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” (în incinta Teatrului „Licurici”), în data de 27 mai, ora 13.00, va avea loc o activitate intitulată „Sub căciula lui Guguţă”. Folosind metoda jocului de roluri, se va improviza o conferinţă de presă, în care celebrul personaj Guguţă, jucat de Nicolae Sclifos, elev în clasa a V-a a Liceului „Gh. Asachi”, va răspunde la întrebările aşa-numiţilor jurnalişti, reprezentaţi de elevii de la liceele „Spiru Haret”, „Gh. Asachi” şi „Dante Alighieri”, îndrumaţi de profesoarele Alexandra Gărgăun, Ludmila Mazilu, bibliotecarele Zinaida Slutu şi Valentina Ciobanu.

SALONUL INTERNAŢIONAL DE CARTE

În perioada 18-21 aprilie 2013, la Centrul Internaţional de Expoziţii MOLDEXPO, în Pavilionul 3, se va desfăşura, sub patronajul Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova Marian Lupu, ediţia a XVII-a a Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret. Ediţia curentă a Salonului este dedicată Anului Spiridon Vangheli.

CONCURS!

Biroul Relaţii Interetnice în colaborare cu Biblioteca Naţională pentru Copii “Ion Creangă” din Republica Moldova anunţă organizarea Concursului de desene şi eseuri pentru copiii din diasporă “Guguţă – prietenul meu îndrăgit” dedicat Anului Spiridon Vangheli. Regulamentul concursului îl găsiţi la următoarea adresă http://diaspora.md/?pag=news&tip=noutati_diaspora&opa=view&id=887&l=

MEDALION MUZICAL!

Vineri, 22 martie 2013, ora 13.00, în Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copiii „Ion Creangă” din incinta Teatrului de Păpuşi „Licurici” (str. 31 August 1989 nr. 121) va avea loc Medalionul muzical „Primăverile lui Saveliu Cojocaru”, consacrat compozitorului, textierului şi interpretului Saveliu Cojocaru cu prilejul aniversării a 60-a de la naştere. Printre invitaţi la eveniment sunt Mihai Lescu, poet, jurnalist, conferenţiar la USM, Claudia Partole, poetă, prozatoare, dramaturg, Victor Ladaniuc, poet, Maria Dolghii, profesoară de limba română la Liceul „Elitex”. Programul include: expoziţie de publicaţii şi materiale audio, un recital muzical cu discipolii Studioului „Şansa ta”, al cărui conducător artistic este Saveliu Cojocaru. Vor participa la eveniment elevi de la liceele „Nicolae Iorga”, „George Meniuc”, „Nicolae Sulac”.

MEDALION MUZICAL!

Vineri, 15 martie 2013, ora 14.00, în Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copiii „Ion Creangă” din incinta Teatrului de Păpuşi “Licurici” (str. 31 August nr. 121) va avea loc un medalion muzical consacrat interpretului de muzică populară, Artistului Poporului, cavalerului Ordinului Republicii Mihai Ciobanu. Întâlnirea cu genericul „Vreau să fiu tânăr o viaţă”, inspirat chiar din creaţia artistului, este prilejuită de sărbătorirea aniversării a 60-a de la naşterea acestuia şi de prezentarea proaspătului CD „Rugă pentru noi”, care include cântece pe versurile poetului Vasile Romanciuc. Elevii de la liceele „Gheorghe Asachi”, „Onisifor Ghibu”, „Nicolae Sulac” şi „Academia Copiilor” vor avea prilejul să dialogheze cu maestrul Mihai Ciobanu şi să audieze un florilegiu de melodii. Portretul de creaţie al interpretului va fi întregit şi prin referinţele venite de la oameni de cultură, colegi şi prieteni, printre care Andrei Tamazlâcaru, Constantin Rusnac, Constantin Tănase, surorile Osoianu, Vasile Romanciuc, Iulian Filip.

ZILELE CREANGĂ!

În perioada 27 februarie-2 martie 2013, la Chişinău şi la Iaşi se vor desfăşura Zilele Creangă, ediţia a III-a organizată în duplex. Programul este organizat de Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, Secţia Naţională din Republica Moldova a Consiliului Internaţional al Cărţii pentru Copii şi Tineret (IBBY) şi Muzeul Literaturii Române din Iaşi, în parteneriat şi cu alte instituţii – Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Uniunea Scriitorilor din Moldova şi Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Iaşi, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău şi Institutul Cultural Român – Filiala Moldova de la Iaşi, Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova, IPNA „Teleradio-Moldova”, Universitatea „Petre Andrei” Iaşi, Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici”, Teatrul pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” Iaşi, Palatul Copiilor Iaşi.

RING INTELECTUAL!

Joi, 21 februarie 2013, la ora 14.30, în Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” (str. 31 august nr. 121, Teatrul „Licurici”), va avea loc ring-ul intelectual „Cu sau fără TABU în societatea modernă?”. Echipele de la liceele „Spiru Haret” şi „Academia Copiilor” din Chişinău vor discuta despre existenţa unor tabu-uri şi necesitatea acestora în societatea noastră modernă, despre legătura dintre tabu-uri şi moralitate. Acţiunea va fi moderată de bibliotecarele Zinaida Ursu, Lolita Caneev şi Adriana Solomon. Din echipa de arbitri ai ring-ului intelectual vor face parte dna Valentina Bujulea, specialist la Centrul Comunitar Media pentru Tineri, dna Ala Cordineanu, psiholog la Liceul „Tudor Vladimirescu”, dl Emilian Galaicu-Păun, scriitor, traducător şi redactor-şef la Editura „Cartier” şi dna Tamara Pereteatcu, jurnalistă.

DEZBATERI!

Cu prilejul Sărbătorii Dragostei şi a Bunăvoinţei – Dragobete, pe 20 februarie 2013, ora 14.00, la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, sala de lectură pentru copii de 11-16 ani (str. Şciusev 65, intrare din str. Puşkin), vor avea loc dezbateri la tema „Prietenie, dragoste, iubire … De ce merită să aştepţi împlinirea?”. Participanţii la dezbateri, elevii din clasa a IX-a „A” de la Liceul „Spiru Haret” ghidaţi de profesoara Natalia Stoianov şi elevii din clasele a X-XI-a de la Liceul Profesional nr. 1 împreună cu pedagogul social Ludmila Levinschi, vor încerca să găsească răspunsuri la mai multe întrebări legate de acest subiect: Este iubirea un dar, un noroc sau ceva ce se obţine prin muncă?; Ca să ajungi la iubire trebuie neapărat să treci prin prietenie şi îndrăgostire?; Întotdeauna prietenia dintre un băiat şi o fată trebuie să aibă ca ţintă căsătoria?; Dacă se spune că iubirea este însoţită de durere, de ce ne-o dorim atât de mult?

Campania Naţională “Copiii Moldovei citesc o carte – 2013″

Vineri, 15 februarie 2013, ora 13.00, Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” lansează ediţia din 2013 a Campaniei Naţionale de promovare a lecturii „COPIII MOLDOVEI CITESC O CARTE”, organizată sub patronajul Primei Doamne a Republicii Moldova Margareta Timofti. Evenimentul va avea loc la Filiala Bibliotecii situată în Teatrul „Licurici” (str. 31 august 1989 nr. 121). Această Campanie, iniţiată în colaborare cu scriitori, editori, ilustratori de carte, biblioteci publice din republică, are ca scop atragerea copiilor la lectură şi promovarea cărţilor valoroase pentru copii şi adolescenţi ale autorilor autohtoni. Cartea propusă spre lectură copiilor şi adolescenţilor în anul 2013 este volumul de nuvele „Nu vă îndrăgostiţi primăvara” de Nicolae Dabija. La lansarea Campaniei vor participa autorul cărţii, Prima Doamnă a Republicii Moldova Margareta Timofti, academicianul Mihai Cimpoi, scriitorii Aurelian Silvestru, Iulian Filip, Ianoş Ţurcanu. Elevii clasei a VII-a „B” şi profesoara Lilia Marinescu, bibliotecara Elena Cortac de la Liceul „George Meniuc”, elevii claselor a XI-a „A”, „B”, „C” şi profesoarele Elena Luchianov, Adelina Danu de la Liceul „Natalia Dadiani”, elevii claselor a VIII-a „A” şi „B” şi profesoarele Tatiana Stoica, Lucia Zaporojan, Lucia Sturza de la Liceul „Onisifor Ghibu”, elevii claselor a IX-X-a şi profesoara Alexandra Gărgăun de la Liceul „Gh. Asachi” îşi vor împărtăşi impresiile despre carte, vor prezenta scenete şi monologuri inspirate din nuvelele lui Nicolae Dabija.

Lansare de carte

O nouă carte pentru copii – „Greierul care s-cri-cri-e” de Arcadie Suceveanu. Poetul Arcadie Suceveanu, ale cărui versuri întotdeauna „incită şi vrăjesc imaginaţia copilului” (Ion Ciocanu), îşi bucură micii cititori cu o nouă carte „Greierul care s-cri-cri-e”, apărută la Editura „Prut Internaţional”. Lansarea va avea loc la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, în Sala Picilor (str. Şciusev 65), miercuri, 13 februarie 2013, ora 13.00. Autorul, care ştie cel mai bine să se joace în cuvinte, îi va antrena în această activitate captivantă pe elevii clasei a 4-a „C” de la Liceul „Nicolae Iorga”, împreună cu învăţătoarea Aida Gonţa şi bibliotecara Eugenia Stamatin, precum şi pe elevii clasei a 3-a „C” de Şcoala primară „Grigore Vieru” cu învăţătoarea Regina Stolearenco. Vor participa la lansare redactorul cărţii, poetul Vasile Romanciuc, ilustratoarea Olga Cazacu şi directorul editorial Olga Stanciu.

Lansare de carte

În preajma celor două sărbători ale îndrăgostiţilor – Ziua Sfântului Valentin şi Dragobetele – Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” din incinta Teatrului de Păpuşi “Licurici” (str. 31 August nr. 121) găzduieşte Marţi, 12 februarie 2013, la ora 14.30, evenimentul de lansare a unui volum intitulat „Dragoste eternă”, care include o selecţie de versuri semnate Veronica Micle şi Mihai Eminescu. Volumul, îngrijit de Iurie Miron şi publicat la editura „Lyceum”, va fi prezentat publicului de membrii Salonului literar-artistic „La Creangă” moderat de scriitoarea Claudia Partole: - elevii de la Şcoala de Arte „V. Poleacov” Lenuţa Livădaru, Vlad Ermurachi, Dumitru Cutie, Constanţa Ţărnă, Dumitru Săcăreanu, Cristina Jamca, Mihaela Plăcintă, Gabriela Simion, Sanda Savin, Victor Solomon, Victoria Mardari, Mădălina Revenco, Elena Zavtoni, îndrumaţi de profesoarele Angela Tofan, Elena Bivol şi Liuba Cernomoreţ; - interpreta de romanţe Silvia Goncear; - violonista Augustina Florea; - pianista Victoria Chirilov, elevă la Colegiul de muzică „Ştefan Neaga”; - elevii de la Gimnaziul nr. 79 din Ghidighici cu bibliotecara Maria Tătaru; - elevii de la Liceul „Nicolae Sulac”, clasa a 9-a “B” cu profesoara Dorina Condurachi. Invitatul evenimentului este poetul Arcadie Suceveanu, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

CONCURS

Regulamentul Concursului „Eu şi Guguţă” (Partea a doua) Este organizat de Revista „Alunelul” în perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2013. Condițiile concursului: Răspunde în scris la următoarele întrebări: 1. Cum au aflat oamenii din Trei Iezi că Guguță era în avionul care zbura deasupra satului? 2. De ce nu primeau scrisori oamenii din satul lui Guguță? De vină era poștașul? 3. Drumul, măturat de băieții din satul lui Guguță, a ajuns tocmai în Carpați. Cum s-a făcut atât de lung? 4. Ce ispravă a făcut fetița Guguța? 5. Toba pe care o bătea Guguță la cumătria Lilianei se auzea în tot satul… De ce? 6. Cum s-a descurcat Guguță în ziua când a uitat să le spună oamenilor „bună dimineața”? 7. Pe cine lua Guguță sub căciulă? De ce, într-o zi, căciula nu s-a făcut mare? 8. Am înțeles că vreți să fiți și voi Guguță sau Guguța? De ce? Poate că ați făcut și vreo ispravă? 9. Ce simbolizează turnul lui Ciuboțel? 10. „Strugurii se fac dulci în mâna mamei”, zice Băiețelul din Coliba Albastră. Dar tu ce crezi? 11. Ce întrebare dorești să-i adresezi scriitorului Spiridon Vangheli? Așteptăm răspunsurile tale până la 28 februarie 2013 pe adresa: Revista „Alunelul” , str. Pușkin, 22, mun. Chișinău, MD 2012. Nu uita să indici pe plic cum te numești, adresa unde locuiești și clasa în care înveți. Învingătorii concursului vor primi câte o carte cu autograful scriitorului Spiridon Vangheli și premii bănești, după cum urmează: Premiul I – 500 de lei; Premiul II – 300 de lei; Premiul III – 200 de lei. Zece mențiuni a câte 100 de lei fiecare. Bilanțul Concursului va fi publicat în nr. 5-6 al revistei „Alunelul” din anul 2013. Vă urăm succes!

Anul Nou Chinezesc

Vineri, 8 februarie 2013, ora 14.00, în Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copii "Ion Creangă" (str. 31 august nr. 121, Teatrul "Licurici") va avea loc manifestarea consacrată Anului Nou Chinezesc. Excelenţa Sa Dl Tong Mingtao, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, şi Dl Yang Tongjun, director al Institutului "Confucius" din cadrul ULIM, vor rosti câte o scurtă alocuţiune despre semnificaţia acestei sărbători în Ţara Marelui Dragon. Doamnele Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, director general DGETS Chişinău, Ludmila Homeatkovski, decan al Facultăţii de Litere la ULIM, Gutiera Prodan, redactor-şef Programe matinale de la Compania "Teleradio-Moldova" au vizitat China de curând şi îşi vor împărtăşi impresiile elevilor de la liceele "Natalia Dadiani" (director Ana Gheorghiţă) şi "Mihai Viteazul" (director Nelly Berezovschi), grupul de elevi care studiază chineza la Institutul "Confucius" din cadrul ULIM. Copiii, participanţi la manifestare, vor fi încadraţi şi într-o victorină consacrată Chinei. Atmosfera de sărbătoare va fi întregită de o expoziţie de carte organizată de bibliotecă şi o expoziţie de obiecte de artizanat şi suvenire chinezeşti din colecţia familiei Ion şi Tamara Pereteatcu.

Iulian Filip

Miercuri, 30 ianuarie 2013, ora 13.00, în Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copiii "Ion Creangă" din incinta Teatrului de Păpuşi "Licurici" (str. 31 August nr. 121) va avea loc Medalionul "Cumpăna talentului Iulian", consacrat poetului, dramaturgului, folcloristului şi artistului plastic Iulian Filip, cu prilejul aniversării a 65-a. Activitatea va fi moderată de directorul general al Bibliotecii Naţionale pentru Copii "Ion Creangă" Claudia Balaban. Printre invitaţi se sunt scriitorii Vasile Romanciuc, Aurelian Silvestru, Ion Hadârcă, Ianoş Ţurcanu. În cadrul Medalionului vor participa cu un recital poetic elevii din clasa a 4-a "E" de la Liceul "Prometeu": Mădălina Călcâi, Mihaela Secrieru, Dan Melnic, Nicoleta Munteanu, Laurenţiu Groza, îmbinat cu un recital de cântece pe versurile sărbătoritului, interpretate de Nicolina Brescan, cl. a 2-a ("Degeţele dulci"), Sergiu Bolea, cl. a 5-a ("Moara cu plăcinte"), Victor Cebotari, cl. a 2-a ("Din neamul lui Păcală"). În program se va interpreta şi sceneta "Ora omului ocupat" de către elevii Dan Melnic şi Nicoleta Munteanu. Programul a fost pregătit de învăţătoarea Iulia Scripnic.

SALON MUZICAL! Luni, 28 ianuarie, la ora 13.00, în Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copiii "Ion Creangă" din incinta Teatrului de Păpuşi "Licurici" (str. 31 August nr. 121) va avea loc festivitatea de omagiere a maestrului Nicolae Botgros, director artistic al Orchestrei "Lăutarii", Cavaler al Ordinului Republicii. Întâlnirea va avea loc în cadrul Salonului Muzical al Bibliotecii şi va fi moderată de compozitorul, profesorul Eugen Mamot, Artist al Poporului. Maestrul Nicolae Botgros va fi susţinut în acest dialog cu micii şi tinerii săi admiratori de către Constantin Rusnac, compozitor, Artist al Poporului, şi Tudor Colac, folclorist, doctor în etnologie.

ANUL SPIRIDON VANGHELI! La 15 ianuarie 2013, ora 10.00, în sala de spectacole a Teatrului Republican de Păpuşi "Licurici" (str. 31 august 1989, nr. 121), va avea loc festivitatea de Inaugurare a Anului Spiridon Vangheli. La festivitate vor participa Vlad Filat, prim-ministru al Republicii Moldova, Boris Focşa, ministru al culturii, Maia Sandu, ministru el educaţiei, Ion Cebanu, ministru al tineretului şi sportului, Dorin Chirtoacă, primar general al mun. Chişinău, Arcadie Suceveanu, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, Claudia Balaban, director general al Bibliotecii Naţionale pentru Copii "Ion Creangă", personalităţi din literatură şi artă, elevi de la şcoli şi licee din Chişinău. Un scurt program literar-muzical va fi prezentat de: Ion Ungureanu, Artist al Poporului din Republica Moldova; Studioul muzical coral "Lia-Ciocârlia" de la ARTICO, conducător şi dirijor Luminiţa Istrati; Denis Midoni, reprezentantul Republicii Moldova la Concursul EuroVision Junior 2012, premiant la concursuri naţionale şi internaţionale; Victoria Mardari şi Ariadna Stratevici, eleve la Şcoala de Arte "V. Poleacov", profesoară Liubovi Cernomoreţ; elevii clasei a IV-a "D" de la Liceul Teoretic "Gh. Asachi", învăţătoare Veronica Eni; elevii clasei I-a "A" a Gimnaziului nr. 7, învăţătoare Rodica Busuioc-Pojoga.

CLUBUL "MeşteRICH"! Duminică, 13 ianuarie 2013, la ora 12.00, va avea loc şedinţa Clubului "MeşteRICH" cu tema "Somnoroase păsărele". Vor fi confecţionate lucrări în tehnica origami şi aplicaţie. Materiale necesare: foaie de hârtie albă 15x15 cm, foaie de carton pentru felicitare, creioane colorate, carioci, creion simplu, foarfece, clei PVA, fâşii de hârtie verde 0,5x30cm.

CONCURS! De la 1 ianuarie demarează ediţia a XXIII-a a Concursul literar republican "La izvoarele înţelepciunii", dedicată scriitorului Jules Verne. Pot participa la concurs elevii claselor a VI-VIII-a. Pentru a se încadra şi a parcurge toate fazele concursului elevii trebuie să se adreseze bibliotecii publice şi bibliotecii şcolare din localitate. Pentru mai multe informaţii consultaţi Protocolul şi Regulamentul de organizare a concursului aici.

CONCURS! În anul 2013, declarat Anul Spiridon Vangheli, copiii sunt invitaţi să participe la Concursul republican "Pe aripile fanteziei în Ţara Copilăriei: Omagiu lui Spiridon Vangheli". Concursul este destinat elevilor din clasele IV-IX, care pot realiza diverse lucrări de artă plastică şi artă aplicată, inspirate din opera scriitorului. Pentru afla condiţiile concursului faceţi click aici.

ÎNVAŢĂ ITALIANA! Serviciul Multimedia organizează cursuri gratuite de iniţiere în limba italiană în perioada 24-28 decembrie 2012, la ora 11.00. Se pot înscrie la cursuri copii de la 7 la 15 ani, care au permis la Biblioteca Naţională pentru Copii "Ion Creangă". Înscrierea se face până la 24 decembrie, la sediul Bibliotecii pe str. Şciusev 65 sau la tel. 022 226489.

CLUBUL "MEŞTERICH! Duminică, 23 decembrie 2012, ora 12.00, în sala Audio-video va avea loc şedinţa Clubului "MeşteRICH", dedicată confecţionării măştilor de Revelion. Doritorii de a participa la şedinţă trebuie să dispună de: 1) 2 farfurii din plastic sau de hârtie, 2) guaşe sau vopsea acrilică, 3) capsator, 4) clei PVA, 5) pensulă, 6) aţe colorate de lână (culoare potrivită pentru iepure, urs şi vulpe), 7) o cutie de iaurt goală, 8) scotch 9) bile de vată, 10) foarfece.

SĂPTĂMÂNA CUNOŞTINŢELOR! SĂPTĂMÂNA CUNOŞTINŢELOR! Sub acest generic la Biblioteca Naţională pentru Copii "Ion Creangă" se va desfăşura un ciclu de manifestări în perioada 22-28 octombrie 2012. În toate compartimentele pentru public şi la filialele Bibliotecii vor avea loc expoziţii de carte, prezentări de carte, lecţii de cultură a informării, discuţii asupra cărţilor, concursuri, convorbiri tematice, un ring intelectual, şedinţe ale cluburilor beneficiarilor. Pentru a consulta programul detaliat, accesaţi rubrica Activităţi.

MEDALION JUBILIAR! Marţi, 16 octombrie 2012, ora 14.00, în Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copii "Ion Creangă" din Teatrul "Licurici" (str. 31 august nr. 121), va avea loc acţiunea "Drumul cărţii: China - Republica Moldova", organizată cu ocazia oferirii donaţiei de carte Bibliotecii Naţionale pentru Copii "Ion Creangă" din partea Ambasadei Republicii Populare Chineze. În cadrul evenimentului, moderat de Claudia Balaban, directorul general al Bibliotecii Naţionale pentru Copii "Ion Creangă", va ţine o alocuţiune Excelenţa sa Dl Tong Mingtao, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, care va fi însoţit şi de alţi reprezentanţi ai ambasadei. Donaţia include 199 de cărţi în limbile chineză, engleză şi rusă, printre care: cărţi despre istoria, cultura şi arta chineză; volume cu poezii, povestiri, poveşti şi legende; cărţi de popularizare a ştiinţei pentru copii şi adolescenţi. Participanţii la eveniment, elevii de la Liceul "Natalia Dadiani" şi de la Gimnaziul-internat nr. 2, studenţii care studiază chineza la USM şi ULIM vor avea ocazia să afle despre impresiile din China ale dnei Gutiera Prodan, director Programe Matinale la Compania "Teleradio-Moldova", şi experienţa membrilor Clubului de limbă şi cultură chineză "Yin şi Yang" din cadrul Bibliotecii Naţionale pentru Copii "Ion Creangă". Atmosfera va fi completată de o expoziţie de carte organizată de bibliotecă, o expoziţie de obiecte de artizanat şi suvenire chinezeşti din colecţia familiei Ion şi Tamara Pereteatcu şi un dans interpretat de Ansamblul de dansuri moderne "Paradis", condus de Valentina Braghiş. Toţi cei prezenţi la eveniment vor putea participa la victorina "Curiozităţi despre China". Trebuie să menţionăm că, anterior, în luna ianuarie a anului curent, Biblioteca Naţională pentru Copii "Ion Creangă" a mai primit din partea Institutului "Confucius" din cadrul ULIM şi a Ambasadei Chinei un lot de 298 exemplare dicţionare, manuale, ghiduri de studiere a limbii chineze de către vorbitorii de limbă română.

MEDALION JUBILIAR! Joi, 14 iunie 2012, ora 11.00, la Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copii "Ion Creangă" (Teatrul cu Păpuşi "Licurici", str. 31 august nr. 121) va avea loc medalionul jubiliar "Spiridon Vangheli - înger păzitor al copilăriei". Maestrul literaturii pentru copii, a cărui operă a fost tradusă în peste 40 de limbi, este sărbătorit la venerabila vârstă de 80 de ani. La eveniment vor veni cu mesaje de felicitare Dl Nicolae Timofti, Preşedinte al Republicii Moldova, Dl Marian Lupu, Preşedinte al Parlamentului, Dl Vladimir Filat, Prim-ministru, Boris Focşa, ministru al culturii, Dl Mihai Şleahtiţchi, ministru al educaţiei, Dl Arcadie Suceveanu, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, alţi oameni de cultură şi artă, admiratori ai operei maestrului Spiridon Vangheli. Un omagiu deosebit vor aduce patronului spiritual reprezentanţii Şcolii primare nr. 21 "Spiridon Vangheli" din Bălţi, Şcolii primare nr. 10 "Spiridon Vangheli" din Ungheni, cititorii şi bibliotecarii Filialei pentru Copii "Spiridon Vangheli" a Bibliotecii Raionale "Petre Ştefănucă" din Ialoveni şi trupa Teatrului municipal "Guguţă" din Chişinău. Se vor aduce în dar şi câteva piese muzicale interpretate de Gherman Moraru, elev în clasa a III-a, Liceul "Prometeu", şi Ansamblul "Lolli Pops", conducător artistic Angela Caţâr. În cadrul medalionului jubiliar vor fi prezentate Expoziţia jubiliară de carte din colecţiile bibliotecii Naţionale pentru copii "Ion Creangă" şi biblioteca personală a scriitorului Spiridon Vangheli, "Scriitorul din Coliba Albastră a Copilăriei" şi Expoziţia de artă a copiilor din raionul Teleneşti "SpiridonVangheli. Planeta copilăriei în culori". Cititorii operei lui Spiridon Vangheli vor fi reprezentaţi de mai mulţi copii de la Liceul "George Meniuc", Gimnaziul nr. 5 "A. Donici", Casa de copii "Concordia. Evenimentul dedicat scriitorului Spiridon Vangheli se va încheia cu lansarea biobibliografiei "Spiridon Vangheli şi universul senin al copilăriei", elaborată de Biblioteca Naţională pentru Copii "Ion Creangă" şi editată cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii.

CONCURS!

Sâmbătă, 19 mai 2012, ora 10:00, la Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copii "Ion Creangă" (str. 31 august 121, Teatrul "Licurici"), va avea loc faza republicană a Concursului literar "La izvoarele înţelepciunii", ediţia a XXII-a dedicată scriitorului Spiridon Vangheli. La faza republicană vor participa circa 70 de elevi din clasele a III-V-a din toată republica, care s-au clasat pe primele locuri la etapele raionale şi orăşeneşti ale concursului. Copiii vor avea bucuria de a se întâlni şi dialoga cu maestrul Spiridon Vangheli şi de a-i demonstra cât de mult îi cunosc opera şi personajele, prin al căror intermediu neamul nostru este cunoscut de copiii din toată lumea. Concurenţii vor susţine două probe de concurs, având sarcina de a răspunde la mai multe întrebări în legătura cu biografia şi operele scriitorului. Juriul Concursului, prezidat de Adrian Ghicov, Director al Agenţiei de evaluare şi examinare a Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova, va desemna 10 premianţi la locul I, 10 premianţi la locul II, 10 premianţi la locul III. Toţi premianţii concursului vor primi diplome, premii băneşti şi cărţi. Premianţii locului I vor participa în iulie 2012 la faza finală a Concursului, concurând cu 10 elevi din judeţul Neamţ, România.

PREZENTARE! Vineri, 18 mai 2012, ora 10:00, la Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copii "Ion Creangă" (str. 31 august 121, Teatrul "Licurici"), va avea loc prezentarea cărţii "Abecedar pentru cei mici" de Georgeta Voinovan. Cartea conţine versuri şi cântece scrise de autoare şi un CD cu câteva melodii. La prezentare vor participa autoarea cărţii şi elevii din clasa I-a de la Şcoala primară nr. 83 "Grigore Vieru", clasele I-a "D" şi I-a "F" de la Liceul "Gh. Asachi".

ZILELE CREANGĂ! ZILELE CREANGĂ! În zilele 27 februarie - 4 martie 2012 Biblioteca desfăşoară o serie de activităţi cu genericul Zilele Creangă. Vor avea loc expoziţii, prezentări de carte, întâlniri cu scriitorii, ore de poveste, concursuri, şezători. Programul de activităţi face parte dintr-un program amplu, desfăşurat în duplex de către Ministerul Culturii al Republicii Moldova şi Muzeul Literaturii Române Iaşi. Programul Zilelor Creangă poate fi accesat aici

CONCURS! Biblioteca anunţă organizarea Concursului republican "Călătorie imaginară în lumea cărţilor". Concursul este destinat copiilor din clasele a V-IX-a şi se va desfăşura în perioada decembrie 2011 - aprilie 2012. Participanţii la concurs trebuie să creeze un joc - traseu cu 15 staţii. Fiecare staţie va fi marcată cu o întrebare inspirată din cărţile citite de autorul jocului. Răspunsurile corecte la întrebările respective îi vor permite jucătorului să se deplaseze de la o staţie la alta şi să ajungă la finalul traseului. Mai multe detalii despre Concurs găsiţi aici.

CONCURS! Biblioteca îşi invită cititorii să participe la ediţia a VII-a a Concursului "Cititor-Model". Scopul acestui concurs este stimularea lecturii copiilor, promovarea cărţii şi a imaginii Bibliotecii în mediul copiilor şi adolescenţilor, conştientizarea rolului lecturii ca factor primordial în formarea intelectuală şi spirituală a personalităţii. Informaţii detaliate despre concurs găsiţi aici.

CLUB NOU! Biblioteca Naţională pentru Copii "Ion Creangă" şi Ambasada Chinei în Republica Moldova invită copiii de 12-16 ani să devină membri ai Clubului "Yin şi Yang". În cadrul Clubului se vor oferi cursuri gratuite de limbă chineză, diverse activităţi de cunoaştere a istoriei, culturii, artei, obiceiurilor şi tradiţiilor chinezeşti. Pot deveni membri ai Clubului doar cei care sunt cititori ai Bibliotecii. Înscrierea se face până la data de 15 ianuarie 2012 la sediul Bibliotecii, Serviciul Carte străină, str. Şciusev 65 sau la tel. 229504. Numărul de locuri este limitat.

ZILELE BIBLIOTECII! Sub acest generic la Biblioteca Naţională pentru Copii "Ion Creangă" se va desfăşura un ciclu de manifestări în perioada 21-25 noiembrie 2011. În toate compartimentele pentru public şi la filialele Bibliotecii vor avea loc expoziţii de carte, lansări şi prezentări de carte, lecţii de cultură a informării, discuţii asupra cărţilor, un ring intelectual, şedinţe ale cluburilor beneficiarilor. Pentru a consulta programul detaliat, accesaţi rubrica Activităţi.

RING INTELECTUAL! Marţi, 22 noiembrie 2011, ora 13.30, în Filiala Bibliotecii (Teatrul "Licurici", str. 31 august 1989 nr. 121) va avea loc ring-ul intelectual "Toleranţa: stimă sau umilinţă?". Vor participa la ring echipele de elevi de la Liceul "N. Gogol" şi de la Colegiul Naţional de Comerţ al ASEM. Tinerii se vor strădui să răspundă la câteva întrebări: Este toleranţa o modă sau o necesitate?, Este intoleranţa un rezultat al stereotipurilor? Poate avea intoleranţa şi un aspect pozitiv? Din juriul, care va aprecia prestanţa echipelor; vor face parte Ecaterina Sofroni, director Departament Cercetare şi Dezvoltare al IMAS, Valentina Bujulea, reprezentant al Centrului Comunitar Media pentru Tineri şi Maria Harea, şef serviciu Asistenţă de specialitate, coordonare şi cooperare la Biblioteca Naţională pentru Copii "Ion Creangă".

PREZENTARE DE CARTEI! Miercuri, 23 noiembrie 2011, ora 13.00, în Filiala Bibliotecii (Teatrul "Licurici", str. 31 august 1989 nr. 121) va avea loc prezentarea cărţii "Vreau să cânt şi eu" de Eugen Mamot şi Veronica Ciobanu. Despre această culegere de cântece şi colinde pentru elevii claselor primare vor vorbi muzicologul Leonid Răileanu, Angela Tabaran, specialist principal la DGETS Chişinău, Vlad Matcovschi, conducătorul Grupului coral "Ştefăneii" de la Liceul "Ştefan cel Mare" şi Luminiţa Istrati, director artistic al Studioului muzical coral "Lia-Ciocârlia". Vor susţine un recital muzical Studioul "Lia-Ciocârlia" şi Grupul coral "Şoimii" de la Liceul "Mihai Viteazul".

DEZBATERI! Joi, 20 octombrie 2011, ora 14.00, în Filiala Bibliotecii (Teatrul "Licurici", str. 31 august 1989 nr. 121) vor avea loc dezbaterile "Adolescentul în societatea cunoaşterii". Activitatea este organizată de Serviciul Activitate cu copii de 11-16 ani şi Serviciul Mediatecă. Subiectele supuse dezbaterii vor fi următoarele: caracteristicile societăţii cunoaşterii; metodele de orientare în "oceanul de informaţie"; "războiul informaţional" şi pericolele pentru adolescenţi şi altele. Vor participa la această confruntare de idei elevii de la liceele "Spiru Haret", "Minerva", "Gh. Asachi", "N. Gogol" şi Colegiul Naţional de Comerţ.

PREZENTARE DE CARTE! Joi, 20 octombrie 2011, ora 11.00, la Biblioteca Picilor (str. Şciusev nr. 65) va fi prezentată cartea "Iarba şi îngerii ei" de Ion Vatamanu. Cartea include versuri pentru copiii mici şi este ilustrată de Mihaela Vatamanu. Vor participa la activitate elevi de la Şcoala primară "Grigore Vieru" şi de la Liceul tehnologic pentru copiii cu vedere slabă.

SĂPTĂMÂNA CUNOŞTINŢELOR! Sub acest generic la Biblioteca Naţională pentru Copii < Ion Creangă > se va desfăşura un ciclu de manifestări în perioada 17-23 octombrie 2011. În toate compartimentele pentru public şi la filialele Bibliotecii vor avea loc expoziţii de carte, lansări şi prezentări de carte, lecţii de cultură a informării, convorbiri cu cititorii, dezbateri, şedinţe ale cluburilor beneficiarilor. Pentru a consulta programul detaliat, accesaţi rubrica Activităţi.

CONCURS! Duminică, 3 iulie 2011, va avea loc etapa finală a Concursului literar "La izvoarele înţelepciunii". Ediţia curentă a concursului, a XXI-a la număr, este consacrată poetului şi eseistului Nichita Stănescu. Concursul se va desfăşura la Biblioteca Judeţeană "G.T. Kirileanu" Neamţ, România şi va întruni elevi din Republica Moldova, premianţi ai locului I la faza republicană, şi elevi din Piatra Neamţ, învingători în faza judeţeană. Concurenţii vor susţine două probe. La proba I (în scris) ei vor completa un test cu întrebări referitoare la cele mai importante momente din viaţa şi creaţia poetului. La proba II (oral) fiecare concurent va recita o poezie de Nichita Stănescu şi va argumenta alegerea sa, remarcând particularităţile artistice, valoarea poeziei în contextul creaţiei stănesciene, atitudinea proprie faţă de mesajul poeziei etc. Pe lângă premiile şi menţiunile pe care le vor primi, participanţii la concurs vor beneficia de o excursie prin locurile pitoreşti şi mănăstirile din România.

MEDALION ANIVERSAR! MEDALION ANIVERSAR! Joi, 10 februarie 2011, ora 13.30, va avea loc un medalion consacrat aniversării a 76-a a poetului academician Grigore Vieru. Evenimentul se va desfăşura în Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copii "Ion Creangă" (str. 31 august nr. 121, Teatrul "Licurici"). Vor aduce un omagiu regretatului poet academicianul Mihai Cimpoi, scriitorii Spiridon Vangheli şi Nicolae Dabija, directorul Firmei "Baştina-Radog" Alexandru Rusu. Doamna Raisa Vieru, soţia poetului, va împărtăşi copiilor amintiri despre Grigore Vieru poetul şi omul. În cadrul manifestării va fi lansată ediţia a II-a a Biobibliografiei "Grigore Vieru", elaborată de Biblioteca Naţională pentru Copii "Ion Creangă" (bibliograf Tamara Maleru). Poezia lui Grigore Vieru va răsuna în interpretarea copiilor de la Grădiniţa "Îngeraşul" (director Oltiţa Bojescu), elevilor de la Şcoala de Arte "V. Poleacov" (prof. Elena Bivol), liceele "Gh. Asachi", "Mihai Viteazul", "Nicolae Iorga", "Dante Alighieri". Recitalul va include şi poezii de Grigore Vieru traduse în limbile franceză, engleză şi italiană. Câteva cântece pe versurile lui Grigore Vieru vor fi interpretate de Ştefănel Roşcovan, laureat al concursurilor naţionale şi internaţionale, şi Grupul coral de copii "Şoimii" de la Liceul "Mihai Viteazul", condus de Eugen Mamot. Un moment aparte îl va constitui reportajul video, în care vizitatorii Bibliotecii Naţionale pentru Copii "Ion Creangă" vor relata despre ce înseamnă Grigore Vieru pentru ei personal

MEDALION ANIVERSAR! MEDALION ANIVERSAR! Vineri, 4 februarie 2011, ora 13.00, va avea loc un medalion consacrat aniversării a 70-a a maestrului Eugen Mamot. Evenimentul se va desfăşura în Filiala Bibliotecii (str. 31 august nr. 121, Teatrul "Licurici"). Diversele aspecte ale activităţii compozitorului şi dirijorului Eugen Mamot vor fi evocate de Claudia Balaban, director al Bibliotecii Naţionale pentru Copii "Ion Creangă", Leonid Răileanu, muzicolog, doctor în studiul artelor, Angela Prisăcaru, conducător şi dirijor al Corului de copii "Lacrimossa" de la Liceul "Mihail Berezovschi", Constantin Dragomir, scriitor şi editor, Stela Tcaciuc, profesoară la Liceul "Ciprian Porumbescu", Luminiţa Istrati, director artistic al Studioului muzical coral "Lia-Ciocârlia" de la Centrul Republican pentru copii şi tineret "ARTICO". Piesele instrumentale şi cântecele compuse de maestru vor fi interpretate de Grupul coral "Şoimii" de la Liceul "Mihai Viteazul" (dirijor Eugen Mamot), Grupul coral "Lacrimossa" de la Liceul "Mihail Berezovschi" (dirijor Angela Prisăcaru), Grupul coral "Ştefăneii" de la Liceul "Ştefan cel Mare" (dirijor Vlad Matcovschi), Ansamblul vocal al Studioului "Lia-Ciocârlia" (dirijor Luminiţa Istrati), Alis Li, elevă la Liceul "S. Rahmaninov", Vladimir Muşat şi Mihaela Dacin, elevi la Liceul "Ciprian Porumbescu" şi Constantin Ciorbă, student la AMTAP. Pentru mai multe informaţii despre Eugen Mamot faceţi click pe CV Eugen Mamot

SERBARE ! SERBARE! Vineri, 28 ianuarie 2011, ora 14.00, în Filiala Bibliotecii (str. 31 august nr. 121, Teatrul "Licurici") va avea loc manifestarea consacrată Anului Nou Chinezesc. La eveniment va participa E.S. Fang Li, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova. Programul include relatări despre vizita în China a jurnalistei Gutiera Postolachi, despre succesul Anei Ropot devenită Miss Laowai în 2010 şi despre un an de studii la North-West Normal University din Lanzhou a studentei Mariana Begu. Atmosfera de sărbătoare va fi întregită de o expoziţie de fotografii oferită de ambasada Chinei, o expoziţie de carte organizată de bibliotecă, o expoziţie de obiecte de artizanat şi suvenire chinezeşti din colecţia familiei Pereteatcu şi un dans chinezesc interpretat de Ansamblul "Fantezia". Elevii de la liceele "Natalia Dadiani", "Ginta Latină", "Ion Creangă" şi Gimnaziul-internat nr. 2, care vor participa la manifestare, vor fi încadraţi şi într-o victorină consacrată Chinei.

C L U B ! Duminică, 26 decembrie 2010, ora 12.00, va avea loc prima şedinţă a Clubului "MeşteRICH". Acest club este destinat copiilor, care sunt interesaţi de lucrul manual şi dezvoltarea creativităţii şi doresc să înveţe croşetatul, tricotatul, macramé, origami, quilling şi alte arte aplicate. Înscrierea la Club este gratuită. Unica condiţie este să deveniţi beneficiar al Bibliotecii şi să obţineţi un permis de intrare, dacă nu-l aveţi până acum. Pentru a vă înscrie ca membru al Clubului, vă rugăm să vă adresaţi la: Sala Multimedia, Biblioteca Naţională pentru Copii "Ion Creangă", str. Şciusev 65, tel. 22 64 89, Email: olea_malii@list.ru (Olga Efrim)

CONCURS! Familiile pasionate de lectură sunt invitate să participe la Concursul "Părinţii, bunicii şi eu, prieteni ai cărţii suntem". Concursul este organizat de Biblioteca Naţională pentru Copii "Ion Creangă", Săptămânalul "Florile Dalbe", Baştina Radog SRL, Revista "a"Mic", Fondul Copiilor din Republica Moldova în scopul promovării lecturii prin intermediul familiei şi se va desfăşura în perioada decembrie 2010 - aprilie 2011. La concurs participă familia: copiii cu vârsta până la 16 ani împreună cu părinţii şi/sau bunicii. Participanţii vor prezenta un dosar care va cuprinde: formular de participare; lista cărţilor citite pe parcursul anului 2010 de fiecare membru al familiei participant la concurs; impresii de lectură la trei cărţi citite de copii şi trei cărţi citite de adulţi; enumerarea activităţilor extracurriculare de promovare a lecturii la care au participat copiii cu cel puţin un adult pe parcursul anului 2010 şi descrierea a 2 activităţi; chestionarul "Biblioteca familiei noastre".

C L U B ! Pe 17 decembrie 2010, ora 10.00, va avea loc şedinţa Clubului "Deceluş". Doritorii de a afla răspunsul la întrebarea "De ce vine Moş Crăciun?" sunt aşteptaţi la Biblioteca Picilor (Biblioteca Naţională pentru Copii "Ion Creangă", str. Şciusev 65). Copii vor avea ocazia să cunoască mai multe cărţi despre Crăciun, despre tradiţiile şi obiceiurile prilejuite de această sărbătoare. În aceeaşi zi, la ora 12.00, se va întruni la o şedinţă cu aceeaşi temă membrii Clubului "Vseznaika".

LANSARE DE CARTE! Pe 9 decembrie 2010, ora 13.30, va avea loc lansarea cărţii "Vesel îndrumar pentru vestiar" de Ion Anton. Volumul de poezii, apărut la editura "Silvius Libris", îi va ajuta pe copii să înveţe denumirile corecte ale diverselor piese de vestimentaţie şi tipuri de încălţăminte. În plus, vor şti cum să se îmbrace şi să se încalţe în dependenţă de anotimpul de afară. Lansarea va avea loc în Biblioteca Picilor (str. Şciusev 65, intrare din str. Puşkin). Vor participa la lansare elevi din clasa a 2-a "A", învăţătoare Elena Tăut, şi clasa a 4-a "A", învăţătoare Melania Melnic, de la Şcoala nr. 41 din Chişinău.

ÎNTÂLNIRE!

ÎNTÂLNIRE! Miercuri, 8 decembrie 2010, cititorii Bibliotecii se vor întâlni cu absolvenţii Programului FLEX. Activitatea, care se va desfăşura la Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copii "Ion Creangă" (str. 31 august nr. 121, Teatrul "Licurici") cu începere de la ora 14.30, are ca generic titlul "Fii un agent al schimbării". Acesta este îndemnul absolvenţilor FLEX, un program de schimb al Statelor Unite ale Americii, administrat de American Councils for International Education. Ei sunt tineri care au făcut un an de liceu în SUA şi au locuit într-o familie americană. Participanţii la întâlnire vor relata despre experienţa deosebită acumulată în SUA, despre activităţile pe care le desfăşoară în comunitatea absolvenţilor FLEX.

CONCURS!

CONCURS! Cititorii cărţilor lui Spiridon Vangheli sunt invitaţi să participe la Concursul "Eu şi Guguţă", organizat de Ministerul Educaţiei, Primăria mun. Chişinău, Biblioteca Naţională pentru Copii "Ion Creangă", Centrul Educaţional "Pas cu pas", S.R.L. "Coravis Grup", Editura "Guguţă" şi revista "Alunelul". Cei care vor răspunde corect şi creativ la 11 întrebări despre isprăvile lui Guguţă şi ale lui Ciuboţel, vor primi premii de la 1000 la 100 de lei. Pentru a afla detalii despre concurs accesaţi Regulamentul Concursului "Eu şi Guguţă" Activităţi click aici .

ZILELE BIBLIOTECII! ZILELE BIBLIOTECII! În perioada 16-18 noiembrie 2010 se vor desfăşura Zilele Bibliotecii Naţionale pentru Copii "Ion Creangă". Vor avea loc diverse activităţi: expoziţii de carte, lansări de carte, şedinţe ale cluburilor şi cenaclurilor, un medalion aniversar consacrat Filialei de carte românească şi dezbateri ale cititorilor. Pentru detalii consultaţi programul plasat în compartimentul Activităţi click aici .

LANSARE DE CARTE! LANSARE DE CARTE! Pe 16 noiembrie 2010, ora 10.30, va avea loc lansarea cărţii "Unde este sora mea?" de Sven Nordqvist la Biblioteca Picilor (str. Şciusev 65, intrare din str. Puşkin). Cartea (titlul original în suedeză "Var är min syster?") a fost menţionată în 2007 cu Premiul Augustpriset la categoria cărţi pentru copii. Volumul a fost tradus în limba română de către Carmen Vioreanu şi publicat de Editura "Prut Internaţional" în cadrul unui proiect susţinut financiar de Institutul Suedez din Stockholm. Biblioteca Naţională pentru Copii "Ion Creangă", partener în acest proiect, va realiza distribuirea donaţiei de 2970 exemplare din această carte în bibliotecile publice şi bibliotecile şcolare din Republica Moldova. Donaţia va fi anunţată oficial de ES Doamna Ingrid Tersman, ambasador al Suediei în Republica Moldova.

LANSARE DE CARTE! LANSARE DE CARTE! Pe 17 noiembrie 2010, ora 13.00, va avea loc lansarea cărţii "Dealul Drăguţei: Amintiri din altă copilărie" de Lucreţia Bârlădeanu. Evenimentul se va desfăşura la Filiala nr. 2 (str. 31 August nr. 121, în localul Teatrului "Licurici") în cadrul Salonului literar-artistic "La Creangă" moderat de scriitoarea Claudia Partole. Cartea de povestiri a Lucreţiei Bârlădeanu a apărut la Editura "Silvius Libris". .

SĂPTĂMÂNA CUNOŞTINŢELOR! SĂPTĂMÂNA CUNOŞTINŢELOR! Sub acest generic se va desfăşura un ciclu de manifestări în perioada 25-29 octombrie 2010. În toate compartimentele pentru public şi la filialele Bibliotecii vor avea loc expoziţii de carte, lansări de carte, lecţii de cultură a informării, convorbiri în grup, ring-uri intelectuale, şedinţe ale cluburilor beneficiarilor. Pentru a consulta programul detaliat, accesaţi rubrica Activităţi click aici .

LANSARE DE CARTE! LANSARE DE CARTE! Pe 25 octombrie 2010, ora 13.00, va avea loc lansarea cărţii "The Flower of Love = Floarea Iubirii" de Claudia Partole şi Violeta Zabulica-Diordiev. Lansarea se va desfăşura la Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copii "Ion Creangă" (Teatrul "Licurici", str. 31 August nr. 121) în cadrul manifestării consacrate participării Secţiei Naţionale IBBY din Republica Moldova la Festivalul Internaţional de Carte pentru Copii NAMBOOK-010, aflat în desfăşurare pe insula Nami din Coreea de Sud. În cadrul acestei ediţii a Festivalului, a fost finalizat proiectul internaţional "Peace Story", prin care s-a realizat editarea unei culegeri de povestiri despre pace. Printre aceste povestiri din cele 22 de ţări participante la proiect, este şi povestirea "The Flower of Love" ("Floarea Iubirii"), scrisă de Claudia Partole şi ilustrată de Violeta Zabulica-Diordiev.

RING INTELECTUAL! RING INTELECTUAL! Pe 27 octombrie 2010, ora 14.30, va avea loc ringul intelectual cu tema "Familia: tradiţie şi libertate". Dezbaterea se va desfăşura la Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copii "Ion Creangă" (Teatrul "Licurici", str. 31 August nr. 121) între echipa de băieţi de la Liceul "N. Gogol" şi echipa de fete de la Liceul "C. Sibirschi" din Chişinău. Se vor pune în discuţie probleme ce ţin de tradiţie şi noile tendinţe în formarea unui cuplu, despre modelul unei familii ideale, despre menţinerea unei familii.

EXPOZIŢIE! EXPOZIŢIE! De Ziua Europeană a Limbilor vă invităm la expoziţia "Europa - o casă, multe limbi". Expoziţia prezintă CD-uri şi DVD-uri, care conţin diverse surse în limbile de circulaţie internaţională: cursuri de studiere a limbilor engleză, germană, italiană, spaniolă, enciclopedii, dicţionare, ghiduri de prezentare a capitalelor europene. Evenimentul va avea loc pe 26 septembrie 2010, ora 14.00, în Sala Multimedia a Bibliotecii Naţionale pentru Copii "Ion Creangă" (str. Şciusev 65, intrare din str. Puşkin).

ANIVERSARE! ANIVERSARE! Maestrul Titus Jucov, directorul Teatrului Republican de Păpuşi "Licurici", va fi sărbătorit la 60 de ani. Cu această ocazie, pe 28 septembrie 2010, la ora 17.00, în incinta Filialei Bibliotecii Naţionale pentru Copii "Ion Creangă" (localul Teatrului "Licurici"), va avea loc lansarea cărţii "Bobocul cel urât" de Pavel Proca.

LANSARE DE CARTE! LANSARE DE CARTE! Pe 29 septembrie 2010, ora 13.00, va avea loc lansarea cărţii "Dulcea mea copilăriei" de Eugen Mamot. Această culegere de cântece pentru elevii claselor primare include lucrări pe versuri de Grigore Vieru, Eugen Mamot, Claudia Partole, Anatol Ciocanu, Aurel Ciocanu, Constantin Dragomir, Marcela Mardare, Ana Manole, Steliana Grama, Ion Ţărlea. La prezentarea cărţii vor participa elevi de la Studioul muzical-coral "Lia-Ciocârlia" şi liceele "Nicolae Iorga", "Ştefan cel Mare", "Mihai Viteazul". Evenimentul se va desfăşura la Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copii "Ion Creangă" (str. 31 august nr 121, Teatrul "Licurici").

MEDALION LITERAR! Scriitoarea Claudia Partole se va întâlni cu cititorii la Biblioteca Picilor (str. Şciusev 65, intrare din str. Puşkin). Medalionul literar va avea loc pe 22 iunie 2010, ora 11.00. Autoarea va dialoga cu un grup de copii de la Tabăra de vară a Şcolii nr. 32 din Chişinău. Discuţia se va axa pe cele mai recente cărţi scrise de Claudia Partole, în special "Copilul din colivie", care a fost menţionată cu Premiul Ministerului Educaţiei la Salonul Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret. Claudia Partole este laureată a Diplomei de Onoare IBBY, prestigioasă distincţie internaţională în domeniul cărţii pentru copii, pentru cartea "Domniţa-Păstoriţă".

CONCURS! Copiii de 8-12 ani sunt invitaţi să participe la Concursul de desen "Visez la o lume în pace". Concursul este organizat cu prilejul Festivalului Internaţional de Carte pentru Copii NAMBOOK-010, care va avea loc în octombrie-noiembrie 2010 pe Insula Nami din Coreea de Sud. Concursul este deschis pentru copiii din toate colţurile lumii, care vor să-şi exprime, în formă vizuală, ideile lor despre pace, inspirate din ceea ce ei văd, aud, gândesc şi simt. Fiecare îşi poate împărtăşi ideile şi astfel să facă un mic pas spre un viitor paşnic. Pentru a participa consultaţi Regulamentul concursului şi completaţi în engleză Formularul de participare. Pentru a putea completa Formularul de participare vă oferim o traducere în română a acestuia click aici.

SERBARE! Biblioteca organizează, în colaborare cu Editura "Prut Internaţional", o serbare de 1 iunie. Manifestarea cu genericul "Copilăria - vârsta bucuriei" va începe la ora 13.00, în incinta Filialei Bibliotecii Naţionale pentru Copii "Ion Creangă din Teatrul "Licurici" (str. 31 August nr. 121). Programul include prezentarea celor mai recente cărţi pentru copii, apărute la editura "Prut Internaţional" şi premiate la Salonul Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret: "Coada iepuraşului" de Nicolae Rusu (Premiul "Cartea Anului"), "Cizmele cocostârcului" de Aureliu Busuioc (Premiul Secţiei Naţionale IBBY), "Melcii nu citesc ziare" de Ianoş Ţurcanu (cartea-surpriză). În continuare copiii vor susţine un program de poezie, muzică şi scenete. Vor participa elevi de la liceele "Gh. Asachi", "Nicolae Iorga", "Dante Alighieri", "Vasile Vasilache", "Mihai Viteazul", Liceul Teoretic Durleşti şi Şcoala "Antonin Ursu". Serbarea se va încheia cu un ospăţ tradiţional cu dulciuri şi cireşe, oferit de editură.

CONCURS! Pe 26 mai, ora 13.00, va avea loc Concursul "Cititor-model". Evenimentul se va desfăşura în incinta Filialei Bibliotecii Naţionale pentru Copii "Ion Creangă din Teatrul "Licurici" (str. 31 August nr. 121). Vor participa la concurs 10 cei mai buni cititori ai Bibliotecii, elevi din clasele a III-VIII-a de la Liceele "Vasile Vasilache", "Natalia Dadiani", "Mihai Viteazul", "Spiru Haret", "Mircea Eliade", Şcoala "Antonin Ursu".Concurenţii vor susţine patru probe de concurs. Ei vor trebui să se prezinte prin intermediul unui personaj literar preferat, să facă o recomandare de carte, să demonstreze că ştiu să utilizeze eficient enciclopediile şi dicţionarele şi să răspundă blizz la trei întrebări din cărţile pe care le-au citit în Bibliotecă. Fondul Copiilor din Republica Moldova, coorganizatorul Concursului va oferi premii băneşti pentru locul I (1), locul II (2), locul III (2), iar Biblioteca va oferi seturi de carte celorlalţi participanţi.

CONCURS! Sâmbătă, 15 mai 2010, a avut loc faza republicană a Concursului literar "La izvoarele înţelepciunii". Competiţia s-a desfăşurat în Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copii "Ion Creangă" din incinta Teatrului de Păpuşi "Licurici" (str. 31 August nr. 121). Ediţia curentă a Concursului, a XX-a la număr, este consacrată regretatului poet Grigore Vieru. La faza republicană a Concursului au participat 66 de elevi, câştigători la fazele raionale şi orăşeneşti. Concurenţii au susţinut trei probe, dintre care două în scris şi una oral. Juriul, prezidat de scriitorul Arcadie Suceveanu, vice preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, a selectat câte 10 premianţi la locul I, II şi III. Mai multă informaţie despre rezultatele Concursului găsiţi în compartimentul Activităţi.

CONCURS! Sâmbătă, 15 mai 2010, ora 10.00, va avea loc faza republicană a Concursului literar "La izvoarele înţelepciunii". Competiţia se va desfăşura în Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copii "Ion Creangă" din incinta Teatrului de Păpuşi "Licurici" (str. 31 August nr. 121). Ediţia curentă a Concursului, a XX-a la număr, este consacrată regretatului poet Grigore Vieru. La faza republicană a Concursului vor participa circa 70 de elevi, câştigători la fazele raionale şi orăşeneşti. Concurenţii vor susţine trei probe, dintre care două în scris şi una oral. Juriul, prezidat de scriitorul Arcadie Suceveanu, vice preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, va selecta câte 10 premianţi la locul I, II şi III. Cei plasaţi pe locul I vor participa la faza finală, în care se vor confrunta cu zece elevi din judeţul Vaslui, România. Mai multă informaţie despre Concurs găsiţi în compartimentul Activităţi.

PREZENTARE CD! În perioada 10-14 mai serviciul Mediatecă organizează un ciclu de prezentări de CD-uri din colecţia "Maeştrii cunoaşterii". Această colecţie include CD-uri multimedia pentru copii de vârstă şcolară mică. Informaţiile şi activităţile oferite prin intermediul unor programe interactive sunt un supliment foarte util în studerea mai multor subiecte la şcoală. Tematica CD-urilor este variată: "Lumea antică", "Secretele corpului uman", "Spaţiul cosmic", "Vreme şi meteorologie", "Fenomene supranaturale" şi altele. Colecţia este un produs al editurii "Erc Press" din Bucureşti.

CONCURS!
Pe 18 mai va avea loc Concursul recitatorilor de poezie "Vojnoj opalënnye stroki". Este o activitate dedicată celor 100 de ani de la naşterea poetei Olga Berggoltz şi organizată de Biblioteca Naţională pentru Copii "Ion Creangă" în colaborare cu Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură. Vor participa la concurs elevi din clasele a 7-12-a din zece licee ale municipiului Chişinău. Concursul va avea loc in Filiala Bibliotecii din Teatrul de Păpuşi "Licurici" (str. 31 August nr. 121), la ora 14.30.

PREMII! Marţi, 30 martie, ora 11.00, în Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copii "Ion Creangă" (str. 31 August nr. 121, Teatrul de Păpuşi "Licurici") a avut loc festivitatea de premiere a laureaţilor Concursului republican "Statele Unite ale Americii - o lume nouă". Premiile au fost înmânate chiar de E.S ambasadorul SUA în Republica Moldova Asif J. Chaudhry.
Concursul "Statele Unite ale Americii - o lume nouă" a fost organizat de Biblioteca Naţională pentru Copii "Ion Creangă" cu sprijinul financiar şi organizatoric al Ambasadei Statelor Unite ale Americii, Centrului de Resurse Informaţionale al Ambasadei SUA, precum şi al Redacţiei emisiuni radio pentru copii a Companiei "Teleradio-Moldova" şi săptămânalului pentru copii şi adolescenţi "Florile dalbe".
În total au participat la Concurs 38 de elevi din clasele a 7-11-a din mun. Chişinău, raioanele Rîşcani, Orhei, Cimişlia, Hânceşti, Anenii Noi, Sângerei, Glodeni, Edineţ, Ungheni, Ialoveni, Soroca, Ocniţa, Cahul, Criuleni, Cantemir. Din numărul total 29 de elevi au participat la toate trei faze ale Concursului şi au concurat pentru premii şi menţiuni.
Premianţii Concursului sunt:
Premiul I - Tcaci Irina, Liceul teoretic "Nicolae Iorga", clasa a X-a "A", mun. Chişinău;
Premiul II - Şerşun Alexandra, Liceul teoretic "Petru Rareş", clasa a VII-a, mun. Chişinău;
Premiul III - Purici-Şuşu Victoria, Liceul teoretic "Petru Rareş", clasa a XI-a, or. Soroca;
Menţiuni:
Cojocaru Ştefan, Liceul teoretic "Mihai Eminescu", clasa a XI-a, or. Edineţ;
Pîntea Laura, Liceul teoretic "Leonid Gherman", clasa a X-a, s. Zăicani, r-nul Rîşcani;
Moroşan Ana, Liceul teoretic "Nicolae Iorga", clasa a X-a "C", mun. Chişinău;
Golban Lilian, Liceul teoretic "Vasile Lupu", clasa a XI-a "B", s. Susleni, r-nul Orhei;
Jalbă Alexandru, Liceul teoretic "Mihail Sadoveanu", clasa a X-a, or. Hânceşti;
Furdui Corina, Liceul teoretic "Spiru Haret", clasa a IX-a "B", mun. Chişinău;
Ţoncu Vasile, Liceul teoretic Lăpuşna, clasa a IX-a "B", com. Lăpuşna, r-nul Hânceşti;
Mihailov Tudor, Gimnaziul Frăsineşti, clasa a IX-a, s. Frăsineşti, r-nul Ungheni;
Nichifor Nicoleta, Liceul teoretic "Mircea Eliade", clasa a IX-a, mun. Chişinău,
Îndoitu Ana, Şcoala "Ion Creangă", clasa a IX-a, com. Ţănţăreni, r-nul Anenii Noi.

SAPTAMANA LECTURII SI A CARTII PENTRU COPII!

Acest ciclu de activitati se va desfasura in perioada 29 martie - 2 aprilie 2010. Beneficiarii Bibliotecii si toti doritorii vor putea participa la diverse activitati: expozitii ale cartilor jubiliare in 2010; convorbiri si discutii despre cartile pentru copii; prezentarea unor enciclopedii precum "Marea istorie ilustrata a lumii" in 7 volume si "Marea enciclopedie - Statele Lumii" in 10 volume, aparute la editura Litera; calatorii literare prin cartile lui Hans Christian Andersen, a carui zi de nastere se sarbatoreste in 2 aprilie, data declarata Ziua Internationala a Cartii pentru Copii. Pentru informatii detaliate vezi Programul cultural pentru luna aprilie.

SALON DE CARTE!
In perioada 21-25 aprilie va avea loc editia a XIV-a a Salonului International de Carte pentru Copii si Tineret, organizat de Sectia Nationala a Consiliului International al Cartii pentru Copii si Tineret (IBBY), Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Ministerul Educatiei al Republicii Moldova, Biblioteca Nationala pentru Copii "Ion Creanga", Uniunea Editorilor din Republica Moldova in colaborare cu Primaria municipiului Chisinau, Directia Cultura, Directia Educatie, Tineret si Sport Chisinau, Biblioteca Municipala P. Hasdeu", Comisia Nationala a Republicii Moldova pentru UNESCO, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Uniunea Artistilor Plastici din Moldova, Asociatia Bibliotecarilor din Republica Moldova, CIE "MoldExpo" S.A., Societatea de Distributie a Cartii "Pro-Noi". Se va prezenta activitatea editurilor din Republica Moldova in domeniul cartii pentru copii si tineret, al publicatiilor de referinta, manualelor si cartilor din bibliografia scolara. De asemenea, vor participa edituri din alte tari, centre culturale si ambasade in Republica Moldova. Programul Salonului va cuprinde: Expozitie de carte; Expozitie de ilustratii de carte in original; Lansari de carte; Simpozionul ,,Bibliotecile in arealul cultural-informational modern al copilului"; Conferinta video Moldova - SUA "Servicii de biblioteca on-line pentru copii"; Forumul Copiilor - laureati ai Concursului Republican de dramatizari "Descopera povestea prin teatru" si alte activitati. Evenimentul va avea loc la CIE "MOLDEXPO". Pentru mai multe informatii accesati Salonul. click aici

PROIECT! Proiectul BIBLIOTECA PICILOR - reamenajarea Serviciului Activitate cu preşcolari şi copii de 7-10 ani, în cadrul Bibliotecii Naţionale pentru Copii "Ion Creangă", a fost iniţiat în anul 2008 cu sprijinul financiar al Institutului Suedez (Stockholm). Scopul proiectului: crearea unui spaţiu modern şi atrăgător, unde cititorii cu vârste de la 1 la 10 ani, împreună cu părinţii, educatorii şi învăţătorii, să fie antrenaţi în lectură, acţiuni culturale şi educative, jocuri şi alte activităţi de petrecere a timpului liber.
Miercuri, 10 martie 2010, ora 10.00, la sediul central al Bibliotecii Naţionale pentru Copii "Ion Creangă" (str. Şciusev,65) va avea loc inaugurarea serviciului "Biblioteca Picilor de la 1 la 10 ani". Programul va continua cu o întâlnire a micilor cititori cu scriitorul Ulf Nilsson (10 martie, 14.00).
Pe 11 martie, la 11.00,  la "Biblioteca Picilor", grupul clovnilor, condus de Ghenadie Gâlcă, va prezenta programul special "Clovnii-bibliotecari". De asemenea la 11 martie, la 10.00, la sediul Filialei Bibliotecii Naţionale pentru Copii "Ion Creanga" (str. 31 August nr. 121, Teatrul de Păpuşi "Licurici"), se va desfăşura Seminarul "Drepturile copiilor şi responsabilităţile adulţilor în bibliotecile pentru copii", susţinut de Ingrid Källström Nilsson, bibliotecar la Rum för Barn (Biblioteca pentru Copii) din Centrul de cultură, Stockholm, şi Conferinţa "Ce înseamnă să fii scriitor autohton", susţinută de scriitorul Ulf Nilsson. În aceeaşi zi vor avea loc întâlniri ale copiilor cu scriitorul Ulf Nilsson la Liceul teoretic "Spiru Haret" (14.00) şi la Biblioteca Publică "Ovidius" (16.00).

ZILELE FRANCOFONIEI! Biblioteca organizează în 24 martie, ora 15.00, masa rotundă "La francophonie comme dimension linguistique et géographique". Evenimentul se va desfăşura în Filiala Bibliotecii din incinta Teatrului "Licurici" (str. 31 August nr. 121). Elevii de la Liceul "Ion Luca Caragiale", îndrumaţi de profesoara Tatiana Piterski, vor prezenta scurte comunicări la temă, iar elevii din clasa a VI-a de la Liceul "Ion Creangă", conduşi de profesoara Raisa Paladi, vor susţine un recital de versuri.

LANSARE DE CARTE!
Joi, 25 martie, ora 10.00, în "Biblioteca Picilor de la 1 la 10 ani" se va lansa cartea lui Arcadie Suceveanu "Lumea ca o poveste". Cartea, apărută la editura "Silvius Libris", include versuri noi scrise de poet destinate copiilor din clasele primare. La lansare vor participa elevii clasei I-a "V" de la Liceul "Mircea Eliade", învăţătoare Svetlana Vârlan.

PROIECT! Proiectul BIBLIOTECA PICILOR - reamenajarea Serviciului Activitate cu preşcolari şi copii de 7-10 ani, în cadrul Bibliotecii Naţionale pentru Copii "Ion Creangă", a fost iniţiat în anul 2008 cu sprijinul financiar al Institutului Suedez (Stockholm). Scopul proiectului: crearea unui spaţiu modern şi atrăgător, unde cititorii cu vârste de la 1 la 10 ani, împreună cu părinţii, educatorii şi învăţătorii, să fie antrenaţi în lectură, acţiuni culturale şi educative, jocuri şi alte activităţi de petrecere a timpului liber.
Miercuri, 10 martie 2010, ora 10.00, la sediul central al Bibliotecii Naţionale pentru Copii "Ion Creangă" (str. Şciusev,65) va avea loc inaugurarea serviciului "Biblioteca Picilor de la 1 la 10 ani". Programul va continua cu o întâlnire a micilor cititori cu scriitorul Ulf Nilsson (10 martie, 14.00).
Pe 11 martie, la 11.00,  la "Biblioteca Picilor", grupul clovnilor, condus de Ghenadie Gâlcă, va prezenta programul special "Clovnii-bibliotecari". De asemenea la 11 martie, la 10.00, la sediul Filialei Bibliotecii Naţionale pentru Copii "Ion Creanga" (str. 31 August nr. 121, Teatrul de Păpuşi "Licurici"), se va desfăşura Seminarul "Drepturile copiilor şi responsabilităţile adulţilor în bibliotecile pentru copii", susţinut de Ingrid Källström Nilsson, bibliotecar la Rum för Barn (Biblioteca pentru Copii) din Centrul de cultură, Stockholm, şi Conferinţa "Ce înseamnă să fii scriitor autohton", susţinută de scriitorul Ulf Nilsson. În aceeaşi zi vor avea loc întâlniri ale copiilor cu scriitorul Ulf Nilsson la Liceul teoretic "Spiru Haret" (14.00) şi la Biblioteca Publică "Ovidius" (16.00).

CONCURS!
Copiii pasionaţi de literatură şi teatru sunt invitaţi să participe la Concursul de dramatizări "Descoperă povestea prin teatru". Concursul este adresat elevilor din clasele a V-IX-a şi are ca scop stimularea creativităţii lor artistice. Participanţii la Concurs sunt invitaţi să facă o dramatizare după o poveste populară sau o poveste a unui autor clasic sau contemporan. Lucrările se prezintă la Concurs până la 25 martie. Juriul va desemna câştigătorii Premiului Mare, Premiilor I, II, III, Premiilor speciale şi ai menţiunilor de participare. Pentru mai multe informaţii accesaţi Regulamentul concursului - click aici.

ZILELE CREANGĂ! În perioada 1-7 martie în Bibliotecă se vor desfăşura Zilele Creangă. Acest ciclu de activităţi, organizat pentru a XIX-a oară, va include expoziţii, vizionări de filme despre Creangă sau create în baza operelor povestitorului, şezători, concursuri literare şi de desene şi Concursul de inteligenţă şi creativitate "Miss Smărăndiţa - 2010", ediţia a IX-a. Pentru a consulta programul concret accesează Zilele Creangă 2010

LANSARE!
Romanul lui Aurelian Silvestru "Cel rătăcit" a fost lansat la Filiala Bibliotecii din incinta Teatrului "Licurici", în cadrul Cenaclului "Conştiinţa Naţională" (moderator scriitorul Constantin Dragomir). Această carte a distinsului psiholog, pedagog şi scriitor a apărut recent la editura " Prut Internaţional". La manifestare au participat scriitorii Vasile Romanciuc, Iulian Filip, Ianoş Ţurcanu, şefa Bibliotecii Naţionale pentru Copii "Ion Creangă" d-na Claudia Balaban precum şi elevi din clasele superioare de la Liceul de Creativitate şi Inventică "Prometeu" şi Liceul "Minerva". Această întâlnire cu scriitorul Aurelian Silvestru a fost o lecţie de filosofie, religie şi de suflet, care ne-a confirmat, o dată în plus, că doar cu ajutorul cuvântului scris, rostit, gândit se poate pătrunde în cele mai adânci taine.

MEDALION MUZICAL! Vineri, 29 ianuarie 2010, ora 13.00, la Filiala Bibliotecii din incinta Teatrului "Licurici" va avea loc medalionul muzical "Romanţa sufletului meu". Protagonistul activităţii este compozitorul şi dirijorul Eugen Mamot, care de această dată va bucura publicul cu o suită de romanţe, pentru care a semnat muzica. Romanţele pe versuri de Steliana Grama şi Nicolae Matcaş vor fi interpretate de Ansamblul vocal al Liceului "Mihai Viteazul" (conducător Eugen Mamot) şi Grupul cameral "Lia-ciocârlia" de la Centrul Republican pentru copii şi tineret "ARTICO" (conducător - Luminiţa Istrati).

ZILELE BIBLIOTECII!
Biblioteca Naţională pentru Copii "Ion Creangă" sărbătoreşte 65 de ani de la fondare. Cu această ocazie se organizează o serie de activităţi cu genericul "Zilele Bibliotecii" în perioada 15-17 decembrie 2009. Beneficiarii, prietenii şi colaboratorii Bibliotecii, precum şi toţi doritorii sunt invitaţi să participe la diverse concursuri de postere şi eseuri, la lansarea unei noi reviste pentru adolescenţi "Talent Plus", să ia cunoştinţă de ample expoziţii de carte, care reprezintă patrimoniul deţinut de această instituţie. Ciclul de activităţi se va încheia cu un medalion aniversar la 17 decembrie, ora 14.00. Pentru a vedea programul în întregime accesaţi Zilele Bibliotecii - click aici.


Biblioteca Nationala pentru Copii "Ion Creanga" - Toate drepturile rezervate WebMaster
Resurse